Suggesties voor het aanpakken van de komende tekorten op de Nederlandse ict-arbeidsmarkt waren er genoeg op het Nationaal ICT Debat, vorige week vrijdag in Den Haag. Overeenstemming was er echter niet.
Werkgevers als ceo Peter Mous van IBM Nederland willen vooral flexibelere regels voor het ontslaan – en later weer aannemen – van personeel. Dat zou werkgevers over de streep trekken en de huidige terughoudendheid voor het aannemen van personeel – later moeilijk kwijt te raken – wegnemen.
Mous is voorstander van een meer open markt, zoals het Angelsaksische model. De strakke, centrale aansturing daarvan draagt ook de goedkeuring van LogicaCMG-ceo Paul Schuyt. “In Groot-Brittannië besteedt de overheid succesvol voor miljoenen ponden uit, aan consortia”, verwijst hij indirect naar het recente P-Direkt-debacle. Schuyt stelt dat Nederland struikelt over teveel autonomie en het hoge ‘ja maar’-gehalte van de cultuur. “De komende twintig jaar zie ik daar geen verandering in.”
Creatief werk
Jan-Kees de Jager, ceo van internet- en ontwerpbedrijf ISM en lid van het Innovatieplatform, is het daar niet mee eens. “Ik zie over tien tot twintig jaar wél verandering. We krijgen meer ruimte voor creativiteit, ontwerp. Dat past bij de huidige verschuiving van technologiewerk, dan kunnen wij het ontwerpwerk doen.” Mous erkent dat het wel die kant op gaat.
De twee sprekers in de derde discussie op het Nationaal ICT Debat zijn het weer oneens of dit betekent dat de toekomst is aan een handjevol grote bedrijven of juist ook aan netwerken van kleinere bedrijven. IBM’s Mous hangt de eerste gedachte aan, terwijl De Jager juist het tweede voorziet.
Vanuit de zaal komt de opmerking dat veel van de huidige problemen voortkomen uit het gebrek aan ondernemersschap, wat weer is veroorzaakt door de paternalistische houding van beleidsmakers, de overheid. Gespreksleider Felix Rottenberg prikkelt met de stelling dat ook het bedrijfsleven beleidsmaker is en hier dus tekortschiet. “Ondernemersschap is onze Achilleshiel”, erkennen de drie sprekers voorzichtig.
Neergekeken
“Rondom Amerikaanse universiteitscampussen wemelt het van de startende bedrijfjes. Wij zijn echter risicomijdend opgevoed.” Mous vult aan: “Hier wordt op falen neergekeken.” Ondernemersboegbeeld Roel Pieper roept dit al jaren.
“En dus is er flexibel ontslag nodig”, vervolgt Mous. FNV Bondgenoten-voorzitter Henk van der Kolk protesteert vanuit de zaal: “Je moet mensen wel toekomstperspectief bieden, niet zomaar dumpen.” Eerder tijdens de Debat-middag had Henk Broeders, voorzitter van het Innovatieplatform, al toegegeven dat het vak ict veel van zijn glans heeft verloren. “Ook door onze eigen schuld.” De branche heeft mede daardoor moeite mensen aan te trekken, erkent hij.