De afgelopen jaren was er geen discussie over mogelijk: Microsoft was met afstand de favoriete zakenpartner voor ict-professionals. Hoe staan de zaken er dit jaar voor? Google en Apple doen ook hier van zich spreken, ten koste van IBM en HP.

Wie is uw favoriete zakenpartner? Het maakt nogal een verschil of je die vraag als consument of als ict-leverancier beantwoordt. De lijst van meest geliefde zakenpartners is dan ook net zo gevarieerd als de gehele Computable 100. Zo zal nieuwkomer in de top 3 Apple vooral consumenten aanspreken en worden andere top 5-kandidaten IBM en Capgemini/Sogeti vooral om hun ict-diensten geprezen.
Voor ieder ict-bedrijf zijn partners van levensbelang. Strategische partnerschappen die jaren geleden ondenkbaar waren, omdat je bijvoorbeeld met een concurrent om de tafel zit, zijn nu aan de orde van de dag. Microsoft is ook dit jaar de beste ict-zakenpartner volgens ict-professionals.
Sterke nummer 1
Favoriete zakenpartner Microsoft laat de concurrentie evenals vorig jaar op een veilige afstand. Google, dat knap weet op te klimmen naar de tweede plek, haalt slechts 82,5 procent van de score van Microsoft. Vlak daarachter zien we, twee plaatsen hoger dan vorig jaar, Apple met 80,7 procent van de nummer 1.
Twee stijgers in de top 3, dat betekent dat gevestigde namen HP en IBM dit jaar met minder genoegen moeten nemen. Beide doen twee stappen terug en staan achtereenvolgens op 4 en 6. Daartussenin staat Capgemini/Sogeti net als vorig jaar op een solide vijfde plaats.
In de top 10 gaan ook Cisco, Atos en KPN Corporate Market (Getronics) minder goed dan vorig jaar. Accenture doet dan wel weer uitstekende zaken door met vier plaatsen winst op 7 in de top 10 binnen te komen.
Buiten de top 10
Tussen plaats 11 en 20 vinden we opmerkelijk genoeg alleen maar stijgers in deze lijst. Logica gaat drie plaatsten de goede kant op en klopt aan de poort van de top 10. Bijzonder is dat onderzoeksbureau Gartner als hoogste de top 20 binnenkomt op de 13e plaats. Vodafone, dat het in de Computable 100 op alle onderdelen goed doet, staat op 15. Andere nieuwkomers in de top 20 zijn Deloitte (op 17), TomTom (op 18) en Imtech ICT (op 20). Sun, dat dit jaar niet meer onder eigen naam in de lijst staat, komt vanzelfsprekend ook in deze top 20 niet meer voor. Bovendien ontbreken enkele grote namen waarvan geen financiële gegevens voor Nederland, de Benelux of Europa beschikbaar waren. Zij zijn dit jaar ook niet opgenomen in de imagolijsten.
Microsoft: aangescherpt partnerbeleid
Als de ultieme zakenpartner heeft Microsoft al jaren een naam hoog te houden. Ook dit jaar doen ict-professionals het liefst zaken met de softwarereus. Dat het bedrijf kan kiezen uit partners met wie het zelf partnerschappen aangaat, blijkt uit de aangescherpte regels die Microsoft onlangs voor zijn partnernetwerk opstelde. Het Microsoft Partner Programma (MPP) is eind 2010 omgedoopt in het Microsoft Partner Network (MPN). Belangrijkste wijzigingen: de termen Registered Partner, Certified Partner en Gold Certified Partner verdwijnen. Daarvoor in de plaats komen de termen Silver Competency en Gold Competency. Partners moeten uit een lijst van 31 competenties aanvinken op welke technische gebieden ze specialistische kennis en ervaring hebben en die punten worden getoetst. Met die nieuwe opzet hoopt Microsoft het voor klanten duidelijker te maken waar de 8500 partners in Nederland in gespecialiseerd zijn. Tot de overstap naar de nieuwe opzet was bij de certificering niet na te gaan in welke competenties een partner gespecialiseerd was. Toevoegingen als Business Intelligence, CRM of Web Development moeten duidelijkheid verschaffen.
Een leverancier met de gouden competentiestatus komt in aanmerking voor bijvoorbeeld extra licenties voor eigen gebruik. Daarnaast wordt er een beloningsstructuur gehanteerd. Een partner krijgt bij een bepaalde hoeveelheid implementaties bijvoorbeeld een percentage van de licentieomzet uitgekeerd. Ook de technische ondersteuning van Microsoft hangt samen met de partnerstatus.
Partner strategy & programs lead van Microsoft Nederland, Bas Agbeko, zei eerder in Computable: ‘In het algemeen kun je zeggen dat we de eisen van de partnerstatus hebben verhoogd. Leveranciers vinden zo eenvoudiger partners met dezelfde technische of branchespecialisatie en kijken vaker naar samenwerking.'
Google: continuïteit wordt beloond
De nummer 1 in de Computable 100 weet weer een plaats de goede richting op te schuiven in het imago-onderzoek van favoriete zakenpartners. Dit jaar staat Google op de tweede plaats in dit lijstje.
Erik de Muinck Keizer, hoofd Enterprise Search EMEA van Google, ziet de continuïteit van de activiteiten in de zakelijke markt beloond. ‘Terwijl we vanuit de consumentenmarkt met de diensten begonnen, zijn we met Google Enterprise nu ook met veel succes actief in de grootzakelijke markt. Toen ik een aantal jaren geleden voor het eerst een presentatie over cloud computing gaf, was er wel enthousiasme, maar dachten de toehoorders bepaald niet aan toepassingen voor de zakelijke markt. Nu gaan collega's er ook mee aan de slag en worden we als zakenpartner absoluut serieus genomen. Dat nu Microsoft en andere grote spelers ook een plek proberen te bemachtigen in de cloud zie ik vooral als een kans. De aandacht wordt er alleen maar meer op gevestigd en wij worden nog altijd gezien als de eerste en grootste speler. Men ziet ons duidelijk nog als innovator en we blijven ook vernieuwen.' Wereldwijd zijn er ongeveer drie miljoen zakelijke gebruikers van Google Apps. In Europa zijn het er ongeveer een miljoen. Dagelijks komen er zo'n 3000 zakelijke gebruikers bij. In Nederland zijn onder andere successen behaald bij Rituals, Bruna en Spyker Cars. De grootste adoptie vindt plaats binnen het mkb. ‘Vooral bij it-start-ups zijn we populair. In Silicon Valley gebruikt 75 procent van de start-ups onze apps. In de grootzakelijke markt moet en kan het zeker nog een stuk beter.'
Met ChromeOS verwacht De Muinck Keizer dat de komende tijd nog een slag wordt gemaakt. ‘Het is zeker niet zo dat alle grote bedrijven er klaar voor zijn. Bij de top 250 van Nederlandse ondernemingen zullen er niet veel voor honderd procent te overtuigen zijn. Wel zal tien tot twintig procent van de medewerkers van die bedrijven er prima mee uit de voeten kunnen.'
Met de acceptatie van cloud computing komen ook de vraagstukken rond privacy en veiligheid steeds meer in beeld. Daar staat tegenover dat steeds meer mensen gewend raken aan het delen van informatie via de cloud. Privé, maar ook zakelijk. ‘Ook beseffen gebruikers beter dat het risico bij een zeer goed beveiligde cloud-infrastructuur veel minder groot is dan wanneer de informatie alleen op een laptop staat, met alle risico's van dien.' Daarnaast zijn er volgens De Muinck Keizer veel misverstanden. Zo richt het negatieve reclamespotje van Microsoft, waarin de gmail-postbode alle berichten leest, zich op de zakelijke markt, terwijl bij die gebruikers e-mailberichten juist niet machinaal worden gelezen.
Accenture: favoriet in outsourcing
Als zakenpartner doet leverancier van consultancy-, it-beheer en outsourcingdiensten Accenture het goed dit jaar. Vorig jaar haalde de organisatie de elfde plaats, dit jaar staat het bedrijf op nummer 7 van deze lijst. Het bedrijf werkt samen met een aantal partners die ook in de top 20 voorkomen. Zo ontwikkelde het samen met onder andere Capgemini de zogeheten e-gates voor Amsterdam Airport Schiphol. Dit zijn elektronische grenspassage-poorten die de identiteit van reizigers controleren door een foto van hun gezicht te vergelijken met de foto in hun biometrische paspoort. De poorten werken op basis van zelfbediening. Dat zou het mogelijk moeten maken snel grote hoeveelheden reizigers te laten passeren. Een opvallend nieuwsfeit dit jaar was de verkoop van het mobiele besturingssysteem Symbian door Nokia aan Accenture. De mobieltjesfabrikant wil daarmee in 2013 een miljard euro besparen in vergelijking met 2010 op het gebied van ‘devices & services'. Accenture zou daarmee de ‘preferred partner' voor Nokia worden op het gebied van smartphone-ontwikkeling, en bovendien de favoriete dienstenleverancier van het Finse bedrijf.
Eerder dit jaar viel op dat Accenture als hoogste scoorde in een onderzoek van KPMG Equaterra naar outsourcing in Nederland. Het hield daarmee goed stand in een lijstje dat steeds meer door spelers uit India lijkt te worden gedomineerd. Atos, Getronics en HP deden het in dit tevredenheidsonderzoek een heel stuk minder.
Logica: uitbesteding aan Ahold
Terwijl de collega's van Atos en KPN Corporate Market (Getronics) dit jaar minder goede zaken doen, stijgt de Brits-Nederlandse dienstverlener Logica drie plaatsen in de lijst met meest geliefde zakenpartners. Het bedrijf wist enkele grote contracten binnen te halen. Zo besteedt supermarktketen Ahold de komende negen jaar de personeelsadministratie uit aan Logica. De dienstverlener bouwt een hr-portal waar medewerkers van Ahold hun personeelszaken grotendeels zelf kunnen regelen. In 2012 moet de portal zijn opgeleverd voor de Tsjechische tak van Ahold, eind 2013 moet de portal in gebruik zijn voor de medewerkers in Nederland. In een vergelijkbaar contract voerde Logica de uitbesteding van hr-diensten door KPN uit.
De dienstverlener heeft een divisie die zich specifiek richt op uitbesteding van hr-processen. Daarbij kunnen organisaties hun administratieve taken gedeeltelijk of geheel laten uitvoeren door de dienstverlener. Logica werkt daarvoor samen met softwareleveranciers SAP en Oracle. Andere onderdelen van het hr-uitbestedingsportfolio betreffen administratieve taken bij werving en selectie, beoordeling en beloning, loopbaanplanning en verzuimbeheer. Logica levert het beheer van zijn hr-diensten voor een deel vanuit het hr-offshore center op de Filippijnen.
Unit4: overnames in Noorwegen en Singapore
Of we Unit4 volgend jaar terugzien in de top 20 van favoriete zakenpartners, valt nu nog niet te zeggen. Met een 26e plaats doet de leverancier van bedrijfssoftware in Sliedrecht het in ieder geval relatief goed in deze lijst. In financieel opzicht gaat het de leverancier voor de wind: vooral de omzet uit software als webdienst neemt toe. Steeds meer klanten nemen hun software af in de vorm van een abonnement. De licentieverkoop groeide vooral door het binnenslepen van een aantal grote contracten in de publieke sector in Noorwegen, het thuisland van de in 2000 overgenomen branchegenoot Agresso. In het afgelopen jaar werd niet alleen de Noorse leverancier van performance managementsoftware Exie overgenomen, ook kocht Unit4 de hr-softwareleverancier Prosoft uit Singapore. Hiermee wil het bedrijf zijn activiteiten in Azië flink uitbreiden. Het ingelijfde bedrijf levert software voor personeelszaken aan onder andere Ernst & Young, Toyota en Nestlé. In 2010 werd de leverancier Consist overgenomen en ondergebracht in de divisie Unit4 HR Solutions. In Nederland haalde het bedrijf onlangs een vijfjarig contract binnen met Achmea Vitale voor maatwerksoftware voor registratie van verzuim.