Vodafone Nederland start volgende maand met een pilot waarin ’s nachts niet-gebruikte antennes op “standby” gaan. Voor de zomer zal de roll-out voltooid zijn. Hiermee moet uiteindelijk 880.000 ton CO2 worden bespaard, vergelijkbaar met de uitstoot van een dieselauto die 165 keer de wereld rondrijdt. Als het belverkeer toeneemt, gaan de antennes automatisch weer aan.
’s Nachts is er beduidend minder belverkeer en wordt minder gebruik gemaakt van de antennes. Vanaf nu kunnen antennes worden omgeschakeld in de standby stand. Maar, wanneer bijvoorbeeld een nachttrein met bellende passagiers het bereikgebied van de antenne binnenrijdt, schakelen de antennes automatisch weer aan. Dit levert geen serviceverlies op voor de klant, maar wel winst voor het milieu.
Ger Coolen, directeur technology bij Vodafone: "Vodafone heeft zichzelf wereldwijd de verplichting opgelegd om in 2020 de C02 uitstoot met 50 procent te hebben verminderd. Door dergelijke software innovaties in ons netwerk in te bouwen, zetten we wederom een belangrijke stap in het behalen van onze duurzaamheidsdoelstellingen. Nu al wordt in Nederland 88 procent van de energie voor het Vodafone netwerk door wind opgewekt. Met deze nieuwe techniek dragen we bij aan een beter milieu zonder ons serviceniveau los te laten. We hopen dat andere operators ons zullen volgen."