Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief

De kijk van Van Eijk: Horendol van klanten

27 november 2011 - 21:35OpinieCloud & Infrastructuur
Peter van Eijk
Peter van Eijk

Beroepshalve help ik nog wel eens klanten bij de aanschaf van spullenboel. Ik blijf natuurlijk een man van de digitale infrastructuren.

Maar het is wel eens instructief om het verhaal van de andere kant te horen, van de leverancier van die spullen. Die wordt soms radeloos van het gebrek aan kennis en inzicht bij de klant. 'Doe maar genoeg', zegt de klant dan. 'Ja, maar hoeveel hebt u nodig?', vraagt de leverancier dan. 'Dat weet ik niet, doe maar meer als wat er nu staat.'

Daar wordt zo'n verkoopadviseur helemaal horendol van. Hij weet dan eigenlijk niet wat hij moet aanbieden. Zonder enigszins betrouwbare inzichten in de piekbelasting moet hij een factor tien overdimensioneren, met het bijbehorende prijskaartje.

De ene klant reageert vervolgens met: 'WAT? Is dat ZO duur? Waarom? Wie denken jullie wel dat je bent?' De arme verkoopadviseur gaat daar dan antwoord op geven, maar dat is net zo kansloos als vrachtwagentechniek uitleggen aan kandidaten van ‘so you think you can dance'.

Een andere klant zegt misschien: 'Doe maar de grootste', ook al begrijpt die er helemaal niets van. De verkoopadviseur vraagt zich dan af waar hij al die moeite voor moet doen. Maar als er dan problemen zijn in de praktijk en het ijzer valt om, hangt de voorzitter van de raad van bestuur meteen aan de telefoon met de bovenbaas van de verkoopadviseur. Dat is weer niet zo best voor diens carrière.

Daarom loopt de leverancier graag een stapje harder voor een klant die weet wat hij wil. Daar krijgt hij een interessant gesprek mee dat leidt tot een beter aanbod voor de klant. Hij leert nog wat bij over zijn eigen producten, en hoe die in de toekomst verbeterd kunnen worden. Dat is inhoudelijk leuker, commercieel interessanter, en leidt tot minder problemen in de uitvoering.

Als klant kunt u dus meer van uw leverancier gedaan krijgen door uw eigen kennis op te krikken. Voor de een werkt dat door het inhuren van een deskundige adviseur, voor de ander is het beter om te investeren in kennis van het eigen personeel.

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Beveiliging begint bij de Server

    Waarom lifecycle-denken cruciaal is voor IT-security

    Computable.nl

    Bouw de AI-organisatie niet op los zand

    Wat is de afweging tussen zelf bouwen of het benutten van cloud?

    Computable.nl

    Slimme connectiviteit: de toekomst van bouwen

    Hoe stoom jij jouw organisatie in de bouw en installatie sector klaar voor de digitale toekomst?

    Meer lezen

    Filter
    OpinieCloud & Infrastructuur

    Ddos-aanvallen (en waarom L3-filtering niet optioneel is)

    Handen, samenwerken, fusie
    ActueelOverheid

    Meer regie en samenwerking bij digitalisering overheid

    ActueelGovernance & Privacy

    Microsoft: we zijn geen hulpsheriff

    ActueelCloud & Infrastructuur

    HPE-Juniper vormt blok tegen Cisco

    OpinieCloud & Infrastructuur

    Opkomst van soevereine clouds: stel dataportabiliteit centraal

    knop op toetsenbord met rolstoelsymbool
    ActueelOverheid

    Einde aan wildgroei van overheidswebsites

    9 reacties op “De kijk van Van Eijk: Horendol van klanten”

    1. G.J. schreef:
      29 november 2011 om 12:58

      Beste Peter,
      Als je artikel goed begrijpd vindt je eigenlijk dat men van alles moet weten hoe het werkt voordat het wordt aangeschaft. Ik ga er dus zonder meer vanuit dat je een volledig gediplomeerd autotechnicus (monteur schiet tegenwoordig met al die elektronica te kort) bent of een volleerd en gecertificeerd domoticus (audio visueel), of bouwkundig ingenieur (koopwoning) of….. Nou ja, je begrijpt me wel. Vindt het kort door de bocht, neemt niet weg dat voor aanschaf (van wat dan ook) een goede orientatie geen kwaad kan.

      Login om te reageren
    2. hk schreef:
      29 november 2011 om 13:52

      De meeste verkopers die er achter komen dat de klant weet wat hij wil, zijn niet geneigd tot interessante aanbiedingen; hij koopt het toch wel.

      Login om te reageren
    3. Ruud Mulder schreef:
      29 november 2011 om 16:27

      Beste Peter,

      Vooral bij aanbestedingen of RFP’s is dit heel herkenbaar en soms ook erg frustrerend. Opmerkingen zoals de aanbieder of leverancier dient aan te geven wat de benodigde capaciteit of performantie is zijn helaas veel voorkomend. Of op basis van best practices dient alles ingevuld te worden. Dat is natuurlijk een erg ruim begrip aangezien iedere omgeving vaak anders is.

      Op zich geeft dit je als leverancier zijnde natuurlijk wel de vrije hand voor een eigen interpretatie. Maar dit levert meteen ook weer het risico op dat je de plank ontzettend mis kan slaan, wat kan leiden tot mogelijke conflicten.

      Je hoeft als klant niet alles te weten, maar iets is altijd nog beter dan niets. Ik zou zelf om even terug te komen op de vergelijking met een auto, geen auto willen besturen zonder rijlessen of een rijbewijs.

      Login om te reageren
    4. Henri Koppen schreef:
      30 november 2011 om 09:27

      Het nadeel van spullenboel (hardware) is dat de marges vaak zo verrekte klein zijn. Een verkoper wil zich misschien best verdiepen in zijn klant, maar wil de klant ook betalen voor dat advies?

      Login om te reageren
    5. Ruud Mulder schreef:
      30 november 2011 om 10:25

      @ Henri,

      Dat ben ik helemaal met je eens. Het is op dit moment uitdagend om klanten zo ver te krijgen dat ze voor je advies willen betalen. Zeker omdat er veel partijen zijn die de markt overspoelen met free consultancy.

      De hedendaagse klant is op dit moment redelijk verwend. Als jij geen gratis advies aanlevert dan is er vast wel een andere partij die dat wil doen. Het blijft een grote uitdaging om je meerwaarde van je betaalde advies aan te tonen.

      Gelukkig zijn er nog steeds wel genoeg organisaties die door hebben dat er eigenlijk geen “free consultancy” bestaat en dat dit niets meer is dan een trucje om de klant binnen te halen. Uiteindelijk zal de klant op de langere termijn vaak wel degelijk nog moeten betalen voor het eerder verkregen gratis advies. In wat voor vorm dan ook.

      Login om te reageren
    6. Peter schreef:
      1 december 2011 om 09:46

      Waarom zou je een leverancier de schuld geven van het ontbreken van kennis aan eigen zijde?
      Oh wacht … het gaat hier om managers. Die vinden het heel normaal anderen schuld van hun eigen onkunde te geven.
      En daar zou dan een leverancier een excuus voor moeten aanbieden? Als er targets gehaald moeten worden kan die niet anders dan een ongemeend excuus formuleren en bij de dokter het recept voor zware maagtabletten laten vernieuwen.

      Login om te reageren
    7. Nicky Hoenderboom schreef:
      1 december 2011 om 10:52

      Beste G.J. et all,

      Natuurlijk verwacht je van een leverancier dat hij meedenkt en het juiste advies geeft. Echter, dat kan nooit vervangend zijn aan eigen kennis en in combinatie daarmee: weten wat je wil, zowel qua IT product / dienst als financiële en contractuele afspraken.

      Niet voor niets nemen mensen bij het kopen van een huis een aankoopmakelaar mee en wordt voor het doen van de belastingaangifte veelal een administratiekantoor of accountant ingeschakeld. Heb je de kennis niet zelf in huis dan is het in ieder geval verstandig om iemand die dat wel te laten helpen bij de aankoop. Iemand naast je aan tafel hebben zitten is nu eenmaal een anders dan tegenover je.

      Login om te reageren
    8. hypocriticus schreef:
      5 december 2011 om 08:49

      Nutsmaximalisatie, da’s het toverwoord helaas tegenwoordig. Het beste, grootste, liefst in de cloudachtige, maar altijd tegen laagste prijs en SLA met allerbeste voorwaarden. Prive naar de schoenendiscounter gaan voor goedkope stappers, of showen met merkmodel dat heel wat overuurtjes opsnoept. Jammer dat de makkelijke keuze bovenin gemaakt wordt, en de praktijkervaring men onderaan de gevolgen ondervindt. Eenrichtingscommunicatie. Kortom: baas, leg je oor ook geregeld te luister op de werkvloer. Dat voorkomt lastige vragen bij pijnlijke evaluaties.

      Login om te reageren
    9. Henri Koppen schreef:
      5 december 2011 om 09:53

      @hypocriticus : Als ik het met een ding met je eens ben is dat er een chronisch tekort aan Vitamine A (ofwel Aandacht) lijkt te zijn.

      Ik vind het bizar om te zien hoe vaak er gewoon vergeten wordt met de werkvloer te praten. Aandacht doet meer dan dat, het verhoogt de arbeidsproductiviteit per definitie. Gewoon omdat aandacht een vorm van een compliment geven is.

      Helaas lossen we hiermee niet het probleem bij dit artikel op. Hoewel, leveranciers kunnen het in ieder geval proberen 🙂

      Aandacht is net nanotechnologie. Waarneming beinvloed al het resultaat 🙂

      Login om te reageren

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Uitgelicht

    Partnerartikel
    AdvertorialInnovatie & Transformatie

    Ontdek de toekomst van IT-support en m...

    Op 16 september 2025 vindt in de Jaarbeurs in Utrecht een gloednieuw event plaats dat volledig is gericht op IT-professionals:...

    Meer persberichten

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine
    • Topics

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs