Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief

Opvallende scores

20 oktober 2006 - 10:507 minuten leestijdAchtergrondInnovatie & Transformatie
Redactie Computable
Redactie Computable

Ze zijn onvermijdelijk, de grote namen in de top van de Computable 100. Gelukkig zorgt de lijst ook dit jaar weer voor de nodige verrassingen. We belichten een aantal opvallende noteringen en zien dat ze veel met elkaar gemeen hebben: ze hebben een breed productportfolio opgebouwd en zijn dringend op zoek naar gespecialiseerde medewerkers.

22 – Citrix Systems

Citrix Systems heeft zijn hoge notering in de Computable 100 voor een belangrijk deel te danken aan de hoge imagoscores. Het bedrijf dat groot is geworden met server based computing heeft hierdoor nog steeds een imago van innovator, zo blijkt uit de scores en de reacties. “In het begin waren vooral de techneuten enthousiast, omdat we een product maakten dat in hun ogen ‘cool’ was”, zegt Ed Bezooijen, regional marketing manager. “Inmiddels hebben we ook veel ict-beslissers achter ons, omdat onze nieuwe producten binnen de bedrijfsstrategie passen. Bovendien doen we ook veel om de gebruikerservaring te optimaliseren, waardoor veel gebruikers tevreden zijn.”

Met de nieuwe producten bedoelt Bezooijen bijvoorbeeld het optimaliseren van webapplicaties. “Het gaat erom iedere gebruiker een goede toegangservaring te bieden. Door overnames van bedrijven, zoals NetScaler, hebben we veel nieuwe expertise in huis gehaald. Nieuw voor ons is dat we plotseling bedrijven als Juniper als concurrent hebben en dat klanten ons verwachten op beurzen als Infosecurity. Overigens hebben we al lang ervaring op het gebied van beveiliging. Als in de geruchtmakende zaak van een justitiemedewerker die zijn oude pc had afgedankt, server based computing was gebruikt, had Peter R. de Vries waarschijnlijk geen gevoelige gegevens aangetroffen. Zelfs het Amerikaanse leger gebruikt onze toepassingen en reken maar dat daar geen usb-sticks met gevoelige informatie op straat belanden.”

Progress was begin dit jaar nauw betrokken bij de invoering van rfid-chips bij boekhandel Selexyz Scheltema in Almere

 

33 – EMC

Progress was begin dit jaar nauw betrokken bij de invoering van rfid-chips bij boekhandel Selexyz Scheltema in Almere.

“In het verleden hadden we nogal eens de naam dat we vooral groot en duur waren. Nu merken we dat we steeds meer worden gezien als breed en deskundig”, zegt Frans Rahms, regional country manager Europe North. “Ondanks verschillende overnames die we hebben gedaan om ons aanbod te vergroten, worden we gelukkig als één bedrijf gezien. Van pure opslagleverancier zijn we getransformeerd in een bedrijf dat meedenkt over de informatiestrategie van zijn klanten. We helpen bijvoorbeeld informatie te migreren naar goedkoper te beheren platforms. Organisaties hebben te maken met informatie die op allerlei plaatsen aanwezig is en die niet op dezelfde manier en met dezelfde prioriteit moet worden behandeld. Met information lifecycle management (ILM) bieden we een strategie om de data om te zetten naar waardevolle informatie.”

Wel is het zo dat ILM een strategie is, waar je als bedrijf zelf aan moet werken om het optimaal te kunnen gebruiken. “We besteden daarom veel tijd en geld aan het zo eenvoudig mogelijk maken van de oplossingen. Met de overname van RSA Security hebben we veel expertise op het gebied van beveiliging binnengehaald. Een belangrijke innovatie daarbij is beveiliging op documentniveau. Daardoor is de informatie die iemand nodig heeft snel te vinden en de informatie binnen datzelfde document die niet voor diegene bestemd is, wordt met encryptie beveiligd.”

41 – Progress Software

Dat Progress Software zich in de bovenste helft van de Computable 100 heeft weten te plaatsen, is vooral te danken aan de gezonde financiële positie (G-score). Het bedrijf dat voor veel ict’ers vooral bekend staat als databaseleverancier, richt zich al geruime tijd op verschillende typen bedrijfsapplicaties. Volgens Peter Jansen, regional director Benelux, vond de grootste ontwikkeling de afgelopen tijd plaats in de Sonic-productlijn. Dit is een gestandaardiseerde basis voor de bouw van service oriented architecture (soa). “Hiermee kunnen it-afdelingen alle applicaties in de hele onderneming aan elkaar koppelen. Dat kan bovendien op relatief eenvoudige wijze, waarbij veel bestaande toepassingen langer mee kunnen en geleidelijk per deelgebied kunnen worden vervangen.”

Begin dit jaar opende boekhandel Selexyz Scheltema in Almere een winkel die gebruikmaakt van rfid-chips, waardoor de locatie van boeken precies kan worden bepaald. Jansen: “Progress was hier nauw bij betrokken. Iedereen kan een chip op een boek plakken, maar de binding met de backoffice is van groot belang. In oktober wordt in Maastricht een tweede vestiging geopend waarin alle boeken van rfid-chips worden voorzien.” Een belangrijke uitdaging voor het komende jaar is het vinden van goed personeel. Daarom wordt in het vierde kwartaal de Progress Academy gestart, waar it’ers worden opgeleid tot Progress-specialisten.

47 – AFAS

Sinds 2004 is AFAS ERP Software de volledige naam van het bedrijf dat we op nummer 47 tegenkomen. Met het product Profit levert de onderneming een geïntegreerde softwareoplossing voor Windows en voor het web. Leo Koppelaar, commercieel directeur van AFAS Nederland: “We werken nu aan een nieuwe generatie software op basis van Microsoft .NET. Het grote voordeel hiervan is dat niet de programmeurs de software bouwen, maar de materiaaldeskundigen zelf, bijvoorbeeld productmanagers.” Verder biedt de integratie met het web steeds meer mogelijkheden. “Een supermarktondernemer kan bijvoorbeeld direct online brood bijbestellen, omdat hij via onze software aantallen en prijzen van verkochte producten direct ziet.”

Dat het bedrijf nu als erp-leverancier door het leven gaat, is nog niet voor iedereen even duidelijk. Truus Koppelaar, directeur marketing en communicatie: “Veel zittende managers kennen ons nog als bedrijf dat financiële applicaties maakt. We proberen onszelf nog meer inhoudelijk zichtbaar te maken, ook op minder gebruikelijke manieren. Zo sponsoren we verschillende tennistoernooien. Dit doen we niet als relatie-evenement. We nodigen dan alleen potentiële klanten uit. Op die manier proberen we een groot deel van onze doelgroep (bedrijven met meer dan vijftig werknemers) te bereiken en te vertellen dat we hun compleet kunnen automatiseren.” 

50 – Kahuna Group

De Amersfoortse Kahuna Group bestaat bijna tien jaar en richt zich op informatiebeveiliging, telecom, ip-communicatie en eCRM. Dit jaar staat het bedrijf voor het eerst in de Computable 100. Directeur Rhett Oudkerk Pool: “Wij vinden dit soort competities erg leuk en schrijven ons altijd in voor allerlei lijsten. Vaak zijn we zelf ook positief verrast door de resultaten: we zijn relatief klein.” Wat is dan het geheim? “We zijn een full-service leverancier op het gebied van beveiliging en daarin zijn we de grootste in de markt. Veel bedrijven storten zich op de beveiligingsmarkt, maar veel van die concurrenten zijn na een jaar alweer verdwenen.”

“Nederland is nog zeer naïef als het om beveiliging gaat, vooral het mkb. De moraal van bedrijfsethiek is hier nog sterk aanwezig. Ter illustratie: aan beveiligingsinnovaties besteden we even veel als België, een land met veel minder inwoners.” Ook Oudkerk Pool merkt op dat het lastig is goed personeel te vinden. “We maken veel tamtam met ons speciale magazine, waarvan binnenkort een speciale vacature-editie verschijnt.”

86 – E.Novation

Een 86ste plaats is nog vrij bescheiden, maar het is de eerste keer dat we E.Novation in de Computable 100 tegenkomen, en dat terwijl sommige onderdelen van het bedrijf al ruim twintig jaar bestaan. In 1997 kreeg het bedrijf een nieuwe naam, nadat verschillende onderdelen waren verkocht en nieuw werden opgestart. Ad Nederlof, president en ceo van E.Novation, meent dat het bedrijf bij de meeste ict-professionals bekend is vanwege haar messaging services, die onder andere in de logistieke sector en bij overheden wordt ingezet. “Maar ook in de medische branche zijn we al bijna 23 jaar een gevestigde naam.”

Ook de nieuwe initiatieven spreken volgens Nederlof tot de verbeelding: “Onze contactcenters, die volledig op VoIP draaien en over de modernste it beschikken of onze BV CRM Solutions waarbij we het grote tekort aan specialisten voor Siebel of SAP met behulp van specialisten uit China aanvullen.” Binnen alle afdelingen is ‘software as a service’ inmiddels de praktijk. Nederlof: “Wie nu nog grote applicaties koopt, met alle implementatiekosten van dien, heeft het niet begrepen. Veel legacy-systemen zijn zo duur dat je ze voor de kosten van één jaar onderhoud  web-enabled kunt maken. Langzaam maar zeker begint men er eindelijk achter te komen dat het die kant opgaat.”

Martijn Vet foto’s David Lemereis

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Slimme connectiviteit: de toekomst van bouwen

    Hoe stoom jij jouw organisatie in de bouw en installatie sector klaar voor de digitale toekomst?

    Computable.nl

    Design Sprints: 4 dagen van idee naar prototype

    Hoe zet je in vier dagen tijd een gevalideerd prototype neer met Design Sprints?

    Computable.nl

    Dit is de weg naar informatietransformatie

    In een wereld waar data en informatie centraal staan, moeten organisaties zich aanpassen aan de digitale toekomst. Informatietransformatie is de sleutel tot het versterken van beveiliging en het bevorderen van efficiëntie.

    Meer lezen

    ActueelCloud & Infrastructuur

    ‘Maak haast met investeringen in digitale infrastructuur’

    ActueelData & AI

    Lleverage ontvangt drie miljoen voor ‘vibe automation’

    ActueelCarrière

    Groningers verkopen crypto-platform Deribit voor 2,9 miljard dollar

    Quantum
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Nieuwe Cisco-netwerkchip brengt quantum-internet dichterbij

    AchtergrondCarrière

    Ict-overnamemarkt trapt 2025 goed af, maar onzekerheid troef

    OpinieCloud & Infrastructuur

    Voorbereiding & verhuizing: zo implementeer je de hybride cloud

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs