De oudste softwareleverancier voor de bouw- en vastgoedbranche, Kraan Bouwcomputing uit Rotterdam, heeft zijn productlijn vernieuwd. De oude naam Probis is ingeruild voor de nieuw naam Kraan. De modulaire softwareproducten zijn ontwikkeld in Delphi XE voor het Windows-platform. Met de vernieuwing wil Kraan zijn software makkelijker laten aansluiten met producten van andere leveranciers. Bouwbedrijven kiezen steeds vaker 'best-of-breed'-oplossingen, aldus Kraan.
Volgens een woordvoerster van de bouwautomatiseerder vragen klanten om geïntegreerde oplossingen die niet per se meer van één leverancier afkomstig hoeven te zijn. ‘Zij gaan voor ‘best-of-breed', wat tot gevolg heeft dat wij er voor moeten zorgen dat onze software makkelijk aan te sluiten is op andere oplossingen. Klanten willen geen problemen met het versturen en ophalen van data tussen de verschillende softwareproducten die ze gebruiken.'
Om de integratiemogelijkheden te verbeteren heeft Kraan besloten het platform Probis (PROces Beheersend Informatie Systeem) te vernieuwen en te hernoemen tot Kraan. Gebruikers noemden het pakket eigenlijk altijd al zo. ‘Zowel de buitenkant van onze producten, als alles onder de motorkap is vernieuwd. Kraan levert de software voor op kantoor én op de bouwplaats. Voor klanten is de complete nieuwe lijn gratis te downloaden via onze site.
Nieuwe oplossingen
In het kader van de vernieuwing kondigde Kraan eerder al de producten Kraan Renovatie en Kraan Intake aan. Kraan Renovatie is een oplossing voor de calculatie, administratie en procesaansturing bij renovatieprojecten en Kraan Intake is bedoeld voor het registreren van klachten en meldingen die voor onderhoudsteams belangrijk zijn. Daarbij wordt een koppeling gelegd naar een gebouwobjectendatabase.
Naast het op Windows-gebaseerde platform heeft Kraan ook nog de Probis-lijn voor de IBM AS/400 (i-Series). Deze lijn zal na het beschikbaar komen van de, in samenspraak met klanten, in .Net opnieuw ontwikkelde financiële en materiële modules worden vervangen door de Kraan-lijn. Voor het bedrijf betekent het stopzetten van de IBM iSerie-lijn een kostenbesparing. ‘We houden nog maar één lijn over die we moeten onderhouden', aldus woordvoesrter. 'Een paar jaar terug hadden we nog vier aparte platformen die we de in lucht hielden en waarvoor je per platform een aparte groep specialisten in huis moest hebben.'
Lastige tijden
Ook voor Kraan Bouwcomputing geldt dat het geen makkelijke tijden zijn in de bouwsector. Nieuwe projecten bleven uit. De huidige eigenaar Anton Schippers, die in 2008 het bedrijf overnam, moest een paar jaar terug het bedrijf laten afslanken. Inmiddels draait het bedrijf, waar vijftig mensen werken, volgens de woordvoerster gezien de marktomstandigheden goed. Er is bij aannemers, corporaties en vastgoedondernemers vooral vraag naar renovatie- en onderhoudssoftware. Dat compenseert het wegvallen van de vraag naar ondersteuning van de weggevallen nieuwbouwtrajecten. Grote aannemers als BAM en Van Wijnen hebben langjarige contracten gesloten voor dit type Kraan-software.
Kraan heeft ook last gehad van faillissementen, maar het viel tot nu toe mee, stelt de woordvoerster. ‘Die vinden vooral aan de onderkant van de markt plaats en daardoor is het effect daarvan voor ons beperkt. Verder merken we dat wanneer bedrijven worden overgenomen of doorstarten zij onze software blijven gebruiken.' Dat komt volgens haar door het 'totale serviceconcept' dat Kraan al jaar en dag hanteert en dat voor klanten geen hoge initiële investering vergt. In dit concept wordt het gebruiksrecht van de software verhuurd, inclusief het onderhoud, recht op nieuwe versies en het gebruik van de servicedesk.
De zegsvrouw wijst er ook nog op dat Kraan een breed klantenbestand heeft: niet alleen klanten in de aannemerij, maar ook bij woningcorporaties, vastgoedbeheerders, advies- en calculatiebureau's en gemeenten. Zo'n spreiding kan een dip in de omzet beter opvangen.
Typische salarisverwerking
Een specifieke activiteit die Kraan (opgericht in 1964) al ruim veertig jaar uitvoert, is het verwerken van de loon- en salarisadministratie van bouwbedrijven. Dat zijn volgens de woordvoerster complexe processen vanwege de typische bouwaspecten als vorstverlet, vakantiebonnen en meereis- en compensatievergoedingen. 'Een goed voorbeeld zijn de baggerbedrijven. Die hebben allerlei regelingen voor medewerkers die een aantal maanden voor een klus op zee of in het buitenland zijn. Daar sluiten de standaardsalarispakketten, die in de markt aanwezig zijn, niet goed op aan.'