Het onderwerp groene of duurzame ict staat sinds kort weer op de agenda. Dat beweert directeur Europa Chris Dedicoat van netwerkleverancier Cisco. 'Tijdens de recessie verdween het onderwerp onderop de stapel. Maar nu is het terug, vooral in datacenters.' Volgens de topman is kostenbesparing tegenwoordig zowat het belangrijkste onderdeel van de bedrijfsvoering. 'Besparing van kosten en van energie gaan hand in hand.'
Volgens Dedicoat doen overheden onvoldoende om duurzame ict te promoten. 'En dat terwijl groene ict kan bijdragen aan hogere productiviteit en lagere energiekosten', zegt hij. In vergelijking met andere regio's prijst Europa zich nog te vaak uit de markt door hoge arbeids- en energiekosten. Wat betreft materialen en logistiek doet het continent het volgens de Brit wel goed.
Cloud computing is volgens Dedicoat een van de technologieën waarmee organisaties veel kosten kunnen besparen. In Europa loopt vooral het Verenigd Koninkrijk voorop in de acceptatie van de cloud. Op het gebied van cloud computing werkt Cisco nauw samen met technologiebedrijven als BMC Software, NetApp en VMware.
VXI
Ook virtualisatie kan veel besparingen opleveren. Cisco kondigde in november 2010 zijn eigen desktopvirtualisatiesysteem aan: VXI (Virtualization Experience Infrastructure). Dat wordt in Europa nog voornamelijk afgenomen door service providers, zoals BT en Orange Business Services.
Chris Dedicoat deed zijn uitspraken tijdens een rondetafelgesprek op de gebruikersconferentie Cisco Live die van 31 januari tot en met 3 februari in Londen plaatsvindt.
Alweer een mooie reklamebabbel voor cloudcomputing en Cisco, ik geloof het niet. Als ik het hier moet geloven KAN alles waar het woordje “cloud” bij staat enorme besparingen opleveren, dat is toch bullshit.
Hoe duurzaam is de supply chain van nieuwe hardware? Zuinig omgaan met de bestaande it assets is pas duurzaam. Helaas doen bedrijven weinig aan hergebruik en het optimaal inzetten van bestaande it hardware. Het kopen van tweedehands hardware lijkt wel not done, ondanks de enorme kostenbesparing en milieuwinst. Deze wijze van werken zal in de toekomst echt gaan veranderen, als de kennis omtrent de productie, materialen ontginning en logistiek van hardware toe zal nemen.
Reklame trekt klaarblijkelijk reklame naar zich, schaam je DURABILIT, je hebt daar niet voor betaald! Dat wordt gewist, let op mijn woorden!
Laat Cisco a.u.b. lekker (blijven) doen waar ze goed in is:
Verbindingsprodukten en diensten ontwikkelen, waardoor zelfstandig en onafhankelijke blijvende bedrijven met elkaar kunnen samenwerken
“Groene ICT” is net zulke oplichterij als “Groen stroom”
Gebruik gewoon je eigen verstand! Lees en vergelijk de [power-consumption labels] van de hardware die je wilt aanschaffen en steek je tijd in iets nuttiger dan het “geloven van deze groene ict hype bs”
Wat (alle ge-oh rondom) “cloud computing” betreft:
Dit is niets anders dan een “buzz-word”, “een hype”, een “media-offensief” die directies moet aanspreken op het argument kostenbeheersing (dat schijnt de enige taal te zijn die ze kunnen spreken, centen, winst).
Hierdoor lijken! ze een machtsmiddel in handen te krijgen (alle it in de cloud en alleen maar dom betalen voor de services) zodat ze geen “last” meer zullen hebben van hun eigen interne ict-afdeling.
“The Dark side of cloud-computing (heren beslissers)” is consolidatie van computer-kennis en het weggeven van je eigen macht, tegen een zogenaamd goedkoper kosten plaatje. Je hangt (on)bewust je bedrijf op aan de service-bereidwilligheid van je cloud, en je houdt zelf bijna geen kennis op ict vlak meer over in huis.
Do the math yourself, en vraag je eens af of dit nog wel gewenst is als bedrijfs-strategie… met je ict-core-business afhankelijk zijn van iets buiten controle van je eigen organisaties.
Heeft u er wel eens bij stil gestaan wat er met uw bedrijfsvoering gebeurd als je cloud-leverancier onderuit of failliet gaat? Je gaat gewoon mee, want je bent in 1 klap out-of-business, offline, weg, nada niets meer… uiteraard heel goedkoop tegen een fractoe van de kosten die u nu heeft om uw eigen ict afdeling te runnen.. the choice is (now) yours 😉
Afhankelijk van de technieken die je gebruikt kan virtualisatie tot 70% energie besparen. Dat wisten we allang. Daar heb je als bedrijf de cloud niet eens voor nodig en de vraag is idd of je dat wel moet willen..
Voor privégebruik zou dat wel eens anders kunnen liggen. Het totale energieverbruik van privégebruikers zou, via centraal door providers aangeboden geritualiseerde desktops, enorm omlaag kunnen. Je hebt thuis dan alleen nog een beeldscherm staan met een losse of geïntegreerde thin client waar je nog wel een extern opslagmedium, een dvd rewriter en een speakersetje aan kunt hangen (eigenlijk een TV met aangepaste functionaliteit). Dit gebruikt fors minder energie dan de traditionele thuis pc en is veel goedkoper in aanschaf en gebruik, ondanks de meerprijs van de door de provider geleverde virtuele desktop die je gewoon in een all in one abonnement kunt meenemen (ik schat voor nog geen €10,00 per maand). Het is een kwestie van tijd voordat dit gaat doorbreken. Video on demand doen we al op steeds grotere schaal. Desktop on demand komt eraan.
Wat een helden. Natuurlijk wordt “groene ict” weetr interessant. De afgelopen jaren was de olie/energieprijs een stuk lager dus de drang om “groen” te zijn ook. Nu de energieprijs weer hoger en stijgende is, is het weer interessant. Het is een simpel rekensommetje. Levert het niets op, dan is ook (bijna) geen enkel bedrijf bereid om “groen” te gaan. Maar het klinkt altijd wel goed als je milieuvriendelijk bezig gaat.
ICT is nog nooit groen geweest en het zal nog heel lang duren eer ICT ooit klimaatneutraal zal worden. (Waarschijnlijk nooit totdat alle fossiele brandstoffen op zijn.)
Besparen van kosten is de enige reden om zuinigere systemen te gaan gebruiken. De vraag of je al die informatiesystemen wel perse nodig hebt zal tzt ook wel gaan opspelen.
De beste groene ICT is een kladblok. Daarnaast is de beste groene ICT het afschaffen van alle privacy-schendende opslag van persoonlijke gegevens, en de onnodige apps en functies zoals Google Streetview.
Door het over de hele wereld rond laten rijden van auto’s met camera’s kan Google nooit meer claimen dat ze ‘groen’ werken. Wel dat ze alles van iedereen willen weten en dat ze een onvoorstelbare hoeveelheid echt overbodige rommel opslaan, al dan niet toegankelijk.
Hun Androidtelefoons zijn ook echte datavreters. Met Google Maps is je accu in no-time leeg … lekker milieuvriendelijk