Het eind van het jaar komt in zicht. Computable blikt terug en kijkt vooruit. Zes mensen uit verschillende hoeken van de it-wereld beantwoordden vijf vragen over 2005: Roderick Vonhögen, Sylvia Roelofs, Ernst Fuld, Eckart Wintzen, Ella Hueting en Roel Pieper.
1. Waar hebt u uw oude, afgedankte pc en diskettes dit jaar gelaten?
2. Welke ict-gerelateerde gadget gebruikte u het meest dit jaar?
3. Investeert Nederland genoeg in technologische ontwikkeling?
4. Belt u al via VoIP?
5. Is de it-manager tegenwoordig al doorgedrongen tot de directie of het hogere management?
Roderick Vönhogen
Roderick Vönhogen is priester in de provincie Utrecht en fervent podcaster. Hij houdt het allemaal bij op de website www.catholicinsider.com.
1. Ik gebruik mijn oude pc meestal voor andere doeleinden. Zeker als er pastorale informatie op staat, zoals mail van mensen in nood, moet er voorzichtig mee omgegaan worden. Binnen de kerk hebben wij een ict-afdeling die de apparatuur van de bisdommen onderhoudt.
2. De iPod is zeker mijn gadget van het jaar. Die heb ik dag en nacht bij me. Ik gebruik de iPod vooral om podcasts mee af te luisteren. Als je goede programma’s wilt maken, moet je weten wat de rest doet.
3. Ik heb wel het idee dat we voorop lopen. Breedband is bijvoorbeeld al helemaal ingeburgerd. Eigenlijk zou iedereen beschikking moeten hebben over een snelle internetverbinding. Dat is wat mij betreft de verantwoordelijkheid van de overheid.
4. Eigenlijk doe ik al mijn internationale gesprekken via VoIP. Vergaderen en de interviews voor de podcasts doe ik met Skype. Voor een heel uur vergaderen betaal je maar tien eurocent. Het opnemen van de podcasts is heel makkelijk vanwege de digitale opnames. Bovendien is de kwaliteit veel beter.
5. Voor het Bisdom is het niet meteen belangrijk dat de it een plaats in het bestuur krijgt. It is daar vooral een faciliteit. Voor het podcastnetwerk is het wel belangrijk dat it’ers meedenken. Zij kunnen je mogelijkheden aanreiken die je zelf niet kent.
Sylvia Roelofs
Sylvia Roelofs is directeur van brancheorganisatie ICT~Office.
1. Als ik een pc wegdoe, zorg ik ervoor dat er geen informatie meer op staat. Een afgedankte pc gaat naar de gemeente. Dankzij het inzamelsysteem van ICT Milieu zijn er sluitende afspraken gemaakt over het inzamelen en verwerken van apparatuur.
2. Met mijn pda en umts-kaart voor mijn laptop ben ik overal bereikbaar. Omdat ik door het land reis, is het essentieel om vanaf elke plaats bijvoorbeeld mijn mail te kunnen lezen. Gadgets en technologische snufjes hebben vooral mijn interesse als ze iets functioneels toevoegen.
3. Nederland zal meer moeten investeren, niet alleen in technologische ontwikkeling, maar vooral ook in de voorwaarden om die ontwikkeling te realiseren. Denk daarbij aan onderwijs dat goed aansluit op het bedrijfsleven, keteninnovatie en goede publiek-private samenwerking. Verder is sociale innovatie noodzakelijk: het arbeidsvoorwaardenbeleid en ontslagrecht moeten worden geflexibiliseerd.
4. Zowel bij ICT~Office als thuis maak ik nog gebruik van het oude, vertrouwde netwerk. De overgang naar VoIP is enigszins afhankelijk van het moment waarop we toe zijn aan vervanging van de huidige centrale.
5. In mijn contacten met topmanagers uit bedrijfsleven en overheid merk ik steeds vaker dat men beseft dat ict-toepassingen het verschil kunnen maken in zowel de concurrentiestrijd als bij dienstverlening. Ict is zo strategisch verbonden met de primaire processen in organisatie dat het op de directieagenda thuishoort!
Ernst Fuld
Ernst Fuld is directeur en oprichter van de Netwerk Gebruikersgroep Nederland (NGN).
1. Ik heb laatst mijn mobiele telefoon in de auto laten liggen, waarop uiteraard een junk mijn ruit insloeg. Daar zit wat mij betreft het grootste beveiligingsprobleem: de slordige mens. Het is dus geen technisch, maar een opvoedkundig probleem.
2. Eigenlijk houd ik niet van gadgets. Gadgetfreaks zijn in mijn ogen vaak humaan contactgestoord, op het autistische af. Ik houd van persoonlijk contact en erger me blauw aan mensen die aan hun Blackberry zitten te friemelen terwijl je met ze práát!
3. Au! U raakt mijn zenuw. Ik vind het ronduit schandelijk dat wij miljarden wegsmijten aan nutteloze F16’s en volstrekte anachronismen als het koninklijk huis. Intussen loopt Nederland op technologisch gebied serieus het gevaar erg achterop te raken in de wereld.
4. Ja, wie niet gebruik maakt van VoIP is gek, al is het maar via Skype. Welke Nederlander wil er nou niet gratis bellen? Videobellen zal er heus wel eens komen, maar ik ben soms wel blij dat degene die ik spreek me niet kan zien!
5. Dat hangt ervan af; wat wil de organisatie en wat voor rol is de it-manager daarin toebedeeld? Daar kun je zo niet een eenduidig antwoord op geven.
Eckart Wintzen
Eckart Wintzen is trendwatcher. In 1976 startte hij Bureau voor Systeem Ontwikkeling met twaalf man. Hij vertrok toen BSO in 1996 zesduizend medewerkers in 21 landen telde.
1. Ik heb één pc afgedankt. Daar was de bliksem ingeslagen. Er viel weinig plezier meer aan te beleven; een knappe hacker die nog iets uit die gesmolten zooi kon halen! Ik ben niet voorzichtig, maar heb ook eigenlijk niks te verbergen en geen grote geheimen.
2. Ik ben gek op gadgets. Ik videotelefoneer dagelijks met de Eye Catcher, soms urenlang, met mijn relaties in Brussel, Amsterdam en San Francisco. Ik zit erg te dubben of ik een Blackberry zal nemen. Het is wel handig, maar ik wil ook niet altijd en overal achtervolgd worden door mijn mail.
3. Ik kan mij mateloos opwinden over de Nederlandse overheid. Een kabinet dat gewoon zit toe te kijken naar wat er gebeurt op het gebied van breedband. In plaats van de rol van regisseur op te pakken, doen ze nu eens hier een spaak in het wiel, dan daar een handje zand in de versnellingsbak. Voor minder dan 1500 euro per huis zouden we in heel Nederland glasvezel naar elke woning met ongelimiteerde bandbreedte kunnen hebben. De ambtenaren gaan liever in Korea, Hongkong enzovoort kijken hoe ze daar met ‘echt vette’ bandbreedte omgaan dan zelf initiatieven te nemen.
4. Intern bellen we met VoIP, extern nog analoog. Ook hebben we een perfecte beeldtelefonieverbinding over ip met de Eye Catcher, een beeldtelefoon met echt oogcontact en studiobeeldkwaliteit. Massaal videobellen zal sneller van de grond komen dan je denkt. Door de honger naar perfecte beeldkwaliteit zal dan pas goed duidelijk worden hoe groot de behoefte is aan echte bandbreedte.
5. In het bestuur moet gedegen it-kennis zitten. Het valt mij op dat it-afdelingen soms behoorlijk conservatief zijn en weinig open staan voor vernieuwingen. Soms zet een multinational zichzelf bijna geheel vast omdat it niet snel genoeg kan schakelen. Dat komt mede omdat de it-baas vaak weinig van de activiteiten van zijn bedrijf op bestuursniveau snapt.
Ella Hueting
Ella Hueting is directeur van de Informatica Communicatie Academie van de Hogeschool Arnhem Nijmegen.
1. Mijn oude pc staat in de kelder. Ik werk wel thuis, maar kan daar niet bij de vertrouwelijke informatie. Met het beschermen van de vertrouwelijk informatie ben ik niet dagelijks bezig, maar ik zorg wel dat de persoonlijke informatie van de computer af is.
2. Ik heb een pda, maar is dat nog wel een gadget? De pda gebruik ik echt veel voor mijn werk. Ik heb ook wel een pen die gaat opflikkeren als de telefoon gaat. Ik hou van gadgets.
3. Nederland investeert niet genoeg in technologische ontwikkeling. Onderzoek in Nederland is heel praktisch, maar ik vind dat er niet altijd direct resultaat moet uitkomen. Dat zie je ook meteen terug in de maatschappij. Er is weinig interesse in onderzoek dat niet praktijkgericht is.
4. Bellen via VoIP heeft niet mijn aandacht. Misschien dat een nieuwe generatie de mogelijkheden ziet. Het videobellen zie ik wel nog als een soort gadget. Het is wel iets dat de interactie makkelijker maakt.
5. It komt te weinig terug in het management. Vorig jaar kwam een bedrijf voor het eerst met een expliciete vraag voor mensen die veel verstand hebben van it, maar ook een managementpositie kunnen bekleden. Ik denk dat zowel bedrijfsleven als onderwijs daar meer aandacht aan kunnen besteden.
Roel Pieper
Roel Pieper, managing director van investeringsmaatschappij Favonius Ventures.
1. We hebben geen computers, geen servers op kantoor; alle informatie zit op het netwerk. Ik hoef geen backup te maken en het is veiliger.
2. Ik ben zelf nogal gecharmeerd van de video-iPod-variant, van de nieuwste Archos Video Discman. Wat ik kijk? Documentaires, sportprogramma’s; basketbal, en zeilen natuurlijk, met als bekroning van het jaar de zeilwedstrijden van Saint-Tropez, waar onze Swan Favonius op de eerste plaats eindigde.
3. Nederland heeft goede technische mogelijkheden en ideeën, maar te weinig professionele investeerders. Er is genoeg geld in Nederland, maar ik heb het nu over slim geld, waarbij kapitaal gekoppeld wordt aan kennis en ervaring in de industriële en financiële sector. Of ik zelf het afgelopen jaar slim geïnvesteerd heb? Google was dit jaar goed genoeg voor mij. Daar kunnen we het komende jaar weer van … zeilen.
4. De bedrijven waar ik bij betrokken ben, probeer ik wel in de richting van VoIP te motiveren. Zelf gebruiken we bij onze investeringsmaatschappij ‘voice over ip’ alleen wanneer we bellen naar de goedkope nummers waarvan we weten dat het VoIP is.
5. Ik denk dat de it-manager over het algemeen nog te weinig is doorgedrongen tot de bestuurskamers, hoewel sinds 2003 het strategisch belang van e-zakendoen en ict wel weer hoog is. We hebben die verwarrende tijd gehad, in 2001 en 2002, maar je ziet toch dat veel van de fundamentele ideeën rond it en internet uiteindelijk geslaagd zijn. In Europa geldt dat voor betalingsverkeer, logistiek en dergelijke. Het zijn geen randverschijnselen meer.