In een tijd waarin de hele wereld nadenkt over milieuvervuiling en uitstoot, maar ook over de stijgende olieprijzen, ligt een uitdaging voor ons softwareproducenten in het creëren van een zo groen en efficiënt mogelijk logistiek softwarepakket.
Een goed voorbeeld van de dilemma’s die ontstaan bij het verantwoord maken van SCM is dat van Unilever. Het bedrijf meldde tijdens de Global Distribution Strategies Conference in Amsterdam dat het omwille van kostenbesparing het aantal distributiecentra gaat inkrimpen van 570 naar 250. Een nobel streven, waarbij ze er wel aan toevoegden dat zij zich nog eens "goed gaan buigen over de vraag wat al deze veranderingen nu betekenen voor de uitstoot van CO2".
Aan distributiesoftware die bedrijven ondersteunt op het gebied van transport, worden steeds hogere eisen gesteld. Kijkend naar de toekomst, gaan vermoedelijk steeds meer kenmerken van ERP en CRM software een rol spelen in één allesomvattende SCM oplossing. Daarin wordt zelfs rekening gehouden met het weer, omdat we in 2023 met allerlei verschillende vormen van ‘smog-tax’ te maken krijgen. We zijn nu al op het punt aangekomen dat we in onze software rekening houden met uitstoot. Maar is het dan zo dat we over 15 jaar allemaal in op waterstof vliegende IFO’s (Identified Flying Objects) van het distributiecentrum naar de klant gaan, en ‘regen-tax’ moet betalen om de hoeveelheid water in de lucht te beperken?
Met de meest recente software zijn we een nieuwe weg ingeslagen, ik ben benieuwd waar het allemaal heengaat.
Eric Tiels
product manager Supply Chain Management van SAP Nederland