Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief
Marco Gianotten

Enterprise IT = Ctrl Alt Delete

27 september 2013 - 08:563 minuten leestijdOpinieSoftware & Development
Marco Gianotten
Marco Gianotten

Het moet soms heel frustrerend zijn als cio van een grote onderneming. Je word geïnspireerd door bedrijven die geboren zijn op het internet of in de cloud, maar je eigen bedrijf zit tot z’n nek in de end-of-life technologie. Het meezeulen van die digitale erfenis slurpt het merendeel van je budget op.

Oracle, CA, SAP en andere oudere heersers van it-industrie verdienen linksom of rechtsom flink aan het in de lucht houden van het verleden met hun uitgekiende release strategie. Het is aan cio’s om te bepalen of ze daar mee willen doorgaan. Wil je breken en opnieuw beginnen met de opbouw van enterprise it? Wanneer je business vraagt om it als de motor voor hun veranderd business model, moet je als cio het lef tonen om te beginnen aan de verbouwing. Dat begint bij de fundamenten van enterprise it. Dat staat anno nu te veel voor log, duur en langzaam.

Wil je je lock-in voortzetten?

Gaan de bedrijven die je in de vorige decennia al die software en hardware hebben verkocht, je nu helpen te transformeren naar de nieuwe wereld? Bijna alle energiebedrijven zijn ooit overgestapt op SAP IS-U. Het draait stabiel, maar je hebt je innovatielot compleet in handen van Walldorf gelegd.

Dat was geen probleem toen it slechts een administratieve rol vervulde. Langzamerhand beseffen cio’s (en hun bazen) dat de nieuwe verdienmodellen sterk afhangen van digitale innovatie. Dan moet je je lot in eigen handen nemen en wil je niet meer afhankelijk blijven van Walldorf, Redwood of Armonk. Mag je van SAP, Oracle of IBM verwachten dat ze uit eigen beweging hun lucratieve verdienmodellen opgeven? Nee, en het is dan ook logisch dat ze ook met hun eigen innovaties het liefst een nieuwe vorm van lock-in nastreven.

Als cio moet je daar niet naïef over doen. Ook nieuwe spelers als VMware of Citrix willen van nature een nieuwe Oracle worden. Als cio heb je zelf invloed op lock-in. Een te overwinnen interne weerstandsfactor is de drang van grote ondernemingen en overheden om alleen maar technologie te kopen die door en door gecertificeerd is en liefst voorzien van de titelaanduiding ‘enterprise version’. Dan kom je bijna automatisch terecht bij de it-bedrijven die verdienen aan je lock-in. Wil je je breken en meer vrijheid, dan moet je een ander pad volgen.

Enterprise IT 2.0 en het belang van open source

Cloudstack is open source software voor het verspreiden en managen van grote netwerken van virtuele machines. Tegenhanger is Openstack dat gelanceerd is door Nasa en Rackspace. Beide floreren. Waarom? We zijn in het tijdperk beland van open source nieuwe stijl. Het gaat niet meer alleen om lage licentiekosten, maar vooral om het kunnen switchen tussen leveranciers die de open standaard ondersteunen.

Het andere werkelijk belangrijke is dat je als klant profiteert van tienduizenden ontwikkelaars die kicken op delen en de eer van de beste te zijn. Die ontwikkelaars kunnen ook uit je eigen gelederen komen; een groot deel van de trots van de nieuwe generatie it’ers zit in sharen. Je wilt als cio dat je infrastructuur straks als een virtueel netwerk is georganiseerd. Je wilt snel kunnen op- en afschalen, switchen tussen clouds en je business tegen hele lage prijzen helpen experimenteren en innoveren.

Of het nu number crunching is voor big data of het ontwikkelen van nieuwe online diensten; je wilt als it-organisatie een incubator zijn voor je eigen business. Wanneer de time-to-market minimaal is en de kosten van eventueel falen zeer laag, geef de boost aan digitale innovatie die enterprise it heel hard nodig heeft.

Meer over

CIO

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Staat van Digitale Connectiviteit binnen de Bouw- en Installatiebranche 2025

    Digitale connectiviteit is de kern van veel processen in de bouw en volgens insiders van strategisch belang voor de toekomst van de sector. Waar sta jij?

    Computable.nl

    Design Sprints: 4 dagen van idee naar prototype

    Hoe zet je in vier dagen tijd een gevalideerd prototype neer met Design Sprints?

    Computable.nl

    Resultaatgericht Samenwerken (RGS).

    RGS is een gestructureerde methode die vastgoedprofessionals direct ondersteunt bij kwaliteitsverbetering, kostenefficiëntie en verduurzaming.

    Meer lezen

    ActueelFinanciële dienstverlening

    Rechter kraakt falende erp-consultant

    ActueelCarrière

    Kort: Paul Broekhuizen leidt Fsas Benelux, Brink Software verkocht (en meer)

    ActueelData & AI

    Europese beurzen voor grensverleggend UvA-onderzoek in it

    AchtergrondSoftware & Development

    License to bill

    AchtergrondData & AI

    Ai-bedrijf Braincreators stelt de mens weer centraal in nieuwe koers

    ActueelSoftware & Development

    Europese tech hongert naar Navo-orders

    18 reacties op “Enterprise IT = Ctrl Alt Delete”

    Nieuwere reacties »
    1. Pa Va Ke schreef:
      2 oktober 2013 om 09:27

      Welke richting je ook kiest, het is een kwestie van risico’s inschatten en (durven) te nemen

      Cloud based kan heel goed werken, maar als er in 3 maanden tijd 2 keer de netwerk-kabel kapot getrokken wordt tijdens graafwerkzaamheden buiten de poort, was je misschien toch blijer geweest met je lokale servers; zeker als er hele fabrieken plat komen te liggen door zo’n verstoring.

      Dito voor vendor locking en/of open source. Elke hebben zo haar voor- en nadelen en prijskaartje, en de vraag is wat jij als organisatie voor risico’s kunt en wil nemen, en wat dat mag kosten.

      Login om te reageren
    2. Henri Koppen schreef:
      2 oktober 2013 om 09:59

      Marco, ik krijg steeds meer plezier in het lezen van je artikelen. Erg relevant, prikkelend en leest lekker weg. Dank.

      Login om te reageren
    3. Maarten Oberman schreef:
      2 oktober 2013 om 10:31

      @Pavake

      als de uptime zo belangrijk is dan de local loop geografisch gescheiden uitvoeren…. De kans dat beiden tegelijkertijd stuk gaan komt zelfs niet bij de wet van Johnson naar voren (Murphy is een optimist).

      Login om te reageren
    4. Pa Va Ke schreef:
      2 oktober 2013 om 11:05

      @Maarten … goh, daar was ik nou nog niet opgekomen

      Login om te reageren
    5. Maarten Oberman schreef:
      2 oktober 2013 om 11:22

      @Pavake

      tsja…. dan was de tweede keer niet gebeurt bedoel je? 🙂

      Login om te reageren
    6. Pa Va Ke schreef:
      2 oktober 2013 om 11:46

      @Maarten … voor ieder (mogelijk) probleem zijn er oplossingen te bedenken, maar daar hangt een prijskaartje aan. De vraag is telkens of de kosten tegen de baten opwegen, en daarbij hoort een stukje risico management.

      Wat is de kans dat er 2 keer in korte tijd de kabel kapot getrokken wordt; wat kost fysiek gescheiden verbindingen en wat kost het als je fabriek plat ligt.
      Daarmee moet je aan het rekenen, en dan kies je een voor jou ideale oplossing.

      Geografisch gescheiden verbindingen gebruikte ik 15 jaar geleden al. Vooral leuk toen we een gescheiden verbinding wilden van Groningen naar Eindhoven …
      Vandaag de dag zijn daar gelukkig heel wat meer mogelijkheden, en wordt er bij de aanleg van industrieterreinen al rekening mee gehouden.

      Login om te reageren
    7. Reza Sarshar schreef:
      2 oktober 2013 om 11:58

      Marco,
      Ik neem aan dat je in een Chinese auto rijdt! Lage aanschafkosten, je betaalt ook niet aan het merk (niemand kent het toch).

      Oh ja, er is 1x garage ergens in zuid holland waar je je auto naar toe kan brengen als je er problemen mee hebt. Goeie vent die monteur maar een beetje duur die vent want hij weet dat er niet veel mensen rondlopen die kennis hebben van die auto`s. Trouwens, een beetje lastig als je ergens in noord holland woont.

      Onderdelen? Sorry dan moet je wachten totdat het uit China komt.

      Vakantie? Nou, ik weet niet of je ondersteuning krjgt wanneer je met deze auto in het buitenland pech krijgt.

      Restwaarde? Dan moet je een liefhebber zoals jezelf vinden die de auto van je wil kopen en ook tegen de prijs die je vraagt.

      Nou, leuk zo`n goedkope auto! Maar wegen de kosten op tegen de baten? Zoals PaVaKe zei, neem je de risico`s, durf je dat te doen?
      Of ga je er eerst goed over nadenken?

      Login om te reageren
    8. Henri Koppen schreef:
      2 oktober 2013 om 13:13

      Reza, misschien mis ik iets, maar vergelijk je Open Source in casu CloudStack en OpenStack nu met een Chinese auto?

      Vendor Lock-In, toch 1 van je stokpaardjes, wordt hier benoemd, maar als er een alternatief voor gegeven wordt, dan is dat ineens slecht?

      OpenStack (CloudStack ken ik alleen van naam) heeft welliswaar nog wat “uitdagingen”, maar als je kijkt naar de back-up van grote namen en de adoptie ervan in de academische wereld, zou ik ze niet willen vergelijken met chinese auto’s. Als we het toch over China hebben, neem Huawei, dan zou ik zeker niet neerbuigend zijn over spullen uit China…

      Login om te reageren
    9. Henri Koppen schreef:
      2 oktober 2013 om 13:22

      Reza, en zowaar een ander artikel vandaag in Computable

      https://www.computable.nl/artikel/producten/cloud_computing/4885035/2333364/citrix-komt-met-nieuwe-versie-cloud-platform.html#4892109

      Apache CloudStack en Citrix, twee dikke vrienden! Dat moet je toch aanspreken?

      Of mis ik de hele analogie?

      Login om te reageren
    10. Victor van der Hulst schreef:
      2 oktober 2013 om 17:31

      @Maarten, fijn stuk om te lezen, goed!
      En niet alleen open source en cloud, ook direct mobile first insteken!

      Login om te reageren
    Nieuwere reacties »

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Uitgelicht

    Partnerartikel
    AdvertorialInnovatie & Transformatie

    Ontdek de toekomst van IT-support en m...

    Op 16 september 2025 vindt in de Jaarbeurs in Utrecht een gloednieuw event plaats dat volledig is gericht op IT-professionals:...

    Meer persberichten

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine
    • Topics

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs