Gedreven door kostenbesparing hebben veel bedrijven het beheer van de werkplek uitbesteed. Tegelijk moeten gebruikers steeds complexere problemen oplossen om klanten blij te maken. De ‘one size fits all’ werkplek blijkt hierdoor steeds vaker een ‘one size fits nobody’.
Ontevreden met hun starre werkplek vinden gebruikers steeds meer wegen om alsnog hun werk te doen: ze huren de nodige functionaliteit gewoon op internet. De kosten worden gedeclareerd. Het resultaat? De gebruiker moet teveel moeite doen om de klant te helpen en de kostenbesparing van de uitbesteding is weg. Wat kunnen we doen om de gebruikers een werkplek te bieden die zowel flexibel als kosteneffectief is?
Geef de gebruiker zijn werkplek terug in drie stappen:
Verdeel de gebruikers in groepen, oplopend in hun behoefte aan flexibiliteit. Weet dus wie ze zijn, wat ze doen, waar ze zijn als ze het doen, of ze het alleen doen of dat ze samenwerken, of ze het complex vinden of juist simpel. Weet wat ze drijft. Weet welke tools en informatiebronnen ze gebruiken en weet of ze daarmee tevreden zijn of niet.
Deel vervolgens de werkplek zelf op in brokken, zoals de echte eindgebruikerstoepassingen, de middleware en de backendsystemen. Zorg dat er voldoende verschillende mogelijkheden zijn om backendsystemen direct, via middleware of geïntegreerd in de eindgebruikerstoepassing aan te bieden en zorg dat er voldoende keuze en smaak is.
Bepaal daarna per groep gebruikers het deel van de werkplek dat ze terugkrijgen. Het principe is hoe complexer de taak, hoe meer de gebruiker zelf bepaalt.
Als we dit voor elkaar krijgen kunnen we een werkplek leveren die gebruikers echt helpt om hun steeds complexere taken uit te voeren tegen een acceptabele prijs. Zo kunnen ze klanten echt helpen. Tevreden gebruikers, tevreden IT managers, tevreden kanaal, tevreden consultant.
Sergej van Middendorp
Founding partner bij V-Work Strategy