Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief

Vier misvattingen over het mainframe

13 juni 2014 - 09:574 minuten leestijdOpinieCloud & Infrastructuur
Paul de Vin
Paul de Vin

Het mainframe bestaat vijftig jaar en wordt nog steeds volop gebruikt door bedrijven wereldwijd waaronder banken en retailers. De kans is groot dat veel mensen dagelijks, ongemerkt, gebruikmaken van het mainframe door bijvoorbeeld geld op te nemen of de creditcard te gebruiken. De vijftigjarige kampt echter met enkele hardnekkige misvattingen als hoge kosten en problemen met achterhaalde applicaties. Hoog tijd om deze misvattingen uit de weg te ruimen en de kracht van het mainframe te laten zien.

Misvatting 1:Het mainframe is ouderwets

Snelle technologische ontwikkelingen verplichten organisaties te innoveren om competitief te blijven. Daarin is het mainframe volgens sommige organisaties een obstakel voor innovatie, omdat het te oubollig zou zijn. En dat terwijl net als bij auto’s, die een goede honderd jaar bestaan, zijn de exemplaren van vijftig jaar geleden niet te vergelijken met die van nu.

Inmiddels bestaan er twintig generaties mainframes, waarbij elke generatie betrouwbaarder is dan de voorgaande. Zo zijn verschillende eigenschappen ontwikkeld die bij vele andere systemen missen. Eigenschappen zoals fouttolerantie en zelfherstellende mogelijkheden. Maar ook het snel en eenvoudig uitvoeren van onderhoud door de mogelijkheid om partities te maken, zijn gevolgen van de vijftig jaar lange ontwikkeling. Het mainframe is daardoor bij uitstek geschikt om een rol te spelen in de initiatieven die nu sterk in de schijnwerpers staan, zoals Linux, cloud, big data en analytics, mobile en security.

Misvatting 2:Het mainframe draait met achterhaalde applicaties

Applicaties en gegevens staan tegenwoordig steeds vaker in de cloud. Mainframes zijn op dit gebied enorm vooruitstrevend en kunnen beschouwd worden als private clouds. Concepten als infrastructure as a service, platform as a service of software as a service zijn geen onbekende en stabiliteit en betrouwbaarheid van het mainframe is hierbij de enorme kracht. Maar stabiliteit en betrouwbaarheid betekent niet dat het mainframe niet innoveert en slechts achterhaalde en oude applicaties bevat.

Een andere misvatting is dat elke mainframe alleen een command line interface (CLI) gebruikt. Toch is de grafische gebruikersomgeving, in plaats van een CLI, al jaren een mogelijke werkomgeving. Ook de zogenaamde achterhaalde applicaties zijn juist op maat gemaakt, efficiënt en zeer uitgebreid uitgewerkt. Dit zorgt er juist voor dat applicaties langer blijven doen wat ze moeten doen, waardoor juist meer en meer organisaties ervoor kiezen om te investeren in nieuwe applicaties voor het mainframe.

Misvatting 3: Het mainframe is duur

Uit onderzoek blijkt dat de onderhoudskosten, personeelskosten en overige kosten in vergelijking met een servergroep lager zijn. Meer servers betekent immers meer licenties, systeembeheerders en een grotere kans op een fout of een kapot onderdeel. Daarnaast bestaat er een standaard onderhoudsprocedure voor elke server: denk aan patches, updates, en applicaties die ook meer mankracht eisen voor het onderhoud.

In dit opzicht blijft het mainframe langer up to date en op verschillende kostenposten goedkoper. Ook is het energieverbruik lager en de ruimte die een mainframe inneemt minder in vergelijking met een servergroep. Energievretende koelsystemen zijn niet langer nodig, de omvang van een mainframe is vaak niet groter dan een standaard serverrek. Op energieverbruik en ruimteverbruik kan dus juist flink worden bezuinigd.

Misvatting 4: Het mainframe vereist bijzondere vaardigheden

Sinds 2000 draaien verschillende mainframes op Linux. Dit betekent dat Linux-gebruikers nauwelijks omgeschoold hoeven te worden om met het platform te werken. Linux op een mainframe verschilt weinig van Linux op andere platformen. Verder wordt er geïnvesteerd in het verspreiden van bestaande kennis en skills door scholing, communities en conferenties. Uiteindelijk blijkt dat het aantal benodigde mensen, dat ingezet moet worden voor het managen van een mainframe, lager ligt in vergelijking met de benodigde capaciteit voor een servergroep.

Van harte gefeliciteerd mainframe

Dat het mainframe ouderwets, duur en ingewikkeld is, zijn misvattingen die door de jaren heen zijn ontstaan. Dankzij constante ontwikkelingen is het nog steeds een van de meest efficiënte, betrouwbare en veilige platformen. Dit maakt het ook nog eens tot een van de goedkoopste alternatieven voor servergroepen. Laten wij daarom het mainframe op zijn vijftigste verjaardag de eer geven die het toekomt en het nog vele succesvolle jaren toewensen.

Paul de Vin, directeur Systems & Technology Group Benelux bij IBM

Meer over

MainframesNetwerkbeheer

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Bouw de AI-organisatie niet op los zand

    Wat is de afweging tussen zelf bouwen of het benutten van cloud?

    Computable.nl

    Slimme connectiviteit: de toekomst van bouwen

    Hoe stoom jij jouw organisatie in de bouw en installatie sector klaar voor de digitale toekomst?

    Computable.nl

    De weg van dataverzameling naar impact

    Iedere organisatie heeft data, maar niet iedereen weet hoe je het goed gebruikt. Hoe zet je waardevolle informatie om in actie?

    Meer lezen

    AchtergrondData & AI

    Nvidia lanceert 20 nieuwe ai-fabrieken in Europa, maar passeert Nederland

    ActueelCloud & Infrastructuur

    Meer spreiding datacenters door knelpunten

    ActueelCarrière

    Kort nieuws: Netcompany verhuist naar de Hofstad, meer omzet Besi, Fugaku snelste super (en meer)

    ActueelCloud & Infrastructuur

    Proximus en Thales vernieuwen it bij Navo, ASR in zee met Outsystems (en meer)

    ActueelInnovatie & Transformatie

    Onkraakbaar: België en Luxemburg delen eerste grensoverschrijdende quantumverbinding

    VDI virtual desktop infrastructure cloud computing
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Kwart organisaties zoekt alternatief voor virtualisatieoplossing

    33 reacties op “Vier misvattingen over het mainframe”

    « Oudere reacties
    1. Willem Oorschot schreef:
      20 juni 2014 om 19:29

      Ik denk dat de meeste mainframes niet op Linux draaien, maar op Z/os? Als ze van IBM zijn. Ik zou niet weten waarom je linux op een mainframe zou gaan draaien, dan in een virtuele server toch een beter uitgangspunt.
      Het mainframe draait de current applicaties van vroeger ben ik bang, omdat we de legacy nooit hebben kunnen overzetten vanwege de angst dat het fout gaat. Het mainframe is echter wel zeer aantrekkelijk geprijsd en verdient zeker de aandacht. De markt wordt in stand gehouden, alleen is al het vet rondom het mainframe weggesneden. Welkom in de nieuwe wereld, mainframe.

      Login om te reageren
    2. A.M.M. van Zon schreef:
      13 juli 2014 om 09:50

      Werkzaam vanaf 1-1-1970, bijna 30 jaar IBMer en meer dan 5 jaar AT&T als mainframe programmeur, – syspro en – netwerk syspro bij/voor IBM (nu pensionado)

      Reactie op dit commentaar :

      Atilla Vigh, 16-06-2014 13:41

      Het idee dat een mainframe betrouwbaarder is dan een rij pizzadozen is gebaseerd op verkeerde uitgangspunten:
      1. Dat bij afname van een mainframe er al een heel veel fout detectie aanwezig is
      2. Dat de mainframe methode qua beheer en utilisatie van hoge kwaliteit is
      3. Dat virtualisatie en partionering veel beter is geregeld in een mainframe

      commentaar :
      1. Fout detectie: Betrouwbaarheid Beschikbaar- en Onderhoud- (RAS) zijn vanaf het ontstaan van het mainframe in hard- en software “ingebakken”.
      Dus al 50 jaar aanwezig en steeds verbeterd.
      2. Beheer : vanaf begin 80er jaren gebruikten we zelf de Syslog info in NetView om automatische reacties te programmeren, later kwamen daar de IBM producten voor en die zijn nu veel verder geëvolueerd.
      Utilisatie : mijn huidige windows laptop doet al moeilijk bij 50% utilisatie, het mainframe begint bij 70% utilisatie zich pas lekker te voelen en bij 95% kan er nog steeds workload toegevoegd worden (tot 100%).
      3. Partitioning : hardware functie stelt aantal en soorten CPUs of deel van één daarvan en hoeveelheid geheugen ter beschikking aan totaal op zich zelf staand “systeem” in dit mainframe (dit is al meer dan 20 jaar aanwezig)
      Virtualisatie : in 1972 maakte ik kennis met CP/67 de voorloper van het huidige z/VM, hoe dacht je dat ik mijn nieuwe VS1, SVS en MVS (voorlopers van z/OS) systemen uit teste : als “eindgebruiker” van het toenmalige VM systeem (toen hadden we nog move-able disks). Nu kunnen onder z/VM meer dan 100.000 “eindgebruikers” draaien met CMS (en z/OS, z/VSE, z/TPF, s/390 Linux (van o/a Redhat, Suse en Fedora) en als laatste mogelijkheid met de beta versie van de (Microsoft)Windows emulator.
      En met deze Linux omgeving kan je heel makkelijk een Cloud omgeving maken, mede dankzij de aanwezige systeem en netwerk automatisering in z/VM en s/390 Linux

      André van Zon
      35 jaar Mainframe (netwerk)Syspro en gebruiker

      Login om te reageren
    3. Johannes schreef:
      4 augustus 2014 om 12:03

      Het eeuwige vergelijk tussen pizzadozen en een mainframe gaat op alle gebieden mank. Alsof je capaciteit kunt uitbreiden door een pizzadoos toe te voegen. Wanneer je over een muur wilt die vier meter hoog is dan heb je niks aan vier ladders van een meter, je hebt een ladder van vier meter nodig. Voor Enterprise workload is er dus weinig anders dan een mainframe dat dit biedt. Bovendien, wanneer je de complexe infra ziet met die pizzadozen, SAN storage, virtualisatie en alle andere componenten dan kun je dat nauwelijks robuust noemen. Een beetje onderhoud op de ene component doet de andere omvallen. Dat gebeurt je in een mainframe niet. En wat Atilla betreft die een mainframe vergelijkt met een blade, die moet zijn huiswerk maar eens overdoen.

      U raadt het al, ik heb slechts 30+ jaar ervaring op het mainframe en ook een aantal jaren in de open “pizzawinkel”.

      Login om te reageren
    « Oudere reacties

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Uitgelicht

    Partnerartikel
    AdvertorialInnovatie & Transformatie

    Computable Insights

    Een ai-agent die klantvragen afhandelt. Dat is een van de nieuwste troeven van softwareproducent Salesforce, dat daarmee meesurft op de...

    Meer persberichten

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs