In juni kondigde Dell aan ‘het groenste technologiebedrijf ter wereld’ te willen worden. Klanten van Dell, de afzetmarkt van het it-kanaal, willen naast milieuvriendelijkheid, op z’n minst de kostenbesparingen implementeren die met groene it gepaard gaan. En daarmee ontstaat een heel scala aan diensten en producten waarmee var’s zich kunnen onderscheiden.
CRN Nederland was bij een presentatie van Herbert Smals, brand manager client solutions bij Dell, onlangs in Hoofddorp. Dell is een klant van Sims Recycling Solutions, ooit onderdeel van Philips. Rene Kik, business support directeur van Sims Recycling Solutions, was uitgenodigd door Dell als expert op het gebied van groene it.
Kik en Smals geven aan dat een nieuw soort kanaal in ontwikkeling is om it milieuvriendelijker te maken. Zo worden enkele gecertificeerde Dell-partners ingezet om bij klanten milieuvriendelijke maatregelen te implementeren. Ook Dell zelf biedt een scala aan diensten die het milieu sparen en de kosten drukken.
Het gaat er vooral om dat eindklanten het stroomverbruik van apparatuur kunnen verlagen. Hier komt it-dienstverlening en consulting aan te pas. Volgens Forrester-analist Chris Mines in zijn onderzoeksrapport over ‘Green IT’ is het overgrote deel van de klanten zich bewust van de impact die het milieu heeft op hun toekomstige it-strategie, maar zijn ze nog niet zover dat ze daar al beleid voor hebben opgesteld. Hierbij kan het it-kanaal een belangrijke, consulterende rol spelen.
Het moet zuiniger
Energiekosten worden zo’n belangrijke factor dat de aanschafprijs van computerapparatuur een ondergschikte rol begint te spelen. Smals: "Een gemiddelde ict-plek kost zo’n 1500 euro per jaar. Bovenop het ict-budget komt nog gemiddeld 30 procent aan stroomkosten. Eindklanten willen weten hoe ze kosten kunnen besparen op de desktop en alle andere producten. We moeten ze helpen deze zuiniger te maken."
Nog een voorbeeld van groene dienstverlening: bij aanschaf van een Dell-product, maar ook op elk ander moment, kunnen eindklanten oude hardware van alle merken laten ophalen voor recycling. Hiervoor worden partners van Dell ingezet die hiervoor gecertificeerd zijn. Zo ziet Kik van Sims heel wat slimme initiatieven ontstaan waar recycling een rol bij speelt. "Een van onze klanten heeft ons ingezet om apparatuur te testen die onder garantie is geretourneerd door eindklanten. Wij kunnen vaststellen of er nog leven in zit en sturen het door als het gerepareerd kan worden, of het gaat het recycling-proces in."
Het nieuwe, groene kanaal
Dat er een groen kanaal in ontwikkeling is met it-dienstverlening, recycling, groene audits en consulting blijkt ook uit nog een eis van Dell. Smals zegt dat ook toeleveranciers van Dell groen moeten zijn en dat hiervoor binnen Dell speciale auditeurs zijn opgeleid. "Onze toeleveranciers krijgen geregeld een audit op basis van hun impact op de omgeving. De hoeveelheid zaken die we met ze doen hangt af van hun cijfer."
Groen kan ook nog soft zijn. Dells Plant a Forest programma bijvoorbeeld betekent dat Nederlandse klanten een bedrag van 1,50 euro per notebook en 4,50 euro per desktop kunnen doneren om het gebruik van elektriciteit van hun computers te compenseren. De bedragen worden gebruikt om bomen te planten in professioneel begeleide herbebossingprojecten. ABN Amro doet in Nederland mee aan dit programma.
Dell niet alleen
Dell is niet de enige; veel grote it-leveranciers zijn al bezig met het ‘vergroenen’ van hun productie en bedrijfsvoering. Zo kennen ook HP en IBM speciale programma’s die gericht zijn op een milieubewuste bedrijfsvoering. HP kent onder meer sinds 1992 het Design for Environment Principe, waarbij bij het ontwerpen van een product kritisch gekeken wordt naar de gehele productlevenscyclus. "We benaderen het milieu integraal, en richten ons niet op slechts een schakeltje in de gehele keten", zegt Jeroen Coenen, corporate marketing manager bij HP. "Wat met het oog op recycling misschien gunstig is, kan aan de transportkant veel zwaarder zijn en daarom meer vervuilend."
Michael Dell, voorzitter en ceo van Dell, zei het al tijdens een beleidsforum georganiseerd door het Center for Strategic and International Studies: "Dit is slechts het begin van een langetermijnsamenwerking met klanten, leveranciers en andere belanghebbenden om daadwerkelijk iets voor het milieu te betekenen."