Het zijn roerige tijden bij HP. Het bedrijf staat aan de vooravond van grote veranderingen. Zo overweegt HP om zijn pc-divisie Personal Systems Group (PSG) af te stoten en stopt het met de productie van smartphones en tablets. Hierdoor is de toekomst van het besturingssysteem WebOS onzeker. HP ziet meer brood in de verkoop van zakelijke software. Een eerste stap in deze richting is gezet met de overname van de Britse softwareleverancier Autonomy.
Het zegt iets als HP, ’s werelds grootste computerproducent met een marktaandeel van 17,6 procent, overweegt om zijn pc-divisie te verkopen of onder te brengen in een apart bedrijf. Een reden voor deze drastische stap is dat de marges op desktops en laptops de laatste jaren afnemen. De personal computer, zoals de desktop, notebook, tablet en netbook, krijgt steeds meer concurrentie van smartphones en tablets.
WebOS
Toch stopt HP ook met de productie tablets en smartphones. Leo Apotheker gelooft naar eigen zeggen wel in het ‘tableteffect’, maar schrapt een maand na de lancering de productie van de op WebOS draaiende TouchPad; het antwoord van HP op de iPad van Apple. In juni werd de tablet op HP Discover-beurs in Las Vegas nog aangeprezen omwille van zijn zakelijke en multimediacapaciteiten.
Tevens wordt de productie van smartphones die draaien op het mobiele besturingssysteem WebOS stopgezet, omdat er te weinig verkocht werden. Klanten kiezen vaker voor een Apple iPhone of voor een op Android-gebaseerd product, dan voor een op WebOS-gebaseerd toestel. Overigens is ook de toekomst van WebOS zelf, dat werd binnengehaald bij de overname van Palm voor 1,2 miljard dollar, onzeker. HP gaat bekijken of het deze technologie elders nog kan inzetten in het productportfolio. Bijvoorbeeld om WebOS-technologie in licentievorm of de patenten daarvan te verkopen.
Autonomy
Hoewel de printerdivisie voorlopig wel behouden blijft, wil HP zich nadrukkelijk richten op business software voor de zakelijke markt, waar de marges een stuk hoger liggen. Zo wil HP de Britse softwareleverancier ‘Autonomy’ overnemen. Leo Apotheker heeft zeven miljard euro over voor het bedrijf, dat gespecialiseerd is in automatische analyse van ongestructureerde data. De technologie van Autonomy maakt het mogelijk om te speuren naar informatie in complexe en grote databanken. Dat is niet onbelangrijk in het cloudtijdperk, waar de data verspreid staat op duizenden verschillende plaatsen.
HP meldt aan de Amerikaanse beurswaakhond SEC dat het door de aankoop van Autonomy sterker kan groeien in de markt voor business analytics software en diensten, een markt wereldwijd goed voor een omzet van 55 miljard dollar. Met de overname gaat HP Oracle en IBM achterna.
Dell, Lenovo en Acer
Investeerders zijn niet echt blij met de nieuwe plannen. De waarde van HP daalde met 20 procent, zo’n 16 miljard dollar, na de bekendmaking van HP’s plannen. Ze vinden het vreemd dat een marktleider op het gebied van notebooks er opeens de brui aan geeft. Grote toeleveranciers van HP’s pc-divisie, zoals Intel en Cypress, leverancier van halfgeleiders voor de HP TouchPad, zijn ongelukkig met de voornemens van HP.
Alleen concurrenten zoals Dell, Lenovo en Acer zijn blij, omdat kopers naar een alternatief op zoek moeten gaan. Daarnaast kunnen Dell, Samsung of Lenovo de pc-business van HP overnemen. Naar verluidt kunnen ook partijen buiten deze business HP’s pc-portfolio kopen, bijvoorbeeld Microsoft en Oracle. Die kunnen de pc’s dan weer combineren met hun eigen software, zoals Microsoft met Windows 8.
Erp en crm
De vraag is nu of Leo Apotheker gaat slagen om van HP een sterker softwarebedrijf te maken. Hij gaat prat op de twintigjarige werkervaring die hij opdeed bij SAP, waardoor HP het kan opnemen tegen Oracle en IBM. Die bedrijven hebben vaak al winstgevende software in huis die HP niet heeft, zoals crm- en erp-software.
Deze softwareoplossingen zijn in trek bij bedrijven die dat dagelijks gebruiken voor onder andere productie, logistieke verkoop, klantrelaties en salarisadministraties. Klanten zullen altijd erp en crm nodig hebben. HP kan door de overname van Autonomy in ieder geval klanten bedienen die behoefte hebben aan technologie als eDiscovery, ecm en enterprise search.