Scholieren van het Ichtus College in Veenendaal hebben tijdens een bedrijfsbezoek aan Capgemini ervaren hoe de Nederlandse medewerkers samenwerken met hun Indiase collega's. Het bezoek van de zestien leerlingen stond in het teken van communicatie en internationalisering. Het maakte onderdeel uit van de Nederlandse eSkills week, een initiatief van de Europese Commissie dat de ict-sector op een positieve manier onder de aandacht wil brengen bij jongeren.
Doel van het bedrijfsbezoek was om jongeren ook de andere kant van ict te laten zien. ‘Naast technische functies, zijn er in de ict-sector natuurlijk heel veel functies op het snijvlak van techniek en communicatie', zegt Wim Pluimers projectleider onderwijs en arbeidsmarkt bij ICT~Office.
India
Communicatietalent is in die functies vaak onontbeerlijk voor ict'ers. ‘Ook omdat de meeste softwareproductie wordt uitbesteed aan landen zoals India’, vertelt woordvoerster van Capgemini Madelon Kaspers. 'Samenwerking met India is niet meer weg te denken uit de huidige ict-dienstverlening. Wij hebben er 28.000 collega's. Gezamenlijk ontwikkelen wij producten en diensten. Voor ons is duidelijke communicatie daarom van groot belang.'
Nederlandse medewerkers van Capgemini werken samen met hun Indiase collega's via een video conference-systeem, de zogenoemde C-port. De leerlingen konden tijdens hun bezoek ervaren hoe het is om op deze manier te communiceren met projectmedewerkers en -managers aan de andere kant van de wereld. en kennismaken met de omgeving waarin besluitvormingsprocessen rondom ict-projecten worden begeleid.
Rabobank
Op initiatief van de Europese Commissie worden van twee tot vijf maart door heel Europa activiteiten georganiseerd die ict- beroepen aantrekkelijk moeten maken voor scholieren van veertien tot achttien jaar in het voortgezet onderwijs. ‘Dit was het eerste bezoek’, vertelt Pluimers. ‘Er staan nog verschillende bezoeken gepland in de maand maart. Er gaan onder andere scholieren naar HP en de Rabobank.’
Ondanks de huidige economische situatie is de verwachting dat het tekort aan goed opgeleide ict’ers de komende jaren weer oploopt. Als er geen actie wordt ondernomen denkt branchevereniging ICT~Office dat het tekort aan ict'ers in Nederland in 2013 weer is opgelopen tot 6000. Dit tekort kan met de huidige instroom in ict-opleidingen niet worden ondervangen. Door in de eSkills Week de aandacht te vestigen op de vele mogelijkheden van een carrière in de ict-sector, hoopt de Europese Commissie dat jongeren eerder een keuze maken voor een opleiding in de ict.
Ik heb ze afgelopen dinsdag zien rondlopen, voorzien van een Capgemini goody bag. Altijd leuk zo’n school uitje.
Ik vraag me wat hun reactie is na hun bezoek aan dit bedrijf.
ICT is een mooi vak, alleen als je bijvoorbeeld als software ontwikkelaar aan de slag wilt, dan moet je niet bij een bedrijf zoals Capgemini werken (die alles bijna uitbesteed aan India).
De Indiers zijn als ‘ontwikkelaars’ bijna niet aan te slepen, waardoor mensen die een beetje kunnen ‘knippen en plakken’ al snel doorgaan voor ontwikkelaar. Tevens worden de Indiers kwa kostprijs nu ook wat duurder, waardoor India het werk weer outsourced naar een ander land. De communicatie tussen Nederland en India is al matig…. en dan India nog een keer naar een ander land outsourcen…. tja, I rest my case…
Gelukkig is ook een trend te zien dat sommige bedrijven zich eindelijk realiseren dat goedkoop soms duurkoop is.
Niet alles is slecht uit India, maar het meeste wel.
Misschien gewoon een cultuur verschil…. Indiers zeggen ja tegen alles en doen wat gevraagd wordt (droom van de meeste managers denk ik), waarbij de Nederlander tientallen vragen gaat stellen over wat, hoe en waarom iets gedaan moet worden.
Maar weer even ontopic…
De toekomstige jonge ICT-ers moeten zich realiseren, dat bij dit soort bedrijven je het ene moment de hemel in wordt geprezen en het andere moment gewoon bij het grofvuil wordt gezet (geen persoonlijke ervaring, maar helaas wel wat ik om mij heen zie gebeuren).
@Jos B.
“De toekomstige jonge ICT-ers moeten zich realiseren, dat bij dit soort bedrijven je het ene moment de hemel in wordt geprezen en het andere moment gewoon bij het grofvuil wordt gezet”
Precies Jos, alles word tijdens zo’n open dag mooi “gestaged”, “gefaked”, net een tv opname.
Je kunt pas zeggen hoe het er werkelijk aan toegaat als je – via bijv een real-life stage periode van bijv een half jaar – er werkelijk hebt rondgelopen en aan den fysieke lijve de sfeer hebt gelopen en geproefd.
DAN pas weet je hoe het er werkelijk aan toegaat binnen een bedrijf! Eerder niet. Mooie HRM praatjes vullen geen gaatjes, echt ervaring op de bedrijfswerkvloer wel
Tip voor de scholieren:
1. Zoek blogs en/of twitter-feeds op van mensen die al in het bedrijf werken, en lees hun meningen, uitlatingen
over hun werkgever (handig die sociale media hype 🙂
2. Kijk of je de mensen die bij een bedrijf werken “in het wild ergens kunt ontmoeten”.
Zodat JIJ samen met deze mensen VRIJUIT kunt praten over het bedrijf, zonder dat ZIJ bang hoeven te zijn hun baan daar te verliezen, als ze de andere kant van de medaille durven te vertellen. Voorbeeld van dit soort plekken kunnen zijn:
– Seminairs,
– Beurzen, of de
– Lokale stamkroeg / lunchroom
van de medewerkers van een bedrijf.
Laat je niet belazeren door een bedrijf,
Het gaat wel om JOUW werk-plezier en inkomsten.
Toevoeging:
Dit geld niet alleen voor “werken in de ict-sector”, maar voor elke werkgever! Aan het einde van het liedje gaat het puur en alleen maar om de euros die een werk-gever aan de exploitatie van jouw unieke talenten kan verdienen, de rest is “hrm_bs”.
Men spreekt niet voor niets over human-capital! :-), de hoeveelheid kapitaal die een bedrijf aan/via zijn mensen kan verdienen.