De laatste tijd vragen veel mensen me hoe ze profijt kunnen hebben van de introductie van het ODS-model in hun datacenters. Ik denk dat het huidige economische klimaat CIO’s dwingt om beter te kijken naar wat ze doen om kosten te verlagen ten behoeve van de business. Ik kan er met mijn verstand niet bij hoeveel bedrijven geld smijten naar hun technologieleveranciers voor hulp bij simpele bedrijfsproblemen. Backup en datareplicatie voor disaster recovery zijn de twee belangrijkste.
Innovatie in het datacenter is tot stilstand gekomen, simpelweg omdat de geselecteerde technologiepartners dingen op hun eigen manier doen. De "traditionele" bedrijven hebben dezelfde oude methodologie in een andere jasje gestoken en het door de strot van hun klanten geduwd. Ze hebben geprofiteerd van het feit dat de technologische beslissers in deze bedrijven gewoon te druk zijn met brandjes blussen om passend onderzoek te doen naar wat er nog meer beschikbaar is op de markt. Natuurlijk werkt en voelt de oude aanpak vertrouwd, zeker omdat iedereen het ‘gewend is’.
Maar tijden veranderen en bedrijven die moeite doen om de nieuwe innovaties op de technologiemarkt te beoordelen, zullen blij verrast zijn wanneer ze ontdekken dat ze de huidige IT uitgaven kunnen verminderen met naar schatting 50% of meer.
Ik denk dat het mogelijk is om 80% WAN-kosten te besparen door dataprotectie te consolideren voor locaties op afstand, zonder dat het nodig is om die dure netwerk tuning appliances te kopen. Voorbeelden daarvan zijn deduplicatie en het gebruik van snapshots. De hoeveelheid data van en naar remote sites wordt daarmee zoveel kleiner dat geweldige besparingen te boeken zijn, met behoud van dezelfde dataprotectie. Vul dat aan met virtuele tapes in plaats van fysieke tapes en je kunt zonder investering in hardware tape back-up capaciteit uitbreiden. Je moet alleen wel je huidige aanbieders onder handen nemen en eerst zorgen voor data-optimalisatie.
Wim Brosens
territory manager Benelux Falconstor