Uitval van ict-systemen zorgt er jaarlijks voor dat Nederlandse bedrijven 329 miljoen euro aan omzet mislopen. De gederfde inkomsten ontstaan vooral door de tijd die het kost om de uitgevallen systemen weer te herstellen. Overigens scoort Nederland gemiddeld ten op zichte van de landen om ons heen. Frankrijk, Duitsland, Spanje, Noorwegen en Zweden doen het slechter. Dat blijkt uit Europees onderzoek in elf landen in opdracht van CA.
Het rapport ‘Avoidable Cost of Downtime 2010′ van CA laat zien dat de financiële verliezen in verband met ict-uitval snel oplopen naarmate het organisaties meer tijd kost om ze op te lossen. Uit het onderzoek onder 1808 organisaties in elf Europese landen (waarvan 201 in Nederland) blijkt dat een Nederlandse organisatie gemiddeld dertien uur ict-uitval per jaar heeft. Dat komt neer op 15.000 uur voor heel Nederland. Organisaties in Nederland schatten dat hun vermogen om inkomsten te genereren met 23 procent afneemt tijdens perioden waarin bedrijfskritische systemen uitvallen.
Herstelperiode
Uit het rapport blijkt ook dat een organisatie jaarlijks twaalf uur extra vertraging heeft na ict-uitval (wanneer de ict-systemen weer werken) voordat alle gegevens hersteld zijn. Voor heel Nederland komt dat neer op nog eens 14.000 uur waarin het bedrijf niet op volle toeren draait. Tijdens deze herstelperiode na systeemuitval wordt het genereren van inkomsten nog ernstig belemmerd; gemiddeld bedraagt de daling 21 procent.
Van de onderzochte landen lijden de bedrijven in Frankrijk met bijna 500.000 euro per jaar de hoogste gemiddelde inkomstenderving door systeemuitval. Met iets minder dan 34.000 eurois het verlies in Italië het laagst.