Het op Microsoft gebaseerde fundament van het ict-landschap van je bedrijf kan met de komst van verschillende besturingssystemen en apparaten zoals iOS en Android zeer kleurrijk worden. Het vereist een grote investering in de producten om deze vreemde eendjes in de Microsoft-vijver naast en met bestaande componenten te laten samenwerken en te beheren. Deze besturingssystemen en apparaten zouden omarmd moeten worden, want de flexibiliteit, innovatie en vernieuwing die ze bieden waren ver te zoeken bij Microsoft-producten. Met Windows 8 kan Microsoft het tij keren.
Er zijn genoeg fundamentele verschillen tussen ideologie en DNA van Microsoft-producten en die van Apple en Google. De x86 architectuur van Microsoft is zo’n dertig jaar oud en biedt daardoor weinig flexibiliteit en vernieuwing, die vandaag de dag vereist wordt. Microsoft negeerde een tijd de voorsprong van Apple en Google-producten op deze punten. Iets dat het bedrijf de positie als trendzetter en marktleider heeft gekost. Met de introductie van Windows 8 op tablet, desktop en telefoon begint het bedrijf de verloren klanten en marktaandelen terug te winnen. Deze vernieuwingsslag is misschien niet interessant voor thuisgebruikers maar wel voor zakelijke klanten!
Brede aanpak
Het nieuwe besturingssysteem van Microsoft zou bij bedrijfsleven op een belangrijk punt de slag kunnen winnen van concurrenten als Appel en Google: Interoperability met bestaande en ook de nieuwe (Microsoft) oplossingen en diensten.
Het is duidelijk zichtbaar dat de laatste productontwikkelingen van Microsoft gebaseerd zijn op de integratie van verschillende oplossingen en diensten met een besturingssysteem die op verschillende apparaten draait (tablet, telefoon, desktop, laptop).
In dit kader zien we bijvoorbeeld dat de SCCM 2012 veel mogelijkheden biedt voor het beheren van Windows 8 op tablet, desktop en ook telefoon (Windows Phone 8). SharePoint is op een aantal aspecten verder ontwikkeld voor het delen van bestanden en toegankelijk maken van bestanden (Flow Me Data) voor mobile gebruikers. Active Directory biedt de komende tijd meer mogelijkheden voor het managen van Windows 8 tablets (geen RT versie). De integratie met DirectAccess 2012 biedt Windows 8 mobile gebruikers toegang tot het bedrijfsnetwerk zonder een vpn-oplossing. En uiteraard is het Office pakket van Microsoft in de nieuwe versie verder verbeterd voor de Windows 8 interface en Touch functionaliteit.
Vendor Lockin?
Ja! Maar dat geldt ook voor Apple of andere leveranciers, is het niet? Uiteraard is het de taak van de ict-manager of cio om te bepalen of de vendor lock-in van Microsoft nadeliger is dan het creëren van een oerwoud van tooling en interfaces voor het beheren en functioneren van verschillende besturingssystemen en devices naast elkaar. Dit is een onderzoek waarin verschillende aspecten van de ict-zaken binnen je afdeling en bedrijf aan bod moeten komen. Ervaring uit verleden leert dat de consolidatie van ict-tooling en oplossingen in een platform zeker geen desinvestering zal zijn dan wanneer je verschillende producten voor verschillende zaken naast elkaar gebruikt.
Met Windows 8 terug aan het front
Microsoft heeft door gebrek aan innovatie en vernieuwing in het Windows-platform veel klanten en marktaandeel aan Apple en Google verloren. Deze situatie gaat veranderen! Microsoft gaat de oude x86 architectuur flink op zijn kop zetten en radicale veranderingen in het ‘Next Gen’- besturingssysteem en -producten doorvoeren. Windows 8 is pas de voorbereiding op grote wijzigingen die de komende versies teweeg gaan brengen.
Het is al bekend dat een gebruiker tegenwoordig drie apparaten ter beschikking heeft : smart phone, tablet, pc/laptop. De uniformiteit van het nieuwe besturingssysteem dat geschikt is voor verschillende apparaatvormen, consolidatie van beheertooling en integratie met ict in de toekomst (cloud computing) zorgen ervoor dat Microsoft met het nieuwe besturingssysteem voor het bedrijfsleven interessanter zal worden dan concurrenten zoals Apple of Google!
Reza,
Best een leuk stuk en zeer herkenbaar. Op zich doet MS dit natuurlijk al jaren. Even wachten en zich express in laten halen om alvorens keihard weer terug te slaan. Ik kan me goed vinden in je feedback en visie. Dus al met al een zeer leuk en waardevol artikel! Waar voor dank.
Ruud,
Dank voor je reactie.
Het kan zijn dat MS deze aanpak al eerder heeft laten zien maar deze keer was het anders! De trage innovatie heeft MS wat gekost!
Het effect van deze zien we ook terug in de late adoptie van Windows 8.
Ik vind het belangrijk dat bedrijven bij het vernieuwen van hun systemen of processen naar de hele keten gaan kijken en niet zich laten beinvloeden door leveranciers, marketing van (mooie)producten of eindgebruikers.
Reza,
Je hebt waarschijnlijk de publicaties gezien die de samenwerking van Capgemini rond de private cloud beschrijven. We gebruiken technologie van Microsoft, zonder dat de cloud van microsoft is aangesloten. Ook Oracle heeft zojuist een samenwerking beschreven. De grote vraag is hoe Windows 8 kan worden benut in een Capgemini cloud, een private cloud of een Europese cloud. Veel van de klanten migreren nu van xp naar 7. In het bring your own tijdperk zullen we voor de mobiele spullen ook iets met 8 moeten. Hoe dat voor de grote bedrijven moet werken is een mooie puzzel.
Reza,
Eén zwaluw maakt natuurlijk nog geen zomer maar inderdaad heeft Microsoft nog altijd een paar stevige troeven in handen, reden waarom ik uiteindelijk toch voor een hybride tablet met Windows 8 (geen RT) gekozen heb. En omdat ik geen narcistische ik-pad gebruiker ben natuurlijk. Nu iedereen het tegenwoordig over 1984 heeft moet ik nog weleens denken aan de ‘holy war’ die we in 1995 hadden:
http://search.dilbert.com/comic/Holy%20Wars
In de jaren 80 ging het trouwens vooral om PEEK en POKE, voor de mensen die geen MSX maar een BMX hadden, de statements om iets in of uit geheugen te halen. Want Ruud heeft wel een punt door te stellen dat Microsoft nog weleens te maken heeft met de wet van de remmende voorsprong. Adoptie van telkens de nieuwste telg uit de Windows familie zorgt namelijk meestal ook voor flinke migratie kosten omdat de applicaties niet OS agnostic zijn.
Goed stuk Reza. Vendor Locking op basis van MS vind ik discutabel. In mijn ogen is het portfolio zo groot dat het niet negatief hoeft en kan zijn.
Hoi Reza,
Ik heb het gevoel dat je zaken door elkaar haalt. x86 is natuurlijk een processorarchitectuur en als zodanig is deze niet van Microsoft maar van Intel. Ook andere processorfabrikanten zoals AMD hebben hun invloed gehad op x86 met name in de overgang van 32 bits x86 naar 64 bits x86.
x86 moet voornamelijk concurreren met de ARM-architectuur die vooral vanwege de lage energieconsumptie een enorm marktaandeel heeft in de mobile devices.
Juist vanwege de enorme toename van mobiele apparaten is er vanuit de consument een wens om op een zo eenduidig mogelijke manier te werken. Dus dezelfde look and feel voor de interface van de laptop en de smarphone. Daarom is Windows 8 geschikt voor zowel x86 architectuur alsook ARM architectuur.
Je hebt wel gelijk dat het voor veel bedrijven interessant is om voor alle apparaten (laptop/tablet/smartphone) 1 OS te kiezen. Met de komst van mobiele apparaten maakt de ARM architectuur een enorme opmars maar of dit alles de hegenomie van de x86 architectuur gaat doorbreken betwijfel ik.
Reza, wat een heerlijk artikel om te lezen en ben het eens zoals je kansen van Microsoft neerzet. Het zou zomaar eens kunnen gaan zoals je beschrijft.
Als ik kijk naar hoe je Modern UI software maakt en de nadruk op parallel en a-synchroon uitvoeren, is dit inderdaad de toekomst. Het sequentieel uitvoeren van code zoals praktisch alle (niet browser) software nu doet is echt niet optimaal.
Microsoft veranderd van Software bedrijf naar bedrijf met software, devices en services. Momenteel nog met wisselend succes als je kijkt naar de devices en services deel weet ik niet precies met wat dit allemaal inhoud. Windows Azure is een service, en Bing wordt bijvoorbeeld nu ook als een service geleverd, maar misschien bedoelen ze ook nog wel consultancy.
Ik vind de stap van Microsoft voor Windows 8 heel dapper. En zoals je schrijft, de voordelen zijn legio als je de vendor lock-in op de koop toeneemt. Zolang alle bedrijven Windows blijven omarmen moet dit vanzelf goed komen. Ook worden veel producten steeds beter, en nu Microsoft ook steeds meer openheid biedt (linux virtualiseren, PHP draaien op IIS, Ruby programmeren in Visual Studio) krijgen ze een sterke positie.
Ook Windows Phone gebruikers zijn in de regel blij met hun toestel en MS dekt met Nokia het hele spectrum af van goedkoop naar duur. Nu ook de tablets momentum krijgen ziet het er op zich goed uit.
Maar
Windows 8 ziet ik voorlopig nog niet gebeuren op de werkvloer. Office 365 vind ik een draak van een pakket. Modern UI heeft kip en ei probleem: Veel ontwikkelaars stappen niet in omdat er nog geen markt voor is. Ik heb een grondige afkeer tegen tiles (distractions) en veel tablets hebben nog het nadeel dat ze warm worden, zwaarder zijn en geen laptop vervangen zijn omdat je nauwelijks met zo’n ding op schoot kan werken. Daarnaast schieten ze nog wel eens mis (silverlight) en aangezien de browser steeds sterker een opmars maakt lijkt het ook geen noodzaak dat Microsoft dominant wordt.
Microsoft is wel volhardend en als ik heel eerlijk ben is er nog geen concurrentie in de enterprise als het om werkplekken gaan. Dat is gewoon Windows. Dus ze moeten van ver komen en daarom zal het best nog wel wat jaartjes duren, maar zoals het eruit ziet is Microsoft geen partij die je moet onderschatten.
Niemand weet het zeker hoe het landschap er over tien jaar uit ziet, maar de kans is groot dat MS over tien jaar nog steeds dominant is op de werkvloer.
We zullen zien.
Beste Jaap,
Ik heb die publicaties voorbij zien gaan maar niet gelezen. Ik weet niet wat de Capgemini cloud inhoudt en ik ga ervan uit dat er geen exotische dingen in zitten.
Afhankelijk van welke cloudvorm je aangeschaft hebt en hoe verschillende business en ictprocessen ingericht zijn en nog wat andere zaken kun je altijd kijken naar de toegevoegde waarde van Win8 in de hele (cloud)keten. In dit kader de uniformiteit die je met MS producten kan creeren zou een voordeel kunnen zijn voor je business en ict-zaken maar dat moet je eerst goed onderzoeken en van verschillende kanten bekijken.
@Ben,
Dank voor je reactie.
Je hebt gelijk, misschien was ik niet op dat punt duidelijk genoeg. Met x86 architectuur bedoel ik meer x86 softwarearchitectuur van Microsoft, waar de OS en applicaties van Microsoft op gebaseerd zijn. Door sterke positie van MS als OS leverancier moesten andere softwareleveranciers hun software ook op deze architectuurvorm bouwen. Ik denk dat mede door de voor en nadelen van ARM-architectuur, de nieuwe applicatievorm (App`s) tot stand is gekomen. En dat hebben we zeker niet te danken aan Microsoft!
Ik kan me niet voorstellen dat x86 architectuur over 10 jaar nog bestaat! Maar ja, dat zullen we nog zien.
@Ewout
‘holy war’! Nooit van gehoord maar fijn om er nu kennis mee gemaakt te hebben 🙂
Ik probeerde in dit artikel aan te geven dat niet alleen Windows 8.x maar ook de rest van Microsoft diensten en mogelijkheden erom heen het adopteren van Windows 8 voor bedrijven interessanter kunnen maken. Als een “home”gebruiker maakt me het niet zoveel uit wat de mogelijkheden zijn van Windows 8 icm Azure, SCCM 2012 etc, daar heb ik toch niks aan!
@Peter
Dank voor je reactie.
Henri,
Mooie reactie met +/- kanten van dit onderwerp, Microsoft!
Voor bedrijfsleven misschien is het handiger om tot 3 jaar verder te kijken en plannen maken. Je moet vervolgens elk jaar deze plannen herzien en zeker bijstellen. De adoptie van Windows 8 is uitgebleven omdat de innovatie van Windows als besturingssysteem heel lang is uitgebleven. Hierdoor zien we zelfs dat het Startknopje weer in Windows 8.1 terug moest komen! Maar ja, vroeg of laat moet je als bedrijf of eindgebruiker dit verschijnsel accepteren en adopteren.
Ik kan me niet voorstellen dat je als bedrijf met gemiddeld 80 applicaties binnen 3 jaar een ander applicatielandschap krijgt dat gebaseerd is op webbased. En aan de andere kant je moet afscheid nemen van je Windows XP, gebruiken van tablet en smartphones ondersteunen, remote en plaatsonafhankelijk werken mogelijk maken etc. In dit kader kun je in een brede aanpak naar de huidige en komende mogelijkheden van Microsoft-producten kijken die naar mijn mening betere aansluiting hebben op je huidige ict-landschap. En als je dit doet dan pak het maar breed op(voor komende 3 jaar). Want je kunt pas je voordeel hieruit halen als je uniformiteit in je ict kan doorvoeren!