De mogelijkheden van de cloud veranderen de manier waarop producten, gebouwen en complete infrastructuren worden ontworpen. En zo beïnvloedt de cloud het toekomstige uiterlijk en functioneren van deze fysieke onderdelen van onze leefomgeving.
De grenzeloze rekenkracht van de cloud en de mogelijkheid er altijd en overal toegang tot te hebben vanaf verschillende devices veroorzaken deze veranderingen in het ontwerpproces. Door deze eigenschappen bevordert de cloud namelijk het gebruik van bestaande gegevens, samenwerking tussen verschillende disciplines, of met de crowd, en wordt het eenvoudiger eigenschappen van verschillende ontwerpalternatieven te voorspellen en met klanten of eindgebruikers te communiceren. Daarnaast kan gebruik van de cloud de snelheid en de efficiëntie van het ontwerpproces vergroten, wat indirect ook effect heeft op het eindresultaat.
Gebruik van bestaande gegevens
De technieken en software om de bestaande omgeving of producten in 3D te modelleren, ontwikkelen zich snel. Waar wegen vroeger moesten worden afgezet om ze handmatig in te kunnen meten voor je aan een vernieuwingstraject begon, kunnen ze nu met laserscanners in kaart worden gebracht. Ook bestaat er software die verschillende foto’s van hetzelfde object combineert tot een 3D-model. En de allerlaatste ontwikkeling is reality capture-software die zowel laserscans als foto’s gebruikt, voor een realistisch en accuraat 3D-model.
Nu zijn deze technologieën op zich niet afhankelijk van de cloud, maar er is behoorlijk veel rekenkracht nodig om al deze gegevens om te zetten in 3D-modellen. De cloud biedt die rekenkracht. Het historische stadscentrum van Unesco Werelderfgoed Bamberg is bijvoorbeeld met behulp van de cloud in 3D gemodelleerd, voor de aanleg van een hogesnelheidstrein dwars door het oude centrum. Dankzij de 3D-weergave van de bestaande situatie was de impact van de verschillende ontwerpalternatieven hierop heel nauwkeurig in te schatten.
Samenwerken
Het gebeurt nog steeds: ontwerpen die op cd’tjes worden gebrand om naar bijvoorbeeld de constructeur te worden doorgestuurd, die er zijn berekeningen op los laat. De samenwerking zou natuurlijk veel vlotter verlopen als een architect of ontwerper andere mensen op ieder gewenst ogenblik toegang kan geven tot zijn ontwerp, om hun input meteen te kunnen verwerken. Door ontwerpen in de cloud te zetten, is de informatieoverdracht veel sneller.
Software maakt het mogelijk om inzichtelijk te maken wie, wanneer, welke aanpassingen heeft gedaan, of welk commentaar heeft geplaatst. En als een team ergens niet uitkomt, kan het zijn vraag met koppeling naar het betreffende ontwerponderdeel op verschillende manieren delen, om gebruik te maken van de kennis binnen het hele netwerk, of zelfs de crowd. Hierdoor worden er meer ideeën naar het ontwerp gebracht en worden ontwerpen uiteindelijk beter en vindingrijker.
Voorspellen van eigenschappen

Engineers hoeven de eigenschappen van een ontwerp al lang niet meer handmatig te berekenen. Er bestaat geavanceerde analyse- en simulatiesoftware om sterktes, luchtverplaatsing, vloeistofeigenschappen, warmteverlies, weerstand, et cetera, te bepalen. Dat scheelt engineers veel tijd, ware het niet, dat de berekeningen steeds complexer worden, waardoor een simulatie vele computeruren kan kosten. Dat betekent dus ’s avonds de simulatie starten, ’s nachts de computer de berekeningen laten doen, en dan maar hopen dat er niets misgaat, zodat de resultaten de volgende ochtend beschikbaar zijn.
De cloud biedt in dit geval een ideaal alternatief: je schakelt de rekenkracht van de cloud in als je hem nodig hebt en kunt ondertussen aan je eigen desktop doorwerken. Het gevolg hiervan is dat ontwerpers en engineers geneigd zullen zijn meer verschillende ontwerpalternatieven te onderzoeken en de grenzen van hun ontwerpen op te zoeken. Waar eerder misschien op safe werd gespeeld, kunnen nu verschillende alternatieven berekend worden, waardoor ontwerpen niet alleen gewaagder worden, maar ook beter zullen presteren, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid.
Communicatie
Doordat ontwerpen steeds vaker in 3D beschikbaar zijn, worden ze toegankelijker voor mensen die niet gewend zijn om 2D-tekeningen te lezen. De cloud kan dit effect nog verder bevorderen doordat klanten en eindgebruikers via bijvoorbeeld apps op tablets of mobiele telefoons de ontwerpen kunnen bekijken.
Ook faciliteert de rekenkracht van de cloud het maken van fotorealistische renderings in 2D- of 3D. Op die manier kunnen ontwerpers en architecten hun ontwerpen beter communiceren naar hun klanten, waardoor deze niet alleen beter geïnformeerd zijn, maar ook eerder zullen instemmen met afwijkende ontwerpen.
Deze toekomst, waarin alle ontwerpen perfect zijn afgestemd op de bestaande omgeving en in de cloud zijn geanalyseerd en waarin verschillende disciplines naadloos met elkaar samenwerken, is niet zo ver weg. Op dit moment werkt 36 procent (onderzoek Autodesk en CAD & Company) van de mensen in de bouw en de maakindustrie in de cloud om bestanden te delen of van de rekenkracht van de cloud gebruik te maken. Dat lijkt nog niet zoveel, maar de respondenten van het betreffende onderzoek verwachten dat dit percentage in 2018 veel hoger zal liggen. Ik vermoed zelfs dat hun verwachtingen nog wel eens overtroffen kunnen worden, want als de mogelijkheden van de cloud eenmaal duidelijk zijn, zullen ontwerpers en engineers in de bouw, de infrasector en de maakindustrie zich realiseren dat ze zichzelf en vooral hun ontwerpen tekort doen door er geen gebruik van te maken.
Sander Lijbers, industry manager Autodesk Benelux
De Titel: Cloud verandert fysieke omgeving zou beter kunnen zijn ICT veranderd de fysieke omgeving.
Wanneer het woord Cloud door ICT vervangen wordt, staat er nog steeds weinig fout in het verhaal, behoudens dat het wat product-oriented is. Op zich niet verkeerd om de aandacht voor ontwerp gereedschappen te vragen.
Dat heeft veel aan ontwerpen verbeterd versneld en efficiënter gemaakt.