Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief

Mobile print, hoe staan we ervoor?

24 juni 2013 - 10:215 minuten leestijdOpinieCloud & Infrastructuur

Nu we met z’n allen zo massaal gebruik maken van mobiele apparaten, is ook de behoefte aan mobiele services toegenomen. En aangezien tablets en smartphones ons het leven op kantoor vooral makkelijker hebben gemaakt, is dat voor de aanvullende mobiele services natuurlijk ook een voorwaarde. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor mobile print. Maken de services op dat gebied het ons daadwerkelijk makkelijker? Ik nam de proef op de som.

De behoefte aan printen is door de opkomst van mobiel werken niet perse toegenomen, je kunt je documenten immers eenvoudig digitaal meenemen. Maar áls je dan iets wilt printen vanaf je mobiele apparaat, dan moet dat in principe ook altijd en overal kunnen. En zoals gezegd: zonder al te veel gedoe. Veel aanbieders spelen in op deze behoefte aan mobiel printen en bieden verschillende services, oplossingen en apps. Als medewerker van een bedrijf dat zich ook met printtechnologie bezighoudt, is dat zeker iets dat mij interesseert. Maar of die oplossingen ons mobiele leven nu allemaal echt makkelijker maken? Ik waagde mij aan enkele mobiele print-situaties.

Het blijkt dat er nog wat obstakels zijn die de toegankelijkheid van mobiel printen lastig maken. Obstakels die in beginsel niets met het printen te maken hebben. Het begint al bij mijn uitgangssituatie. Ik ben thuis aan het werk en heb een iPad. Mijn collega mailt mij een worddocumentje en ik wil dat graag printen. Om ook echt iets met dat document te doen behalve lezen, begint het er mee dat ik een Office365-account moet hebben. Die had ik gelukkig al, dus na enkele aanpassingen aan het document zoek ik naar een mogelijkheid dit te kunnen printen. Dan zijn er enkele mogelijkheden.

Apple

Allereerst is er AirPrint, een printfunctionaliteit die standaard op de iPad zit. Helaas blijkt al snel dat mijn thuisprinter daar niet mee kan werken. Op kantoor staan er wel AirPrinters en mfp’s, dus dat moet goed komen. Vervolgens neem ik een kijkje in de App Store. De gratis apps hebben eerst mijn voorkeur, maar de meeste blijken constructeur/leverancier-gebonden en werken niet met de thuisprinter of doen net niet wat je hoopt dat ze doen. Dan toch maar een betaalde app. Die kosten tenslotte gemiddeld minder dan 10 euro. Maar hoe weet ik, na bovenstaande ervaringen, of één en ander wel zal werken? Ik stel al snel vast dat de betere apps toelaten om eerst met een gratis versie een test uit te voeren, voor de volle mogelijkheden kun je dan voor de betaalde versie kiezen. Ik kies voor Printerpro en met het test-appje blijk ik toch al vlotjes testdocumenten op mijn thuisprinter te kunnen printen. Maar voordat ik tot aankoop overga, en dus ook mijn eigen document kan printen, toch nog eens testen op kantoor met meerdere printers en mfp’s. Daar vindt die test-app al snel alle printers die reageren op het Bonjour-protocol en natuurlijk ook via ip-adres. Verdere testen wijzen uit dat niet alle gevonden printers en mfp’s ook daadwerkelijk printen. Enkele doen het perfect, maar wel zeer traag. Misschien dat ik de wifi-instellingen moet aanpassen?

Google

Eens kijken of het via mijn smartphone met Android beter gaat. Geen ingebouwde printmogelijkheid gevonden en dan maar Google opgestart. Google heeft Google Cloud Print en de website vertelt het volgende: “Voor de beste Google Cloudprinter-ervaring raden we u aan een cloudprinter te gebruiken. Cloudprinters maken rechtstreeks verbinding met internet en hebben geen pc nodig om te worden ingesteld. U kunt een cloudprinter binnen enkele seconden koppelen aan uw account voor Google Cloudprinter en onmiddellijk beginnen met afdrukken op die printer.” Ook hier blijkt, wederom helaas, dat mijn thuisprinter hiervoor niet compatibel is. Gelukkig geeft de website ook het volgende aan: “Als u een klassieke printer wilt koppelen, schakelt u de connector voor Google Cloudprinter in met een Windows-, Mac- of Linux-computer waarop de printer is aangesloten. Probeer geen printer aan te sluiten, want dit werkt niet. Google Chrome moet zijn geïnstalleerd op de computer.”

Niet geheel onverwacht is de keuze voor de Google Cloudprinter in de App Store nog erg beperkt. In de Android Playstore vind je al een hele rits apps die al dan niet Google’s Cloudprinter ondersteunen.

Mobile print

Tenslotte zijn er dan de leveranciergebonden softwareoplossingen. De betere bieden printen aan op eigen én niet-eigen-merk printers en mfp’s. Bij deze ‘mobile print’ oplossingen kunnen gebruikers kiezen voor ‘push’ of ‘pull’ printen. De eerste werkt via een portal; beschikbaar op iOS, Android en soms ook op BlackBerry 6 en 7 en ‘duwt’ een printopdracht naar een vooraf gekozen toestel. De tweede gaat via een vast e-mailadres, waar het te printen document als bijlage naartoe wordt gestuurd en vervolgens kan de gebruiker naar een mfp naar keuze gaan en via een pincode zijn printopdracht(en) vrijgeven.

De mobile-printoplossingen zijn momenteel het best geschikt voor zakelijke toepassingen, zoals in bedrijfsruimten, printservices in hotels, luchthaven-lounges, of benzine- en servicestations. Voor deze laatsten is een extra module voor een koppeling naar één of ander betaalsysteem dan wel noodzakelijk. De app-gestuurde oplossingen zijn waarschijnlijk het meest bruikbaar voor meer persoonlijk gebruik of, wanneer er in de groep van betalende apps meer zekerheid over goede werking en brede compatibiliteit komt, in sommige gevallen ook voor zakelijk gebruik.

Al testend werd ik wel nieuwsgierig naar de ervaringen van anderen. Ik pretendeer immers niet volledig te zijn met mijn ‘thuis’-test. Hoe printen de lezers van Computable vanaf hun tablets of smartphones? En doen ze dat misschien ook straks via hun Smart TV?

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Slimme connectiviteit: de toekomst van bouwen

    Hoe stoom jij jouw organisatie in de bouw en installatie sector klaar voor de digitale toekomst?

    Computable.nl

    De weg van dataverzameling naar impact

    Iedere organisatie heeft data, maar niet iedereen weet hoe je het goed gebruikt. Hoe zet je waardevolle informatie om in actie?

    Computable.nl

    Well-Architected: slim bouwen en beheren in de cloud

    Een paper met concrete handvatten om cloud-architectuur naar een hoger niveau te tillen.

    Meer lezen

    Gebouw TU/e
    ActueelCloud & Infrastructuur

    TU/e vervangt vpn en voegt mfa toe na cyberaanval

    ActueelCloud & Infrastructuur

    Kort: Eigen ai-assistent Amsterdam, NIS2-manager Atos, DSA-check ACM en…

    Quantum
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Nieuwe Cisco-netwerkchip brengt quantum-internet dichterbij

    kaasschaaf
    ActueelCarrière

    VodafoneZiggo schrapt 400 banen

    cybercrime
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Rijkswaterstaat moet vaart maken met beveiligen van bruggen en sluizen

    Bord van Mediamarkt
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Mediamarkt licht ‘onbeperkte’ cloudopslag van eigen telecommerk toe

    8 reacties op “Mobile print, hoe staan we ervoor?”

    1. Ewoud D. schreef:
      26 juni 2013 om 19:46

      Mogelijk heb ik ergens een afslag gemist maar was papierloos niet één van de argumenten voor tablet gebruik?

      Ik krijg namelijk de indruk dat hier weer een probleem bij een oplossing gezocht wordt. Als ik een document wil printen dan doe ik dat gewoon vanaf mijn laptop of desktop en wat ik niet wil printen neem ik dus mee op op mijn tablet. Want nog even terugspoelen, ik krijg een document in mijn mail…….

      Denk dat ik daarmee je vragen wel beantwoord heb en ik heb er zelf ook nog één: Er ligt een dode padvinder langs de weg, wat klopt er niet?

      Login om te reageren
    2. Henri Koppen schreef:
      26 juni 2013 om 20:03

      Sorry, ik heb nooit geprint vanaf een mobile device, en de enige keren dat ik uberhaupt iets print is omdat het ondertekend en terugestuurd moet worden.

      Ik kan me niet voorstellen dat iemand hier mee bezig is. Print is voor dino’s en voor vergader aantekeningen.

      Login om te reageren
    3. Jan van Leeuwen schreef:
      27 juni 2013 om 07:47

      Ik herken het probleem. Als gebruiker van een android-tablet heb ik ook moeten zoeken hoe ik een print kan maken.
      Eigenlijk is het van de gekke dat een computer die met een linux-fundament werkt (android baseert op linux) niet in staat is via wlan een printje aan een netwerkprinter te sturen. Dat was de eerste grote verbazing over Android en hoe beperkt dat is, CUPS (common unix printing system) is namelijk geen zware toepassing dat vindt je ook in Puppy-linux.

      Nu print ik via een app van HP, eprint maar altijd met een vreemd gevoel dat ik voor een printje een externe server nodig heb, wordt ik daar weer gekontroleerd door de NSA?

      Voor Henri en Ewout, in NL is “alles digitaal” wellicht bijna 100% geaccepteerd maar in Oostenrijk en ook in Duitsland ben je nog steeds verplicht bepaalde zaken op papier te bewaren, daarbij zijn hier nog genoeg mensen die niet eens een PC hebben.

      Login om te reageren
    4. Willem Oorschot schreef:
      27 juni 2013 om 09:04

      Requirements zijn dus printen vanaf elke tablet op elke willekeurige locatie. De vraag is waarom je wilt printen en als het om hele specifieke documenten gaat, waarom je dit dan op elke willekeurige locatie wil doen is een vraag.

      Ik ga mee met de stelling dat de requirements breed zijn gesteld en bepaalt onzinnig. Er wordt een oplossing gezicht bij een probleem dat in de marge bestaat.

      Ik kan mij voorstellen dat binnen een onderneming er enkele plekken zijn waar je documenten vanaf een tablet kunt printen.
      De stelling van de meeste ondernemingen is dat iedereen digitaal gaat werken en dus niet meer mag printen.

      Printen is een afstervende requirement, de begeleiding naar de uitfasering kunnen we nog tijdelijk faciliteren.
      Ik vraag mij af wanneer er een artikel komt over faxen op de tablet:-)

      Login om te reageren
    5. Jan van Leeuwen schreef:
      27 juni 2013 om 09:46

      De nieuwe versie van het papierloze kantoor heet tegenwoordig:
      “Printen is een afstervende requirement”

      Spijt me zeer, ik geloof niet in sprookjes.

      Login om te reageren
    6. Henri Koppen schreef:
      27 juni 2013 om 11:14

      @Jan: We leven hier in Nederland en hebben derhalve met onze realiteit te maken. Zelfs je belastingaangifte moet digitaal tegenwoordig.

      Als post de bank binnenkomt is het eerste wat er gebeurd dat het wordt ingescand.

      Print is tegenwoordig een steeds duurder wordende requirement met allerlei verborgen kosten in de vorm van tijdverspilling, storingen en het steeds meer rondzwerven van medewerkers en virtuele desktops.

      Login om te reageren
    7. Ewoud D. schreef:
      27 juni 2013 om 13:47

      Jan,

      Dat punt van geen PC hebben is trouwens wel een aardige omdat de overheid misschien wel steeds digitaler wordt maar nog niet iedereen daar in mee wil of kan gaan. Dat laat echter onverlet dat ik nut en noodzaak van mobiel printen niet direct zie, wel het nut generieke printdrivers. En betreffende CUPS, kijk eens naar je NAS;-)

      Login om te reageren
    8. Jan van Leeuwen schreef:
      28 juni 2013 om 10:10

      @ Ewout

      Cups staat logisch op mijn NAS maar ik vindt het vreemd dat het niet in Android zit, en zover ik weet ook niet in ios, ofwel beide een unixbasis hebben in de vorm van linux of bsd.

      @ Henri,
      hoe doen mensen die geen PC bezitten dan aangifte? Ik heb nog genoeg kontakten in nederland om te weten dat er daarvan genoeg zijn.

      Overigens wil oma graag een printje van die foto die op de tablet staat . . . dan moet je dus eerst het bestand naar een device brengen dat wel kan printen, dat is krom.

      Login om te reageren

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs