Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief
Open source

7 promille van ambtenaren werkt op Linux

21 juni 2010 - 14:30ActueelOverheid
Jolein de Rooij
Jolein de Rooij

Van elke duizend werkplekken voor ambtenaren in Europa blijken nog geen zeven op Linux te draaien. 'Een open source desktop is bij Europa's overheden haast onvindbaar', schrijft journalist Gijs Hillenius in het Open Source Jaarboek 2009-2010.

'Van iedere duizend ambtenaren in Europa werken er minder dan zeven op een open source desktop', schrijft Hillenius. Hij baseert zich daarbij op nieuwsberichten en rapporten van het open source-project van de Europese Unie, de Open Source Observatory en Repository (OSOR).

Frankrijk uitzondering

Het blijkt dat naar schatting 15.000 Europese ambtenaren met een pc werken waarop het besturingssysteem Linux draait. Niet meegeteld zijn de pc's van overheden waarop OpenOffice of andere kantoorapplicaties, zoals webbrowser Firefox of e-mailprogramma Thunderbird, is geïnstalleerd.

'Een open source desktop is bij Europa's overheden haast onvindbaar', concludeert Hillenius. Frankrijk is een positieve uitzondering: daar werken 28 op de duizend ambtenaren met Linux.

Gebrek aan politieke steun

Gebrek aan politieke steun is volgens de journalist de reden voor de relatieve afwezigheid van Linux op de Europese desktop. 'Politici, bestuurders en it-beslissers onderwaarderen het belang van keuzevrijheid op de desktop. Daarnaast vormen de eindgebruikers eern grote hindernis, want die gruwen van iedere verandering op hun pc.'

Hillenius schrijft verder: 'Dit vormt een verklaring voor het mislukken in de gemeente Heerenveen van de overstap van de 450 medewerkers naar OpenOffice. En het verheldert het dreigende einde voor de zestig open source desktops in gebruik bij de gemeente Amsterdam, bekend geworden in dezelfde maand.'

Meer over

BesturingssystemenLinuxOpensource

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Slimme toegang vs. onzichtbare cyberrisico’s in de Zorg

    In zorginstellingen is een constante stroom van personeel, patiënten en bezoekers. Maar hoe zorg je ervoor dat gevoelige gebieden beschermd blijven zonder de dagelijkse gang van zaken te verstoren? Hoe herken je eventuele zwakke plekken in het netwerk?

    Computable.nl

    In detail: succesvolle AI-implementaties

    Het implementeren van kunstmatige intelligentie (AI) biedt enorme kansen, maar roept ook vragen op. Deze paper beschrijft hoe je als (middel)grote organisatie klein kunt starten met AI en gaandeweg kunnen opschalen.

    Computable.nl

    Cybercrime Trendrapport 2024

    Een uitgebreide paper over de nieuwste bedreigingen en ruim 50 best-practices in beveiliging.

    Meer lezen

    knop op toetsenbord met rolstoelsymbool
    ActueelOverheid

    Einde aan wildgroei van overheidswebsites

    big tech
    ActueelOverheid

    Na ingreep Microsoft bij ICC: kabinet waarschuwt voor afhankelijkheid Amerikaanse tech

    Europese Unie
    AchtergrondData & AI

    Wake-up call voor inkopers ai

    ActueelSecurity & Awareness

    Vaarwel C++ en C: VS zetten in op memory safe-programmeertalen

    Vrouwe Justitia
    ActueelCloud & Infrastructuur

    VMware haalt bakzeil bij Haagse rechter om Rijkswaterstaat

    AchtergrondOverheid

    Software is gevechtskracht

    36 reacties op “7 promille van ambtenaren werkt op Linux”

    Nieuwere reacties »
    1. PaVaKe schreef:
      22 juni 2010 om 09:50

      “Daarnaast vormen de eindgebruikers eern grote hindernis, want die gruwen van iedere verandering op hun pc”

      Is dit zo vreemd? Als in een auto om de 3 jaar alle knoppen, hendeltjes, pedalen en schermen aangepast worden, zou je daar vrolijk van worden?
      Lijkt me niet. Dit staat overigens los van windows en/of linux. Bij de overgang van office 2003 naar 2007 heb ik ook flink lopen vloeken dat ik allerlei dingen niet meer terug kon vinden.

      “Dit vormt een verklaring voor het mislukken in de gemeente Heerenveen van de overstap van de 450 medewerkers naar OpenOffice”
      Ik neem aan dat hij hiermee verwijst dat gebruikers niet graag willen veranderen van omgeving.
      Dit staat namelijk los van het al dan niet gebruiken van linux of Windows.

      Maar zit de eindgebruiker wel te wachten op linux of open office??? Eerst moet de gebruiker jaren lang microsoft gebruiken met alle nukken van dien. Ook werden er allerlei PC-prive projecten opgestart om mensen ook thuis aan de computer te krijgen, liefst ook gebaseerd op windows/ms office, zodat ze thuis ook ervaring op konden doen met ms producten.

      Nu zijn ze eenmaal gewend, en is microsoft enigszins volwassen aan het worden (een bsod komt nog maar zelden voor) en nu zouden ze ineens om moeten naar open source omgevingen.

      Ik ben niet tegen verandering, maar er moet voor mij als gebruiker wel toegevoegde waarde zijn

      Login om te reageren
    2. Dennis Verbeek schreef:
      22 juni 2010 om 10:12

      “Daarnaast vormen de eindgebruikers eern grote hindernis, want die gruwen van iedere verandering op hun pc.”

      Dit stamt nog uit het tijdperk dat men dacht draagvlak te moeten en kunnen creeren onder de eindgebruikers. Dit werkt niet goed in het bedrijfsleven en al helemaal niet bij de overheid. Aangenomen dat de Linux werkplek functioneel en ergonomisch aan alle eisen (niet wensen!) voldoet moet deze in 1 big-bang worden uitgerold zonder rollbackmogelijkheid en vooral niet gefaseerd. Dit is echt niet sarcastisch bedoeld maar als je gebruikers niet voor een voldongen feit stelt, dan zal een gebruiker al het mogelijke doen om bij het oude te kunnen blijven. Je zou gebruikers wel duidelijk kunnen maken wat de kostenbesparingen zijn.

      Login om te reageren
    3. Dick Noorlander schreef:
      22 juni 2010 om 10:48

      Gezien dat in het onderzoek naar voren komt dat er maar een klein deel van de ambtenaren op een Linuxmachine werkt blijkt wel dat men nog veel rekening houd met de gevolgen van een overgang.

      Veel gebruikers zijn ook niet zo handig als dat “wij IT-ers” zijn en zullen meer moeite hebben met een ander systeem.

      Er worden dus opleidingen/cursussen verlangt van de gebruikers wat de kosten weer zal opvoeren om over te gaan. In een tijd als afgelopen 2 jaar vind ik het niet vreemd dat men dit nog uitstelt en men blijft werken zoals de jaren ervoor.

      Daarbij vind ik de kosten reden genoeg om over te gaan. Je koopt zelf toch ook lang niet altijd het duurste product omdat dat dan ook het beste is? Zeker na een crisis zou de overheid het voortouw moeten nemen en de economie een boost geven om dit soort projecten op te pakken.

      Om nu altijd maar als gebruiker aan jezelf te blijven denken is onzin, betaal je werkplek dan zelf!

      Login om te reageren
    4. Rene schreef:
      22 juni 2010 om 11:20

      Ho Ho: “Om nu altijd maar als gebruiker aan jezelf te blijven denken is onzin, betaal je werkplek dan zelf!”

      Dat is natuurlijk klinkklare onzin; Ten eerste wordt ik door mijn werkgever betaald om mijn “rol” binnen de organisatie te vervullen. Dat kan met pen en papier, da’s een beentje ouderwets, maar iedereen kan er mee omgaan; Een pc, ongeacht of daar windows op staat of iets anders, vergemakkelijk mijn werk en werkt productieverhogend. Dus als mijn baas 2500 man heeft rondlopen die “volledig” afgetraind zijn op Microsoft, 2500 pc’s heeft staan met Windows, ga jij mij niet wijs maken dat ik aan mezelf denk en dat ik mijn eigen werkplek moet gaan betalen. Ik wordt niet betaald om een werkplek op te vullen, men heeft een bepaald doel met mij en werkplek is middel.
      Je gaat mijn baas trouwens ook niet wijs maken dat het voor die besparing van een halve ton per jaar aan additionele licenties (want de licentie voor de werkplek zit op de pc als je’m koopt) een goed idee is om 2500 man om te scholen.

      Ik wil op een voor mij werkbare manier met mijn PC omgaan, helaas is dat voor velen gebaseerd op Windows. Mijn werkgever zou wel gek zijn om alleen op basis van wat besparing op licentiekosten een compleet ander OS en bijbehorende kosten naar binnen te schuiven.
      Iedereen op cursus: Productiviteit weg. Die kosten moet je maar willen nemen alleen om te kunnen zeggen: Wij draaien open source.

      Want dat is de essentie van het verhaal, behalve wat vage kostenbesparingsberekeningen heb ik nog niemand horen zeggen hoeveel beter een alternatief is om gewoon je werk mee te ondersteunen. Simpelweg, maar dat is mijn mening, omdat het alternatief hetzelfde is. Het verandert niets en voegt (nog) niets toe. Zolang dat niet gebeurt en het alternatief meer van hetzelfde is, zie ik geen grote overstap plaatsvinden.

      Login om te reageren
    5. Pieter schreef:
      22 juni 2010 om 11:20

      Op hoeveel van die 7 promille Linux-desktops staat een Terminal Server / Citrix Client om die ene Windows-applicatie aan te bieden?

      Login om te reageren
    6. Jan van Leeuwen schreef:
      22 juni 2010 om 11:37

      De rol die Microsoft speelt in dit geheel komt hier helemaal niet naar voren. Ik weet uit zeer betrouwbare bronnen binnen de overheden dat bijvoorbeeld in Oostenrijk en Tsjechie door MS dik betaald wordt om hun producten binnen overheden te pushen.
      Logisch dat daar geen Linux binnen komt. Na het debakel rond OOXML zou het niet slecht zijn dat eens goed te onderzoeken.

      Login om te reageren
    7. Roberto Lambooy schreef:
      22 juni 2010 om 12:03

      Bovenstaand stuk wordt volledig geschreven vanuit de gedachte dat open source het walhalla is. Een nogal beperkte houding, wat mij betreft. Organisaties moeten een afweging maken welke software het beste is. Natuurlijk scoort open source goed onder het kopje licentiekosten, maar er zijn vele andere aspecten.

      Wat mij echter meest opvalt in het stukje is de neerbuigende, bijna verachtende houding die Hillenius aanneemt naar de gebruiker middels de opmerking “Daarnaast vormen de eindgebruikers eern grote hindernis, want die gruwen van iedere verandering op hun pc”. IT -of dat open of closed source is- dient de gebruiker te ondersteunen in diens werk. Dat is het uitgangspunt, niet het sluitstuk.

      Login om te reageren
    8. Santtu schreef:
      22 juni 2010 om 12:03

      Allemaal op cursus??? Wat gebruikt de gemiddelde ambtenaar? Wat Office, een webbrowser en wat eigen applicaties. Die eigen applicaties blijven hetzelfde werken evenals de webbrowser. En Open Office is dusdanig simpel dat dat toch echt geen problemen mag geven. Mijn vrouw en vader (oud-ambtenaar) zijn beiden van Windows naar Ubuntu gegaan. Zonder enig probleem. Even uitleggen en ze werken er zonder enig probleem mee. Op enkele zeer specifieke programma’s na kan je alles met Linux. En voor de specifieke programma’s (denk aan Photoshop) is er meestal ook een Linux variant (Gimp in dit geval). Ik doe alles op Ubuntu en kan alles wat ik wil met mijn PC. Dan kan de ambtenaar dat ook!

      Login om te reageren
    9. Wim ICT ér schreef:
      22 juni 2010 om 12:09

      Tipje voor Linux gebruikende ambtenaren:

      Ubuntu 10.04

      – Server versie
      – Netbook versie
      – PC Versie

      Lijkt op windows en allemaal opensource

      Applicaties (Programma’s)

      Open Office (3.2) Vervanging MS Office
      Firefox 3.6.3 (vervanging (IE Explorer)

      Open Project (vervanging voor ms project.)

      Alles opensourceprogramma’s en gratis te downloaden.)

      Zoek maar via Google. Als je een kostenbesparing zoekt . Kijk hier maar naar.

      Login om te reageren
    10. Rene schreef:
      22 juni 2010 om 12:09

      En dat is nu precies wat ik bedoel; waarom zou ik mijn hele organisatie voorzien van een nieuw os als de functionaliteit niet verandert en de kosten niet “noemenswaardig” naar beneden gaan?

      Ik moet wel m’n hele beheerorganisatie op de schop gooien omdat Linux beheer een totaal andere wereld is dan Windows beheer. En dan moet ik ook nog ’s externen inhuren om dat te gaan begeleiden en mijn beheersorganisatie te ondersteunen tot ze dat zelf net zo goed kunnen op Linux als ze dat nu op Windows kunnen.

      Ik ga dus geen tijd en geld steken in iets dat niets toevoegt.

      Dat je een pc’tje thuis met Linux uitrust en daar leuk mee kan spelevaren zegt totaal niets over een bedrijfsbrede uitrol.

      Login om te reageren
    Nieuwere reacties »

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Uitgelicht

    Partnerartikel
    AdvertorialInnovatie & Transformatie

    Ontdek de toekomst van IT-support en m...

    Op 16 september 2025 vindt in de Jaarbeurs in Utrecht een gloednieuw event plaats dat volledig is gericht op IT-professionals:...

    Meer persberichten

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs