Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief

‘Er is een nieuw programmeerparadigma nodig’

24 september 2010 - 12:444 minuten leestijdAchtergrondCloud & Infrastructuur
Jolein de Rooij
Jolein de Rooij

Intel geeft vanuit Europa leiding aan Rock Creek, een experimentele 48-kern microprocessor, die ook wel de single chip cloud computer wordt genoemd. 'Vanaf tien, twaalf kernen begint de prestatie van processoren af te nemen in plaats van te stijgen. Er is een nieuw programmeerparadigma nodig, voor het doen van parallelle berekeningen over verschillende kernen.' Een interview met Intels onderzoeksdirecteur voor Europa Martin Curley.

Hoe verschilt het Intel-onderzoek in Europa van het onderzoek in de rest van de wereld?
Het wordt meer gestuurd vanuit de behoeften van eindgebruikers en is sterk vanwege gezamenlijke innovatieprogramma's met bedrijven zoals Philips, SAP en Nokia. Maar daarnaast doen we hier ook onderzoek naar kerntechnologie. Vanuit Braunschweig geven we bijvoorbeeld leiding aan Rock Creek, een experimentele 48-kern microprocessor, die we ook wel de single chip cloud computer noemen.

Daarnaast doen we in Europa onderzoek naar de bouw van een ExaScale computer. Met zo'n supercomputer kun je dingen doen die we nu nog niet voor mogelijk houden, bijvoorbeeld op het gebied van klimaatmodelsimulatie. Maar voor we zover zijn, aan het einde van dit decennium, zijn er veel uitdagingen. Op het gebied van hardware: hoe kun je microprocessoren bouwen met duizenden kernen? Twee andere kwesties zijn lastiger op te lossen: het paralelle programmeerparadigma en de energieuitdaging. Als je een ExaScalecomputer bouwt, gebaseerd op hedendaagse technologie, heb je een vermogen van zo'n 300 MegaWatts nodig.

Waar ligt de grens in het miniaturiseren van chips?
Moore's Law was een paar jaar geleden in gevaar, vanwege de temperatuurontwikkeling in de chip: als de processorsnelheid naar 6 à 7 GHz gaat, stijgt de energieconsumptie exponentieel. Met de overstap van single naar multicore hebben we de levensduur van Moore's Law met zo'n tien jaar verlengd. Maar we hebben we nog steeds een groot probleem op te lossen op het gebied van parallel programmeren.

Vanaf tien, twaalf kernen begint de prestatie van processoren af te nemen in plaats van te stijgen. Er is een nieuw programmeerparadigma nodig, voor het doen van parallelle berekeningen over verschillende kernen. We werken daaraan wereldwijd samen met zo'n honderd onderzoeksinstellingen. Het probleem is te groot voor één instelling.

We kunnen het einde van Moore's Law uitstellen, maar dat kan niet tot het oneindige. 10 nanometer is wel de grens. Aan de andere kant: je kunt wel supersnelle microprocessoren hebben maar als je in- en output beperkt is ben je nog nergens. Eén van de problemen die we hadden was dat harde schrijven te traag werden in vergelijking met processoren. Met de introductie van de solid state disk verbeteren zowel de prestaties als de energieefficiëntie van apparaten. Dat illustreert dat het geen zin heeft om op één onderdeel te focussen, maar dat je de algehele systeemparameters moet verhogen. Via optische [verbindingstechnologie] Light Peak en Silicon Photonics kunnen we het input/output oplossen.

Hoe vordert de ontwikkeling van dat nieuwe paradigma voor parallel programmeren?
Softwarebedrijven stoppen nog steeds de meeste energie in het bestaande paradigma, maar we beginnen startups te signaleren die originele dingen doen. In Parijs heb je bijvoorbeeld Ateji. Zij hebben een plugin ontwikkeld om Javacode te paralleliseren. Dat is een heel slim idee. Het betekent dat een Javaprogrammeur, zonder de theorie achter parallel programmeren te kennen, zijn code kan paralllelliseren. We hebben net een evaluatie afgerond over het product van Ateji, en het doet alles wat het belooft.

Is Moore's Law dan nog wel zo belangrijk?
Vanaf de Pentium 3 overtrof de hardwarecapaciteit de capaciteit van ontwikkelaars om van die capaciteit gebruik van te maken. Toch is Moore's Law nog steeds onze belangrijkste innovatiestrategie. 'Recent hebben we een nieuwe architectuur aangekondigd, die gebruik gaat maken van Intel's 22 nanometerproces: dankzij Knights Corner kunnen we naar meer dan 50 processorkernen schalen op een enkele chip.

Maar we hebben ook twee nieuwe gerelateerde strategieën. We willen nieuwe producten en diensten ontwikkelen binnen zakelijke segmenten die grenzen aan microprocessoren, zoals consumentenelectronica: handhelds, mobiele internet devices, enzovoort. Onze derde innovatieve benadering is om te bouwen aan oplossingen voor de grote problemen van onze tijd: klimaatverandering, energie, verkeersopstoppingen, en de verouderende samenleving. Een voorbeeld daarvan is de Intel Health Guide, een systeem om mensen met een chronische ziekte in hun eigen huis toch met dokter te laten communiceren.

Marin Curley

Behalve directeur van Intel Labs Europa, is Martin Curley hoogleraar technologie- en businessinnovatie aan de National University of Ireland. Hiervoor bekleedde hij verschillende managementfuncties binnen Intel, General Electric en Philips. Curley is doctor in de electrotechniek en ingenieur in de informatica. Hij is auteur van het boek 'Managing Information Technology for Business Value'.

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Bouw de AI-organisatie niet op los zand

    Wat is de afweging tussen zelf bouwen of het benutten van cloud?

    Computable.nl

    Slimme connectiviteit: de toekomst van bouwen

    Hoe stoom jij jouw organisatie in de bouw en installatie sector klaar voor de digitale toekomst?

    Computable.nl

    De weg van dataverzameling naar impact

    Iedere organisatie heeft data, maar niet iedereen weet hoe je het goed gebruikt. Hoe zet je waardevolle informatie om in actie?

    Meer lezen

    ActueelCloud & Infrastructuur

    Meer spreiding datacenters door knelpunten

    ActueelCarrière

    Kort nieuws: Netcompany verhuist naar de Hofstad, meer omzet Besi, Fugaku snelste super (en meer)

    ActueelCloud & Infrastructuur

    Proximus en Thales vernieuwen it bij Navo, ASR in zee met Outsystems (en meer)

    ActueelInnovatie & Transformatie

    Onkraakbaar: België en Luxemburg delen eerste grensoverschrijdende quantumverbinding

    VDI virtual desktop infrastructure cloud computing
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Kwart organisaties zoekt alternatief voor virtualisatieoplossing

    quantum
    ActueelInnovatie & Transformatie

    Grote overname quantumcomputing: IonQ koopt Oxford Ionics

    5 reacties op “‘Er is een nieuw programmeerparadigma nodig’”

    1. RV schreef:
      3 oktober 2010 om 08:36

      “Daarnaast doen we in Europa onderzoek naar de bouw van een ExaScale computer. Met zo’n supercomputer kun je dingen doen die we nu nog niet voor mogelijk houden”

      Zoals het ultieme Big Brother systeem bouwen, waarmee de EU realtime alles en iedereen in de gaten kan houden.

      Youtube – One Mainframe to rule them all:
      – http://www.youtube.com/watch?v=XVWNlvI-eB4

      Login om te reageren
    2. Crox schreef:
      4 oktober 2010 om 14:21

      Ik dacht dat IBM’s Deep Blue ook uitvoeringen met vele processoren heeft gekend en dat het heel goed ging?

      In een JSP benadering van een probleem, worden alle, onderling onafhankelijke opdrachten in één box gecombineerd. Als je er een compiler voor zou hebben, zou je redelijk ontspannen met een beproefde methode kunnen parallelliseren.

      Ik kan me zelfs voorstellen dat de techniek van een goede optimizer helpt om een veel verdergaande parallellisatie door te voeren. Ook zouden de paden in een programma die elkaar in principe uitsluiten, parallel doorlopen kunnen worden vooruitlopend op een beslissing, zodat de uitkomst direct beschikbaar is na het bekend worden van zo een beslissing.

      Leuk onderwerp! Ik wou dat ik mee mocht doen! 🙂

      Login om te reageren
    3. PimV schreef:
      4 oktober 2010 om 19:20

      Wat is “Knights Corner”? (voorlaatste paragraaf).

      Login om te reageren
    4. PimV schreef:
      4 oktober 2010 om 19:24

      Even Googlen levert op dat “Knights Corner” een door Intel ontwikkelde 50-core processor is.

      Login om te reageren
    5. RobT schreef:
      6 oktober 2010 om 14:32

      With all due respect but the article titled ‘We require a new programming paradigm’ mainly deals with the developments in the hardware area. The one alinea which does deal with software describes a new plugin with which Java code can be made to run in parallel. This IMHO does not concern a new paradigm but a new technique within the existing paradigm.
      I agree with the conclusion that we need a paradigm shift in programming. But that goes further than a smart plugin no matter how good it may work. To give you an idea: http://www.numenta.com/

      Login om te reageren

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Uitgelicht

    Partnerartikel
    AdvertorialInnovatie & Transformatie

    Computable Insights

    Een ai-agent die klantvragen afhandelt. Dat is een van de nieuwste troeven van softwareproducent Salesforce, dat daarmee meesurft op de...

    Meer persberichten

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs