Het Nederlandse bedrijf NetEconomy is in handen gekomen van Fiserv, een Amerikaanse financiële it-specialist.
NetEconomy levert detectiesoftware om verdachte bancaire transacties te kunnen herkennen, zoals witwaspraktijken, fraude en betalingen aan terroristen.
Hoeveel Fiserv voor het Haagse NetEconomy (70 medewerkers) betaald heeft, is niet bekend gemaakt. Wel stelt Rahul Gupta, een van de topmanagers bij Fiserv, dat het met deze overname een gat in de dienstverlening opvult, namelijk rond financieel en operationeel risicobeheer ('enterprise risk management'). De vraag naar oplossingen hiervoor is onder banken, verzekeraars en vermogenbeheerders toegenomen, onder meer door de toenemende druk van overheden om financiële criminaliteit aan te pakken.
NetEconomy is in 1993 opgericht. In eerste instantie als onderdeel van de financiële dienstverlener EDR; in 2005 volgde een management buy-out met steun van Esprit Capital Partners (dat eigenaar werd). De reden dat het bedrijf zich nu laat opkopen is de groei van de markt voor risico-analysesoftware. "Wij zagen dat onze concurrenten een grotere kritische massa bereikten via een beursgang, zoals Norcom, of via overnames: Mantas door iFlex en Fortent door de zakenbank Warburg Pincus", zegt Peter Kwakernaak, commercieel directeur. "Hoewel we inmiddels al 130 implementaties in 58 landen hebben afgerond, hebben we om mee te dingen naar nieuwe projecten bij de grootste bankconcerns meer slagkracht nodig. Bovendien kijken banken niet alleen naar de kwaliteit van de technologie, maar ook naar de grootte van je bedrijf. Ze willen zeker weten dat een voorkeursleverancier er over een paar jaar nog staat en met hun behoeften mee kan groeien."
NetEconomy stond niet in de etalage en trachtte in eerste instantie via eigen acquisities de gewenste schaalgrootte te bereiken. Toen Fiserv, de Amerikaanse bankautomatiseerder, echter met een bod langs kwam, was de keuze snel gemaakt. Een ander voordeel van de overname is dat Fiserv zijn softwareontwikkeling voor een deel laat uitvoeren in offshore-centra in India. "Daarvan kunnen wij ook gebruikmaken bij onze verdere productontwikkeling."
Patroonherkenning
De ERASE-software van NetEconomy zoekt via patroonherkenning in de bancaire systemen naar verdachte transacties. Bij het volgen van transactiestromen worden zowel financiële als niet-financiële transacties onderzocht. Mochten zich daarin significant afwijkende patronen voordoen, dan meldt de software dit. Kwakernaak geeft als voorbeelden een verhuisbericht gekoppeld aan de aanvraag van een nieuwe creditcard of pinpascode, of een slapende rekening waar ineens veel activiteit op plaatsvindt. Een beveiligingsmedewerker van de bank zoekt per geval uit of er sprake is van identiteitsdiefstal, fraude of witwaspraktijken. "Onze software kan ook worden ingezet om mogelijke transacties van terroristische organisaties bloot te leggen. Bijvoorbeeld door patronen te herkennen van contante stortingen, snelle overboekingen naar het buitenland en naamherkenning op basis van lijsten met gegevens over verdachte personen, afkomstig van Interpol of de Verenigde Naties."
Maar, geeft hij toe, het is hem onbekend of de software inderdaad geholpen heeft om terroristische financiering te ontdekken. "Ik beschouw onze toepassingen meer als een soort hek om indringers tegen te houden. Banken vragen zich overigens soms wel af waarom ze al die moeite moeten doen. Zij moeten onder druk van onder andere de Amerikaanse Patriot Act veel meer informatie verzamelen en doorgeven dan vroeger, maar wat de overheden er precies mee doen, dat horen ze nooit."