Veel bedrijven, waaronder mkb, plannen maar één onderdeel van systeem- en gegevensbescherming: back-up. Er wordt nauwelijks nagedacht over het weer terughalen van die gegevens en systemen als het inderdaad een keer fout gaat. Maar wat is het punt van een goede back-up als je deze data en systemen niet snel, eenvoudig en volledig kunt terughalen? Het proces heet niet voor niets ‘back-up en restore’.
In dit geval is half werk helemaal niets waard. In geval van een calamiteit kampen bedrijven zonder herstelstrategie alsnog met veel downtime.
In de afgelopen jaren is het verantwoordelijkheidsbesef gegroeid. Iedereen die met systeem downtime te maken heeft gehad weet dat niet toegankelijke data waardeloos, frustrerend en schadelijk is. En dan is er nog niets gezegd over de tijd en geld die het kost. Volgens Gartner gaan twee van de vijf bedrijven die te maken hebben met dataverlies als gevolg van een calamiteit binnen vijf jaar failliet. Bedrijven en hun werknemers, vooral de mobiele flexwerkers, zijn zelf verantwoordelijk voor het correct opslaan van gegevens en systemen, zowel lokaal als op een netwerk. Dit zou in een bedrijfsbeleid moeten staan.
Daarnaast is het nodig om prioriteiten te stellen. Niet alle data en systemen zijn even belangrijk. Wat hebt u liever: alle klantgegevens tijdelijk offline of marketingdocumentatie? Het opzetten van een back-up- en herstelstrategie met automatische taken is de beste manier om kritieke systemen en gegevens transparant en regelmatig op te slaan.
Als er al een recovery-strategie is, dan ontbreekt vaak de aandacht voor verschillende soorten hardware of virtuele omgevingen. Men is te kortzichtig, als je uitgaat van één systeem of omgeving dat binnen een bedrijf wordt gebruikt. Systemen en data zijn naar diverse afzonderlijke hardware en verschillende fysieke en virtuele systemen te herstellen. Door dit in te voeren, verbeter je de flexibiliteit en efficiëntie van het recovery-proces aanzienlijk.
Opslaan van gegevens is onvermijdelijk. Voor een doordacht back-upproces in combinatie met efficiënte herstelmogelijkheid is het noodzakelijk om een goed plan te hebben in het geval van een calamiteit. Pas dan hebt u uw gegevens snel weer binnen handbereik.
Laurent Dedenis
Managing director bij Acronis