Onder de Nederlandse ict-managers en -professionals is weinig vertrouwen in opensourceproducten. Slechts 30 procent van hen zou het aandurven om veelgebruikte kritieke bedrijfssystemen van een gevestigde leverancier te vervangen door opensourcevarianten. Bijna de helft zou het niet doen. Dat blijkt uit grootschalig onderzoek dat Computable uitvoerde in het kader van de ICT Services Guide 2010.
38 procent vindt zo'n overstap een te groot risico voor de continuïteit in de organisatie en 11 procent is van mening dat de systemen die zij nodig hebben, nog geen opensourcevariant hebben. Voor 30 procent is de overstap geen groot probleem, al stelt 16 procent de voorwaarde dat een betrouwbare dienstverlener bij de overstap wordt betrokken.
Als de respondenten zouden overstappen op opensourceproducten, zouden ze dat vooral doen omdat ze denken dat het goedkoper is (30 procent) en omdat het hun organisatie minder afhankelijk zou maken van softwareleveranciers (28 procent). Slechts 10 procent van de ondervraagde managers en ict-professionals verwacht dat open source betere producten oplevert.
LEES OOK: Het einde van leverancierafhankelijkheid
De vraag
Durft uw organisatie het aan om veelgebruikte kritieke bedrijfssystemen van een gevestigde leverancier te vervangen door opensourcevarianten?
Antwoordcategorie |
aantal |
procent |
1: Ja, geen enkel probleem |
252 |
14% |
2: Ja, als ik een betrouwbare dienstverlener kan vinden voor migratie en onderhoud |
301 |
16% |
3: Nee, uit oogpunt van continuïteit is dat een risico |
698 |
38% |
4: Nee, zulke opensourcesystemen bestaan nog niet |
209 |
11% |
5: Weet ik niet |
391 |
21% |
Totaal ondervraagden |
1851 |
100% |
Bron: Computable ICT Services Guide 2010
ICT Services Guide 2010
Dit artikel is opgenomen in de Computable ICT Services Guide 2010. Deze verschijnt op 21 mei 2010. In de gids is informatie opgenomen over het ict-budget van Nederlandse organisaties in 2010.
Daarnaast formuleerde Computable vijf prikkelende stellingen over de onderwerpen projectbeheer (methodieken), contractbeheer (service-level agreements), cloud computing, outsourcing en open source. Elke stelling is voorgelegd aan deskundigen in het veld en aan de 1851 respondenten uit het onderzoek.
Bovendien worden in de gids leveranciers per ict-deelgebied door respondenten beoordeeld op zaken als kennis, betrouwbaarheid, prijs en klantcontact.
Hoe statistisch relevant was de steekproef?
Onder “de Nederlandse ict-managers en -professionals” is weinig vertrouwen in opensourceproducten.
Als “de Nederlandse ict-managers en -professionals” gelijk staat met lezers van computable die zich baseren op artikelen zoals laatst van Datatest lab, dan verbaast dat niet.
Ik twijfel echter sterk aan de statistische relevantie.
“Weet ik niet” zegt 21%. Wat zegt dit over de kennis en het inzicht van die ICT-managers?
Overigens funktioneert de link “LEES OOK: . . .” niet.
Wellicht een tip, zoek wat meer diepgang en wat minder oppervlakkigheid dat komt de kwaliteit van Computable ten goede.
“Slechts 30 procent van hen zou het aandurven om veelgebruikte kritieke bedrijfssystemen van een gevestigde leverancier te vervangen door opensourcevarianten. ”
En ondertussen zijn telefonie, internet en interne netwerken bedrijfskritisch geworden en draait dit gewoon op open source. Energiecentrales die uiteraard ook van open source gebruik maken (ieder netwerk maakt er gebruik van, dus ook de netwerken van energiecentrales) zullen toch stroom moeten leveren aan hun klanten, is ook redelijk bedrijfskritisch. Geeft weer eens aan dat 38% van de managers in Nederland hopeloos achter loopt en geen idee heeft wat er in de rest van de wereld gebeurt.
Managers en kennis van zaken, het is een giller. Wel bijzonder dat deze klunzen door Computable als “deskundigen” worden omschreven.
Open source software is gewoon niet volwassen genoeg, omdat er vaak onduidelijk is, over wie voor het eind resultaat verantwoordelijk is. Ik denk dat de afbreukrisico’s van zowel closed als open source gelijk zijn.
Als een leverancier een product gebruikt voor een oplossing, dan is deze ook verantwoordelijk voor de implementatie en de kwaliteit van dat product.
Ga je Open Source downloaden en implementeren, dan ben je natuurlijk zelf verantwoordelijk.
“Open source software is gewoon niet volwassen genoeg”
En toch gebruikt iedereen het, blijkbaar is het dus goed genoeg. Het feit dat je een computer, telefoon en elektra gebruikt, zegt genoeg. Probeer maar eens een netwerk te vinden waar geen enkel stukje open source in zit. Dat gaat je niet lukken. Routers maken gebruik van open source.
“Als een leverancier een product gebruikt voor een oplossing, dan is deze ook verantwoordelijk voor de implementatie en de kwaliteit van dat product. ”
En dan? Het kan jaren duren voordat een bug wordt opgelost, mocht deze ooit worden opgelost. Windows heeft bugs die er al jaren in zitten en die nog steeds niet zijn opgelost, ze hebben een (te) lage prioriteit. Mocht jij er last van hebben, heb jij een probleem. Verwacht niet dat MS het daarom maar even snel gaat fixen, die hebben andere prioriteiten. (wat niet gek is, maar het geeft wel aan dat “de verantwoordelijkheid” niet zo veel zegt)
Veel closed source leveranciers gebruiken open source in hun producten, zonder dat je je daar bewust van bent.
Tja, in theorie zou Open SOurce kwalitatief gelijk moeten zijn aan closed source. Ik geloof echter niet zo in meerdere kapiteins op een schip: uiteindelijk leidt dat steevast tot anarchistische afsplitsingen en een totaal onoverzichtelijke brei van ‘distributies’ – waar je dan uiteindelijk net zo afhankelijk van wordt als van MS.
Recentelijk nog aan het stoeien geweest met Joomla! – en ook dat was weer geen ‘feest’. FrontPage had ik aanzienlijk sneller en flexibeler in de vingers. Een armlengte aan mogelijke downloads en uren cryptisch stoeien met INI-files… Allemaal leuk als dat je hobby is, maar als je snel een werkende website moet opleveren, dan blijkt toch maar weer dat die OSS-jongens maar heel erg moeilijk ‘op hun knieën’ kunnen om te communiceren met een ‘leek’.
Ik heb wel eens gefrustreerd de indruk dat OSS’ voornaamste doel is om de doorsnee gebruiker voor ‘onbenul’ uit te kunnen maken, een soort zelfverheerlijking van die super intelligente Mr. Know It All’s voor wie dat allemaal gesneden koek is.
@Johan van de Merwe,
Open Source matige kwaliteit? Het gros van internet servers draait op open source, zo ook Google Android, routers, nas, mediaplayers etc.
Grote bedrijven zoals IBM, Sun en Novel leveren open source code.