Uit gesprekken met managed service providers blijkt dat er vanuit die hoek de behoefte bestaat om efficiënter om te gaan met het arbeidskapitaal en met de factor tijd. De investeringen in hardware en tooling moeten binnen de perken blijven, de SLA’s en typen dienstverlening moeten tegelijk worden uitgebreid teneinde de concurrentiepositie te behouden dan wel te versterken.
Geen geringe opgave voor een leverancier van beheerdiensten, zeker omdat de concurrent lang niet altijd meer in Nederland zit. Het wereldwijde web zorgt in immers ook voor WWC – world wide competition. Concurrentievoordelen voor lokale aanbieders vinden we vooral in een goede beschikbaarheid van de dienstverlener en de flexibiliteit die deze tentoonspreidt.
Om niet onder te sneeuwen in het geweld van IT-diensten op het gebied van SaaS en van bijvoorbeeld online backup, moet Tom Poes een list verzinnen. Dit doet hij door zijn infrastructuur volledig te fine tunen voor de services die hij biedt zoals capaciteit, beveiliging en backup. De diensten moeten zo schaalbaar mogelijk zijn en eenvoudig uit te rollen bij verschillende klanten; kortom, ze moeten gestandaardiseerd zijn.
Virtualisatie maakt deze standaardisatie mogelijk, bijvoorbeeld door een aantal standaard virtuele templates beschikbaar te hebben die snel inzetbaar zijn bij klanten. Hosting providers maken handig gebruik van de technologie door ‘virtual hosted servers’ aan te bieden met specificaties die de klant binnen enkele dagen kan gaan gebruiken voor bijvoorbeeld een kortlopend project of voor een test. Virtualisatie verhoogt dus de flexibiliteit van de IT managed service provider.
Tegelijk maakt virtualisatie het bijvoorbeeld voor aanbieders van veilige servers mogelijk om betere SLA’s af te spreken met klanten; een hardware failure in een fysieke server resulteert in een virtuele situatie immers niet meer per definitie in downtime. Er kan dus een hogere beschikbaarheid van de server gegarandeerd worden tegen lagere kosten.
Aan de andere kant voegt virtualisatie voor IT-beheerders – hetzij intern, hetzij extern – ook een complicerende factor toe. Verschillende softwareomgevingen die voorheen op fysiek gescheiden machines draaiden, kunnen nu gebroederlijk op één server draaien. Dus, terwijl er vanuit hardwareperspectief veel besparingen en voordelen te behalen zijn, blijft het beheer van de diverse software-pools bestaan. En ook hier liggen weer mogelijkheden voor de aanbieders van IT-diensten.
Verschillende leveranciers van platformen voor managed service providers (waaronder Nimsoft) hebben recent ondersteuning voor het beheer van virtuele omgevingen aangekondigd. Nu virtualisatie een nieuwe fase ingaat, is die ontwikkeling niet meer dan logisch. In de ‘echte’ IT-wereld ging het in het verleden immers ook in eerste instantie om de hardware, daarna om de software en tenslotte… Juist!
Jeremy van Doorn
Manager System Engineers Benelux bij VMware