Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft in het eerste kwartaal van 2010 een pilot uitgevoerd met de Google Apps Premier Suite. Dat zegt manager Erik de Muinck Keizer van Google Enterprise Benelux. 'Het ministerie heeft toen de eerste batch aan gebruikers afgenomen', zo vertelt hij in een vraaggesprek met Computable.
De topman 'neemt aan' dat de pilot zal worden uitgebreid. 'Ze zijn nu bezig met een proof of concept met vijfhonderd gebruikers en ik neem aan dat ze dat doen met de bedoeling om uit te breiden. Buitenlandse Zaken is bij uitstek een organisatie waarbij een cloud oplossing enorm voor de hand ligt.'
Wanneer het ministerie een besluit neemt over het al dan niet voortzetten van de pilot, wil De Muinck Keizer niet zeggen: 'Dat is een proces dat op gang is gebracht, maar er is geen formele datum bepaald waarop een besluit wordt genomen. Het is iets wat nu speelt.'
‘Eerste stapje’
De Muinck Keizer kan niet zeggen of het de bedoeling is dat het hele ministerie overstapt op Google Apps. 'De gebruikers die nu aan de pilot deelnemen, zitten in de hele organisatie', zo vertelt hij. Volgens de Google-manager is de pilot tot nu toe beperkt gebleven tot het ministerie van Buitenlandse Zaken: 'Buitenlandse Zaken heeft een eerste stapje daarin gemaakt. We moeten verder zien hoe dat zich ontwikkelt. We voeren vanzelfsprekend wel gesprekken met de centrale overheid, met bijna alle cio's van de verschillende departementen, en ook met degene die daar boven zit.'
Veertig euro per gebruiker per jaar
Het ministerie van Buitenlandse Zaken betaalt voor de pilot. 'De Google Apps Premier Suite is geen gratis oplossing. We vragen er, ook aan overheden, veertig euro per jaar per gebruiker voor, zoals we dat doen bij bedrijven. Het is alleen een gratis toepassing voor educatieve instellingen zoals universiteiten en hogescholen. Maar niet voor overheden.'
Google Apps voor Overheden bevat online e-mail, kantoorapplicaties, agendafunctionaliteiten, websitebeheermogelijkheden en functionaliteit voor het beveiligd delen van video's.
Waar de Data opgeslagen wordt zegt Google nooit. Bovendien zijn er meerdere kopieen van de data.
Google vertelt ook niet waar de data centers in de wereld staan. Al is het geen geheim meer dat er 1 in Groningen staat en 1 in Brussel.
Binnenkort kun je als klant bepalen dat jouw data Europa niet uit mag. op land niveau volgt wellicht in een later stadium.
Voor vragen over Google Apps en de veiligheid van data of privacy mag je me ook mailen op guus.disselkoen@waarisguus.nl
@jaap
Je bepaald wel degelijk of je web site wel of niet doorzocht mag worden en welke delen ervan. Dat gebeurd d.m.v. een bestand robots.txt. Daarin staat gedefinieerd welke search agents de site mogen doorzoeken, welke directories doorzocht mogen worden of juist niet. Ook kun je daarin aangeven welke bestandstype niet doorzocht mogen worden.
Ik pas dit ook toe ‘bij mijn eigen sites en in de log files zie ik dat de search agents zich daar netjes aan houden.
Handig! Men hoeft dus niet eens meer ergens een ambtelijke USB stick te laten slingeren om informatie te lekken.
De kracht van de cloud is een zeecontainer met servers erin.Die kunnen overal staan.
En technisch kan de data overal ter wereld staan.
En in Rusland zijn de energie prijzen laag en is veel ict kennis.
Dus is zal daar de dataopslag zijn die remote vanuit de vs worden beheerd.
En wij kunnen daar goedkoop van gebruik maken.
En als je toch niets te verbergen hebt maakt het toch niets uit waar je je data bewaard?
Of zou goedkoop misschien wel eens duurkoop kunnen gaan worden.
@Guus
“Binnenkort kun je als klant bepalen dat jouw data Europa niet uit mag. op land niveau volgt wellicht in een later stadium.”
Prima, ik mag dan annemen dat Buitenlandse Zaken daar op wacht (land gebonden) alvorens het in gebruik te nemen.
Het past wel in de onderdanige rol die de Nederlandse overheid aanneemt in haar relatie met de VS. Heeft Maxime Verhagen onlangs toevallig weer een ontbijtje gehad in het Witte Huis? Hij straks een leuke baan en zij een ingang naar onze meest vertrouwelijke gegevens.
Handig voor de VS om eens goed te browsen in onze gegevens. Maar we moeten ons wel gedragen anders kunnen we niet meer bij onze eigen documenten.
Ik zie uit naar het security audit rapport!
Leuk die discussie over vertrouwelijkheid. Maar Buitenlandse Zaken wisselt al heel lang heel veel informatie uit met het buitenland en met buitenlandse vestigingen. Dat gebeurt al jaren via buitenlandse providers.
De gedachte dat de data i.v.m. beveiliging in Nederland moeten blijven, slaat dus nergens op.
De beveiliging los je anders op; vooral technisch, organisatorisch en procedureel en maar beperkt fysiek (en dan vooral ten behoeve van de continuïteit).
Lang niet alle informatie is supergevoelig, integendeel. Een SaaS dienst, zoals Google Apps Premier Suite, zal in veel gevallen goed genoeg zijn, zeker als de voorwaarden nader ingevuld kunnen worden.
@frarie
Dat zul je aan het Ministerie moeten vragen.
Ik begrijp niet waar iedereen zich zo druk over maakt. In de cloud, en of dat nu bij Google, Amazon of Microsoft is, is de beveiliging van de data over het algemeen beter geregeld dan op het bedrijfsnetwerk of eigen data center. Externe hosting is al veiliger.
De aanbieders van cloud oplossingen zijn gecertificeerd en voldoen aan de daarvoor gestelde eisen en richtlijnen m.b.t. beveiligen van de data en de privacy.
Dat een overheid kiest voor een cloud oplossing is dan ook niet zo vreemd. juist daar wordt zeer nauw gekeken naar de beveiliging van data en zal niet in zee gaan met een partij als deze niet kan garanderen (en aantonen) dat de data ook daadwerkelijk veilig is.
Rondslingerende USB sticks zullen er altijd blijven, dat heeft niets te maken waar de data opgeslagen wordt.
Euhm, kan zijn dat ik t verkeerd lees, maar e-mail hoeft op zich geen gevoeligde data te bevatten, dat ligt aan de policy die BZ hanteert en een online app betekent toch niet automatisch dat de opslag vd documenten plaatsvind op de google servers ?