Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief
Arts met stethoscoop

Senaat schort invoering van EPD op

07 juli 2010 - 09:05ActueelOverheid
Pim van der Beek
Pim van der Beek

De Eerste Kamer heeft de rem gezet op de doorontwikkeling van het landelijk Elektronisch Patiëntendossier (EPD). De Senaat wil, voordat het instemt met regelgeving voor landelijke invoering van het EPD, dat er eerst duidelijkheid komt over de huidige stand van zaken van de invoering. Daarnaast verzoeken de politici om nieuwe aansluitingen van zorgaanbieders en de implementatie van het Landelijk Schakelpunt (LSP) op te schorten.

'In de huidige fase van de ontwikkeling van het landelijk EPD mogen geen onomkeerbare stappen worden gezet.' Dat staat in een motie die is ingediend door PvdA-senator Tan. Zij verzoekt de regering om Nictiz, de organisatie die het EPD in opdracht van de rijksoverheid ontwikkelt, in overweging te geven om nieuwe aansluitingen van zorgaanbieders en verdere implementatie van het Landelijk Schakelpunt (LSP) op te schorten.

Pas als de Eerste Kamer zich heeft kunnen uitspreken over het wetsvoorstel over het EPD, dat nog bij de Tweede Kamer in behandeling is en waarop de minister inmiddels enkele wijzigingen heeft voorgesteld, moeten de aansluitingen worden hervat. Die motie wordt gesteund door VVD, SP, GroenLinks en D66.

Daarnaast wil VVD-senator Dupuis dat de procedure waarmee burgers toestemming voor inzage in dossiers verlenen of weigeren, wordt aangepast. Die motie wordt gesteund door PvdA, SP, GroenLinks, ChristenUnie, SGP, OSF en de Fractie-Yildirim.

Misbruik

De derde motie die tijdens de vergadering op 6 juli 2010 is aanvaard, komt van SP-senator Slagter-Roukema. Die volksvertegenwoordiger vraagt de regering een communicatieplan voor het EPD op te stellen in overleg met alle relevante partijen waarin de minister de huidige stand van zaken toelicht en duidelijkheid geeft over het vervolgtraject.

Slagter-Roukema vroeg ook aandacht voor 'de verwarring in het land' over de al bestaande regionale systemen van dossiervorming die aan minder zorgvuldigheidseisen hoeft te voldoen dan die welke aan het landelijke EPD gesteld zullen worden. 

Eerder riep CDA-senator Franken op om wetgeving tegen het misbruik van het EPD aan te passen. Hij wil dat er een regeling wordt getroffen die misbruik van het elektronische dossier strafbaar stelt en die garandeert dat dossiers die via de verwijzingsindex toegankelijk zijn niet toegankelijk zijn voor verzekeraars.

Meer over

EPD

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Slimme toegang vs. onzichtbare cyberrisico’s in de Zorg

    In zorginstellingen is een constante stroom van personeel, patiënten en bezoekers. Maar hoe zorg je ervoor dat gevoelige gebieden beschermd blijven zonder de dagelijkse gang van zaken te verstoren? Hoe herken je eventuele zwakke plekken in het netwerk?

    Computable.nl

    In detail: succesvolle AI-implementaties

    Het implementeren van kunstmatige intelligentie (AI) biedt enorme kansen, maar roept ook vragen op. Deze paper beschrijft hoe je als (middel)grote organisatie klein kunt starten met AI en gaandeweg kunnen opschalen.

    Computable.nl

    Cybercrime Trendrapport 2024

    Een uitgebreide paper over de nieuwste bedreigingen en ruim 50 best-practices in beveiliging.

    Meer lezen

    Computable.nl
    ActueelCloud & Infrastructuur

    EPD stuit op verzet in Eerste Kamer

    Computable.nl
    OpinieInnovatie & Transformatie

    Vastleggen van acties op EPD roept veel vragen op

    ActueelSecurity & Awareness

    UvA en VWS steggelen over beveiliging EPD

    Arts met stethoscoop
    ActueelSecurity & Awareness

    VWS: kritiek op EPD is ongegrond

    Arts met stethoscoop
    ActueelOverheid

    Studie legt lekken in beveiliging EPD bloot

    Computable.nl
    ActueelOverheid

    VWS: Veel zorgsystemen niet klaar voor EPD

    23 reacties op “Senaat schort invoering van EPD op”

    « Oudere reacties
    Nieuwere reacties »
    1. dp schreef:
      7 juli 2010 om 13:22

      Grappig hoe een voormalig programmamanager op geen enkele wijze op de inhoudelijke punten ingaat. EPD is goed, punt. De vergelijking met OV chipkaart zou ik daarbij overigens niet 123 maken, maar dat is zijn keuze.

      Huivering voor zaken als een EPD heeft niets met kwaaddenken te maken, maar alles met realisme. Een dergelijk middel zal ongetwijfeld voordelen hebben voor (grote delen) van de samenleving en bepaalde individuen. De vraag is of deze voordelen op mogen wegen tegen de nadelen voor anderen. Zolang zaken als inzagerecht, blokkering en afstraffing van misbruik niet goed geregeld zijn is een landelijk EPD te risicovol.

      Login om te reageren
    2. Marcel schreef:
      7 juli 2010 om 14:06

      Inzagerecht was toch geregeld; je kunt tot een jaar terughalen wie je gegevens heeft opgehaald? Misbruik uiteraard bestraffen, maak er een wet voor en klaar. De beveiligings-issues hebben vooral met gedrag en discipline te maken en niet met de techniek. Ik hou mijn passwords/pincodes geheim en let op mijn pasjes maar blijkbaar is dat te veel gevraagd van hoogopgeleide medici.

      Nederland liep voorop met dit LSP model maar wordt nu ingehaald door Zweden. Gelukkig leuteren ze daar niet zo veel en passen ze gewoon de wet aan als het nodig is.

      Login om te reageren
    3. Patientje schreef:
      7 juli 2010 om 17:16

      Laten we lekker blijven faxen met apparaten waarvan de toners niet eens meer verkrijgbaar zijn; fijn onleesbare recepten uitschrijven waardoor te hoge dosering van medicijnen plaatsvinden. Laat doodzieke patienten lekker nog een keer het hele verhaal van de fagleopen 2 jaar vertellen terwijl je niet kunt slikken omdat je net een bestralinkje in het Daniel de Hoed achter de rug hebt.
      Als patient vind ik het een rare discussie , gevoerd door mensen die de branche (in dit geval ziek zijn) niet kennen. Er worden nu niet ‘voor het eerst gegevens uitgewisseld van patienten’: het gaat nu alleen mbv ICT. En dat is beter dan dat mijn papierendossier met een busje van locatie 1 naar locatie 2 gaat over diezelfde A4. Welkom in 2010 allemaal.
      Patientje

      Login om te reageren
    4. Rob schreef:
      7 juli 2010 om 17:53

      Om te beginnen heeft het Computable artikel al een paar fouten. Ten eerste heeft de Eerste Kamer niet het aansluiten op het EPD stop gezet maar het ontwikkelen van nieuwe modules em ze hebben de minister laten beloven dat hij geen nieuwe subsidieregeling zal starten om zorgverlenerd aan te laten sluiten (lees niet alleen andere media maar kijk ook goed wat er op 5 en 6 juli in de Eerste Kamer is gezegd). Verder is het wetsvoorstel voor de elektonische berichtuitwisseling in de zorg (in de volksmond het landelijk EPD) niet meer in behandeling in de Tweede Kamer. Er is wel een wijziging op de wet in voorbereiding en die moet opnieuw door Tweede en Eerse Kamer.
      De wet regelt alleen de verplichting om aan te sluiten voor zorgverleners en geeft aan patiënten het recht om in te zien wie er in zijn of haar dossier heeft gekeken en geeft de mogelijkheid om gegevens af te schermen. Dat alles is omgeven door een reeks van veiligheidsmaatregelen.
      En dat allemaal voor de kosten van een tiental kilometers snelweg. Het systeem werkt, is goed beveiligd (100% is onmogelijk) en ik als patiënt kan zien wat er met mijn gegevens gebeurd. Eindelijk een geslaagd groot overheidsproject en dan draait de politiek het de nek om.

      Nee geef maar de regionale oplossing: mijn gegevens in meerdere regionale systemen met onduidelijke beveiliging, waar ik geen inzicht in heb, waar de buurvrouw mogelijk in kan kijken, wat ik nooit te weten zal komen en waar soms een backup van wordt gemaakt.

      Login om te reageren
    5. Scepticus schreef:
      8 juli 2010 om 09:25

      Dankzij het epd wordt het minder moeilijk voor het verplegend personeel om zich achter falende ict te verschuilen.

      Login om te reageren
    6. Zorgenkindje schreef:
      8 juli 2010 om 09:55

      Als informaticus maak ik me ernstig zorgen over een zo groot systeem.
      Allereerst: elke database bevat fouten, een onvermijdelijkheid zoals mijn professor mij geleerd heeft en in de praktijk heb ik alleen maar geleerd dat dat inderdaad zo is, er zullen straks doden vallen juist vanwege het EPD. De vraag is dan hoeveel we er mee opschieten.
      Verder maak ik mij ernstig zorgen over mijn privacy. Verzekeraars weten nu al veel te veel over mijn gezondheid. Het medisch geheim is door invoering van diagnosecodes al om zeep geholpen (artsen doe er wat tegen!!!). Het EPD is wat mij betreft niet voldoende afgeschermd voor oneigenlijk gebruik.
      Vooralsnog meld ik mij af voor het EPD. Voor mijn eigen veiligheid 🙂

      Login om te reageren
    7. Don't believe the FUD schreef:
      8 juli 2010 om 10:57

      Iedereen die met medische missers te maken heeft gehad, weet dondersgoed de gevaren van een EPD die voor elke zorgverlener toegankelijk is.

      Los daarvan het geld voor dit geldverslindend project kan men beter besteden. En iemand die het budget voor dit project weet te vinden? Ervaren dat het zeer moeilijk is om terug te vinden. Dat kan aan mij liggen, maar het kan ook genoeg zeggen. Namelijk dit project is een graaifestijn villa’s galore project?

      Droevig dit soort geldverslindende projecten. Het zou verboden moeten worden om dit soort onzin te implementeren.

      Het is en blijft een rammelproject. Net als de OV-chipkaart, en nog wel meer ICT projecten. UWV anyone?

      Hoepel toch op met die amateuristische graaikolder. Het is hoogtijd dat de ICT binnen de overheid aan banden wordt gelegd. Miljarden over de balk per jaar durf ik te wedden.

      En maar afvragen waarom oma in de luiers zit. Of waarom de premies weer omhoog gaan. Dat heeft te maken met dit soort onzin projecten en de bagger bureaucratische uitvoering daarvan.

      Wat mij betreft moet het een strafbaar feit worden om zo met overheidsgeld om te gaan. Zo’n project zet je met 10 man voor een habbekrats in elkaar, niet deze idiotrie.

      Plaatsvervangende schaamte voor dit stelletje ICT amateurs dat denkt even te weten hoe het moet. En daar stinkend rijk van te worden. De managers in ieder geval. Wij mij betreft een boycot op deze bedrijven. En de status geven van persona non grata bij de overheid, inclusief deze minister met zijn stokpaardje. Hoeveel mensen in armoe of zonder fatsoenlijke zorgverzekering vanwege dit project? Om over het OV debacle nog maar te zwijgen.

      Kolder in de polder.

      Neem bewust afstand van dit soort projecten.

      Login om te reageren
    8. wakker worden schreef:
      8 juli 2010 om 11:01

      Arme voorstanders. De waarborgen die de burger beschermen tegen misbruik van het EPD zijn het papier niet waard waarop de gedrukt (zouden kunnen) worden.
      De goedwillendheid van de medici is niet het probleem. De gemakzucht wel – gedeelde accounts bestaan overal, dus waarom zou ik erop moeten vertrouwen dat medici zich daaraan niet bezondigen??
      En de kwaadwillendheid van werkgevers en verzekeraars zijn iets om je wel grote zorgen om te maken. Het EPD zet de deur voor te makkelijk misbruik wagenwijd open.

      Login om te reageren
    9. Erik M. Hartman schreef:
      8 juli 2010 om 11:20

      Ik begrijp überhaupt niet dat aan dit EPD nog aandacht wordt besteed. Honderdduizenden mensen hadden toch de moeite gedaan om “NEE!” te zeggen toen daarom werd gevraagd? Met kopie van paspoort of andere geldig identiteitsbewijs erbij. Als zoveel mensen zoveel moeite doen om dit – zo lek als een mandje – initiatief stop te zetten, waarom gaat men dan gewoon door?

      Wat heb ik gemist?

      Login om te reageren
    10. Don't believe the FUD schreef:
      8 juli 2010 om 11:37

      Waarom de overheid een ict-project uitvoert voor een geprivatiseerde sector is sowieso een raadsel.

      Login om te reageren
    « Oudere reacties
    Nieuwere reacties »

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs