Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief

Zes vragen over 2006

29 augustus 2006 - 13:339 minuten leestijdAchtergrondCloud & Infrastructuur

Brengt 2006 de ict meer vrouwen? Gaan we volgend jaar allemaal thuiswerken? Wat gaat 2006 de ict-industrie brengen? We vroegen het zes mensen uit verschillende hoeken van de ict-wereld.

De vragen:

  1. Zal het aandeel van vrouwen in de ict eindelijk toenemen?
  2. Komt er weer een ict-hype in 2006? 
  3. Komt de pc écht in de huiskamer te staan?
  4. Gaan we eindelijk allemaal ‘echt’ (en veilig) telewerken?
  5. Maakt u zich zorgen dat vertrouwelijke informatie over u op straat komt te liggen?
  6. Zal ‘open source’ een gevaar opleveren voor commerciële softwarebedrijven?

 

Sylvia Roelofs is directeur van branche-organisatie ICT~Office.

1. Dat hopen we absoluut. Maar de sector heeft nog steeds een technisch imago. Ict is een vak van communiceren en dienstverlening. Het werk draait veel meer om interactie met de klant dan om techniek. En juist in communicatie, interactie en creativiteit zijn vrouwen over het algemeen sterk.

2. Van een hype is in 2006 waarschijnlijk geen sprake. Wel gaat het op dit moment goed met de ict-branche – dit zet door in 2006. Ict gaat een steeds grotere rol spelen in verschillende sectoren. Mede doordat het Innovatieplatform op ons initiatief ict heeft benoemd als ‘Innovatie-As’. Door goed gebruik te maken van ict kan innovatie worden versneld in sectoren.

3. 2006 is – denk ik – nog te vroeg voor dergelijke ontwikkelingen. De uitdaging ligt nu in het ontwikkelen van nieuwe diensten waardoor de pc kan uitgroeien tot een waar multimediasysteem. Het platform waarop informatie, in welke vorm dan ook, wordt aangeboden doet er straks niet meer toe.

4. Telewerken, of e-werken zoals wij dat noemen, kan zeker een deeloplossing zijn in de fileproblematiek. Toch blijven werkgevers moeite hebben met het invoeren van e-werken. Hier zullen we als sector mee aan de slag moeten. Ook de overheid zou zich meer in moeten zetten om de fileproblematiek door middel van e-werken aan te pakken.

5. Alleen door beveiliging serieus en integraal aan te pakken kunnen we informatie daadwerkelijk beveiligen. Ook werkgevers moeten regels en procedures opstellen voor de omgang met data. Het gevaar komt lang niet altijd van buitenaf. Iedereen die beschikt over vertrouwelijke informatie dient hier verantwoord mee om te gaan.

6. ICT~Office is een voorstander van open standaarden. Binnen de ict-sector is het van belang dat bedrijven samenwerken. Op die manier ontstaan nieuwe innovatieve concepten. Open standaarden kunnen hierin stimuleren.

Roderick Vonhögen is priester in de provincie Utrecht en fervent podcaster. Hij houdt het allemaal bij op de website www.catholicinsider.com.

1. Ik weet niet zo goed wat het probleem is dat er minder vrouwen in de ict zitten. Ik geloof in marktwerking. Maar ik merk zelf ook wel dat het een mannenclub is. En dat kan natuurlijk nadelen hebben voor vrouwen.

2. Ik zie wel een hype groeien aan de media-kant van ict. Er vindt een heroriëntering plaats van bestaande media wat nu te doen. Ik denk dat de figuren die daarin kunnen bemiddelen ontzettend rijk kunnen worden.

3. Het mediacenter van Microsoft is wel een beetje mislukt; te crashgevoelig. Maar ik denk dat het Apple bijvoorbeeld wel zou kunnen lukken. Zij zijn al erg ver met de iPod. Het geeft in ieder geval nieuwe mogelijkheden voor de kerkelijke communicatie. Die vallen buiten de boot in de bestaande media.

4. Je merkt dat de tools die ervoor nodig zijn volwassen worden. Voor een internationale organisatie is het een uitkomst. Binnen de kerk doen we het al. Ik heb bijvoorbeeld de mensen waarmee ik samenwerk in het podcast-netwerk nog nooit live ontmoet. We vergaderen via een virtual office.

5. Het risico neemt wel toe. En ik vind het heel creepy wat er in Amerika gebeurt. Waar privacy openlijk geschonden wordt. Op dat vlak zou internationaal veel beter samengewerkt kunnen worden.

6. De opensourceprogramma’s snoe<h>pen zeker een aandeel af van de programma’s van commerciële bedrijven. Linux is een reële dreiging voor Microsoft. Het feit dat op de honderddollar laptop Linux komt te staan betekent dat het besturingssysteem al ver genoeg ontwikkeld is.

Ernst Fuld is directeur en oprichter van de Netwerk Gebruikersgroep Nederland.

1. Dat is een volstrekt onzinnige vraag. Ik denk niet in termen van mannen en vrouwen. Wanneer iemand goed is, moet je ervoor zorgen dat de juiste mens op de juiste plek met de juiste middelen aan de gang gaat.

2. Er komt geen hype, maar op sommige plekken in de maatschappij zijn salarissen al idioot. De kernvraag voor de hele maatschappij is: ‘wat rechtvaardigt inkomensverschillen’. Die vraag gaan we angstvallig uit de weg en dus laten we het over aan de markt, omdat we arbeid als koopwaar zien. Zolang we arbeidsbeloning zien als een resultante van vraag en aanbod zal altijd de economische wetmatigheid gelden.

3. Het gaat niet om de pc als doosje met schermpje, maar om de elektronische intelligentie die via allerlei chips en apparaten in huis komt. Dat is niet te stuiten: alles wordt voorzien van intelligentie en communicatie.

4. De oplossing voor het fileprobleem is het werkelijk en eerlijk doorberekenen van alle maatschappelijke kosten van het autorijden aan de gebruiker daarvan. Dan gaan we allemaal weer fietsen en bij ons werk wonen. Telewerken is geen vervanger van, maar een toevoeging aan onze manier van werken.

5. Het enige dat vertrouwelijk blijft is wat zich in mijn binnenkamer afspeelt; wat ik denk en voel, en lekker niemand vertel.

6. Elk nadeel hep zijn voordeel… Wie wil overleven, zal over aanpassingsvermogen moeten beschikken om alle veranderende omstandigheden te gebruiken. De soort die over te weinig adaptief vermogen beschikt sterft uit. Dat wist Darwin al. In de economie is het niet anders. Uw vraag is trouwens al niet waardevrij; u kunt ook vragen “zal ‘open source’ commerciële softwarebedrijven kansen bieden?” Dan is het antwoord: ja!

Eckart Wintzen is trendwatcher. In 1976 startte hij het Bureau voor Systeem Ontwikkeling met twaalf man. Hij vertrok toen BSO in 1996 zesduizend medewerkers in 21 landen telde.

1. Niet als er niet een beetje meer aan PR en voorlichting gedaan wordt. Het fenomeen ‘it’ behelst eigenlijk een heel scala van functies, waarvan er vele zeer geschikt zijn voor vrouwen, die natuurlijk net zo intelligent zijn als mannen, maar die ik daarnaast toedicht preciezer, creatiever, meer lateraal denkend en vasthoudender te zijn dan mannen.

2. Natuurlijk niet. It wordt meer en meer mainstream. Wel zullen goedbetaalde banen relatief eerder bij jongeren terechtkomen, omdat die door hun jeugdervaringen met de ‘gear’ sneller snappen ‘hoe het zit’.

3. Het doet er niet toe of je het een pc of een tv noemt, want het verschil tussen pc en tv is aan het vervagen. Ik denk wel dat de trend steeds verder zal doorzetten dat gezinsleden achter hun eigen pc/tv gaan zitten in hun eigen kamer.

4. Telewerken gaat pas goed functioneren als er ook een perfecte beeldverbinding is tussen huis en kantoor en je via de beeldtelefoon ook gewoon sociaal kunt communiceren met je collega’s. Dat zal de files reduceren.

5. Ik heb niet zoveel te verbergen en ben daar dan ook niet zo bang voor. Overigens ligt de taak voor een goede privacywetgeving bij de Nederlandse en – wellicht meer nog – de Europese overheid.

6. Dat zal het zeker, de vraag is hoe erg dat is. Zolang ik afhankelijk ben van bedrijven als Microsoft die zo ongelooflijk gebruiksonvriendelijke en instabiele software maken, mogen ze van mij ernstig in gevaar komen.

Ella Hueting is directeur van de Informatica Communicatie Academie van de Hogeschool Arnhem Nijmegen.

1. Het zal wel moeten. Het tekort aan it-ers biedt natuurlijk weer nieuwe kansen voor vrouwen. Maar ze moeten het wel leuk vinden om te doen. Ik denk dat we een gezamenlijke taak hebben, als overheid, bedrijfsleven en opleidingen, om hier iets aan te doen.
 
2. Die is al begonnen. We merkten het al in november 2004. Bedrijven vroegen toen al naar afstudeerders, vroegen of we marketingfolders wilden uitdelen en de salarissen stegen toen al. Ik denk dat dit het volgend jaar nog verder zal versterken.

3. Dat is bij veel mensen al het geval. Dat komt omdat de apparatuur steeds gebruiksvriendelijker wordt. En dat is ook wel belangrijk voor de oudere generatie.

4. Als je kijkt naar de drukte op de weg, moet het telewerken er echt van komen. Maar blijkbaar vinden mensen het leuk om op het werk te zijn. Het is dus niet zozeer een technisch, als wel een psychologisch aspect dat mensen nog steeds naar het werk laat gaan.

5. Persoonlijk maak ik me daar niet zoveel zorgen over. Je moet goed regelen wat wel en niet kan met persoonlijke informatie. Tijdens onze opleiding krijgen studenten een onderdeel samenleving en maatschappij waar dit soort ethische vraagstukken aan bod komen. Ze hoeven niet meteen de oplossing te verzinnen, als ze zich maar bewust zijn van het probleem.

6. Ik denk dat deze nieuwe ontwikkelingen nieuwe kansen bieden voor de bedrijven. Het zal voor bepaalde bedrijven zeker consequenties hebben.

Roel Pieper is managing director van investeringsmaatschappij Favonius Ventures.

1. In het algemeen is er behoefte om überhaupt meer vrouwen in het zakenleven te krijgen. Zakelijk en marketingtechnisch zijn vrouwen vaak handiger dan we denken. Ik heb ook altijd heel veel vrouwen in mijn managementteams gehad; geen enkel probleem.

2. Financieel gezien waren 2000 en 2001 heel verwarrende jaren, maar internet en de it-sector als zodanig waren en zijn geen hype. Ik denk dat we het zelfs nu nog steeds onderschat hebben. Je moet je afvragen of in 2001 lucht zat in de financiële waardering van internet of in het idee.

3. Door de ontwikkeling van vooral dsl wordt het netwerk een veel betrouwbaarder en efficiënter medium. Daarom moeten we in 2006 beginnen te denken aan het afslanken en het dommer maken van de pc. Veel meer functionaliteit kan nu verplaatst worden van het eindapparaat naar het netwerk.

4. 2006 zou een e-werken-jaar moeten worden, tegen de files. Als je 5 tot 10 procent van de mensen ‘s ochtends thuis laat werken, heb je al die files niet. Tot nu toe is het niet van de grond gekomen omdat de netwerken er niet goed genoeg voor waren en bedrijven er niet op waren voorbereid, maar ik denk dat we er nu wel klaar voor zijn.

5. Niet voor de manier waarop wij op onze bureaus werken. Wij hebben geen servers, alle informatie staat op het netwerk. Er kan natuurlijk altijd een laptop gestolen worden, maar die heeft dan alleen de informatie van de dag.

6. ‘Open source’ is een goede oplossing in de markt voor mensen die deze kant op willen. Ik geloof alleen niet in gratis, je zult altijd iets moeten doen om stabiliteit, service en kwaliteit te krijgen. ‘Open source’ is een realiteit in de markt, vergelijkbaar met VoIP.

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Slimme connectiviteit: de toekomst van bouwen

    Hoe stoom jij jouw organisatie in de bouw en installatie sector klaar voor de digitale toekomst?

    Computable.nl

    De weg van dataverzameling naar impact

    Iedere organisatie heeft data, maar niet iedereen weet hoe je het goed gebruikt. Hoe zet je waardevolle informatie om in actie?

    Computable.nl

    Well-Architected: slim bouwen en beheren in de cloud

    Een paper met concrete handvatten om cloud-architectuur naar een hoger niveau te tillen.

    Meer lezen

    Gebouw TU/e
    ActueelCloud & Infrastructuur

    TU/e vervangt vpn en voegt mfa toe na cyberaanval

    ActueelCloud & Infrastructuur

    Kort: Eigen ai-assistent Amsterdam, NIS2-manager Atos, DSA-check ACM en…

    Quantum
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Nieuwe Cisco-netwerkchip brengt quantum-internet dichterbij

    kaasschaaf
    ActueelCarrière

    VodafoneZiggo schrapt 400 banen

    cybercrime
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Rijkswaterstaat moet vaart maken met beveiligen van bruggen en sluizen

    Bord van Mediamarkt
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Mediamarkt licht ‘onbeperkte’ cloudopslag van eigen telecommerk toe

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs