Naar verwachting stemt de Tweede Kamer voor het kerstreces in met het instellen van een parlementair onderzoek naar de ict-problemen bij de overheid. De nadruk ligt op veiligheid en privacy en falende projecten. Ook de klachten over ict-aanbestedingen worden in het onderzoek meegenomen, stelt CDA-parlementariër Ger Koopmans. 'Ik heb wel vijftig mails van klokkenluiders liggen.'
Koopmans is samen met SP-kamerlid Sharon Gesthuizen initiatiefnemer van het voorstel tot een parlementair onderzoek. Het voorstel is inmiddels ingediend bij het presidium, de dagelijkse leiding van de Tweede Kamer, en zal daarna plenair worden voorgelegd aan de Tweede Kamer. Volgens CDA-parlementariër Koopmans steunen alle fracties het voorstel. Hij verwacht dat het voor het kerstreces wordt behandeld.
Koopmans wil met het parlementair onderzoek bewerkstelligen dat 'de ict het bij de overheid beter gaat doen, er minder fout gaat en de kosten minder uit de hand lopen.' Hij vindt niet dat er voldoende onderzoeken zijn gepleegd naar de ict-problematiek. Hij wijst op twee rapporten van de Algemene Rekenkamer uit 2007 en 2008 en een aantal deelonderzoeken. 'Maar dat is kennelijk niet afdoende geweest. Wij willen in het parlementair onderzoek ook vaststellen in hoeverre de aanbevelingen die de rekenkamer heeft gedaan, zijn overgenomen.'
Klokkenluiders
Het onderzoek zal zich richten op recente ict-projecten die fout zijn gelopen. Ook het onderwerp aanbestedingen zal aan de orde komen. Koopmans vertelt dat sinds hij meldde met de voorbereidingen voor het voorstel tot een parlementair onderzoek bezig te zijn, massaal gebeld en ge-e-maild is door kleinere ict-ondernemers die zich benadeeld voelen door het aanbestedingsproces. ''Ik heb wel vijftig mails van klokkenluiders liggen en daarvan zal ik zeker gebruik maken tijdens het onderzoek.'
De hackerszaak rond ict-beveiligingsdienstverlener Diginotar was een paar maanden terug voor SP-kamerlid Gesthuizen aanleiding een parlementair onderzoek aan te vragen. Andere partijen vonden het toen nog te vroeg voor zo'n onderzoek. Maar omdat de ict-problemen bij de (rijks)overheid hardnekkig blijken zijn, zet de Tweede Kamer nu door. Het parlementair onderzoek zal naar verwachting medio 2012 beginnen.
Volkskrant
De Volkskrant bracht het nieuws over het doorgaan van het parlementair onderzoek vandaag als eerste. Het landelijk dagblad blijkt zich de afgelopen weken plotseling op ict en overheid te hebben gestort. Na een verhaal over een mislukt oud systeem van het UWV bracht de krant afgelopen weekeinde een stuk over het mislukken van een nieuw belastingsysteem bij de waterschappen. Opmerkelijk, omdat dit nieuws al eerder dit jaar bekend werd.
Wel jammer dat de reactie van ICT-office ontbreekt in dit artikel.
Van de website van http://www.nu.nl (http://www.nu.nl/internet/2679355/parlementair-onderzoek-ict-problemen-bij-overheid.html):
Kritisch
Brancheorganisatie ICT-Office is kritisch over een parlementair onderzoek. Een dergelijk onderzoek kost veel moeite en geld, die beter gestopt kunnen worden in het verbeteren van onder meer nu lopende ict-projecten, aldus de branchevereniging maandag.
”Je kunt je afvragen of een allesomvattend onderzoek nieuwe inzichten oplevert ten opzichte van het onderzoek van de Algemene Rekenkamer uit 2007”, meende een woordvoerder. De Rekenkamer concludeerde toen dat de verwachtingen over het oplossen van problemen door ICT vaak hooggespannen en niet altijd realistisch zijn.
Projecten moeten in fases worden behandeld in de Kamer, die beter geïnformeerd moet worden.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Maar waarom is de branchevereniging nu ineens zo kritisch? Zijn ze bang dat de branche nu met de billen bloot moet?
De branche heeft afgelopen decennia behoorlijk veel verdiend aan de mislukte IT projecten, dus een stukje verantwoording lijkt me we op z’n plaats.
Immers, het gaat hier om belastinggeld
Niets anders dan bewijs van onvermogen.
De problemen zijn wel bekend, een enquete is blijven hangen in de constateringsfase. Het probleem valt uiteen in twee hoofdzaken:
– de overheid is een slechte opdrachtgever, zonder voldoende kennis
– het bedrijfsleven is een slechte opdrachtnemer, en ziet alleen winst
Oplossing:
– politieke en uitvoeringsbesluitvorming wettelijk los koppelen
– de uitvoeringsbesluitvorming vetorecht geven bij projecten
– betere arbeidsvoorwaarden uitvoerende (ICT)organisaties
– “business” resultaat verplichting in de aanbestedingen en niet op specificaties
Het vereist politieke moed om dit zo snel mogelijk in te voeren.
De scope van het Parlementair Onderzoek (PO) is dus:
– security: hoe zorgt de overheid dat men niet vatbaar is voor hacks?
– privacy: hoe zorgt de overheid dat gegevens van burgers veilig zijn?
– falende ict-projecten: hoe komt het dat grote ICT projecten zo vaak falen en niets opleveren?
– aanbestedingsprocedures: hoe zorgt de overheid ervoor dat aanbestedingen eerlijk verlopen en niet grote partijen bevoordelen?
Op deze manier lijkt duidelijk waar het nu vaak al mis gaat: bij zo’n brede opdrachtdefinitie verzand je al snel in communicatief drijfzand, botsende belangen en als gevolg veel wijzigende eisen en wensen…precies daar waar de ICT-projecten ook veel last van hebben 🙁
Lees ook eens het spraakmakende en duidelijke Volkskrant artikel “ICT-kneuzen bij de Overheid”.
http://files.welzijn-21e-eeuw.nl/BijDeOverheidZittenIctKneuzen.pdf
En ik mis de belangrijkste; Hoe manage je dit alles?
De grootste fout is dat veel projecten als ICT project aangemerkt worden terwijl dat niet zo is. Uiteraard zit er dikwijls een groot ICT component in maar daardoor is het nog geen ICT project.
Maar waarom is de branchevereniging nu ineens zo kritisch? Zijn ze bang dat de branche nu met de billen bloot moet?
Logica-CMG & Capgemini (VolMac) is niet de Branche, net zoals Goldman Sachse niet de banken sector is….
Maar maakt er wel voor 99.99999% gebruik van.. Andere komen gewoon weg helemaal niet aan bod.
Helaas komen de wat kleinere bedrijven die wel aandacht aan ICT besteden in aanbestedings trajecten nooit aan bod. Het zijn altijd dezelfde (grote) partijen die meedingen naar een aanbesteding. Hoe zou dit komen? De grote bedrijven hebben geen eigenaren, er zitten vaak alleen maar grote ego’s, evenals bij de overheid. Me dunkt dat dit soort praktijken ertoe bijdragen dat er veel mis gaat.
Niemand is meer echt betrokken of voelt zich verantwoordelijk. Zolang we hier in de wereld geen oplossing voor hebben hollen we met zijn allen steeds verder achteruit. Toch maar weer eens die normen en waarden uit de kast halen?
Als het maar wel echt deugdelijk onderzoek wordt waar men ook niet een blad voor de mond neemt als gewoon blijkt dat de overheid zelf heeft zitten prutsen en er niet gedaan wordt alsof het allemaal komt door één of andere low level freelancer o.i.d.
De overheid is over het algemeen niet goed in grote IT projecten. Ik noem even de OV-Chipkaart als heel makkelijk voorbeeld. Hoeveel keer is dat financieel wel niet over de kop gegaan en hoe goed werkt het nu? 😀
Is dit misschien het antwoord:….?
Publiek-Private Samenwerking (PPS)…
Gewoon het Bedrijfsleven en de Overheid gemeenschappelijke belangen geven bij het doen van ICT-projecten.