Bij de opening van ´GreenIT´ in Hannover protesteren campagnevoerders van makeITfair en WEED vandaag tegen de slechte arbeidsomstandigheden in de IT-industrie en de milieuproblemen bij de productie en dumping van IT-producten. ´GreenIT´ is dit jaar één van de onderwerpen van de CeBIT, ´s werelds grootste internationale computerbeurs, en concentreert zich op energie-efficiëntie en klimaatverandering. De beurs wordt van 4 tot en met 9 maart 2008 gehouden.
"Energie-efficiënte en innovatieve elektronicaoplossingen voor afname van CO2-uitstoot zijn belangrijke initiatieven, maar niet voldoende om de IT-industrie groen en eerlijk te maken", zegt Cornelia Heydenreich van Germanwatch, de Duitse deelnemer aan makeITfair. "De invloed op sociale omstandigheden en milieu in de gehele productieketen van elektronische apparaten, van de winning van metalen en de productie tot de zogeheten e-waste, moeten in acht genomen worden."
De wereldwijde elektronica industrie verbruikt een groeiend deel van ’s werelds kostbare en zeldzame metalen. De sociale- en milieukosten van IT-productie zijn daarbij ongelijk verdeeld in de wereld. Inwoners en arbeiders van ontwikkelingslanden worden voornamelijk getroffen. In Zuid-Afrika zijn lokale gemeenschappen zonder gepaste compensatie van hun land verdreven om plaats te maken voor de grote platinamijnen die onder andere leveren aan de computerindustrie. In Indonesië is de milieuschade door de tinmijnbouw enorm; bossen en waterbronnen zijn verloren gegaan waardoor dieren en planten zijn uitgestorven.
"De rapporten van makeITfair tonen een directe link tussen problematische mijnen en de fabrieken in Azië die produceren voor de grote elektronicamerken", zegt Irene Schipper van de Nederlandse organisatie SOMO, coördinator van makeITfair. "Als de IT-industrie vandaag bij de CeBIT werkelijk over `GreenIT’ wil praten moet ze ook kijken naar de gevolgen van deze industrie voor mens en milieu in arme landen."
De nieuwe documentaire `Digital handcraft; Chinese computer factories for the world market’ binnenkort gepubliceerd door de Duitse organisatie WEED toont de slechte arbeidsomstandigheden in de productie: lange werkdagen, lage lonen, verbod op vakbonden en gezondheidsproblemen zijn de meest urgente kwesties in de industrie. "De korte levenscyclus van elektronische gadgets veroorzaakt niet alleen een enorm e-waste probleem, maar ook zorgwekkende werkomstandigheden voor arbeiders in ontwikkelingslanden", stelt Sarah Bormann van WEED en projectleider van PC global.
WEED en makeITfair dringen erop aan dat de elektronica industrie verantwoordelijkheid neemt voor de arbeidsomstandigheden en de negatieve impact op het milieu in de hele productieketen. Ze roepen op tot de presentatie van werkelijk eerlijke en groene computers bij de CeBIT van volgend jaar.