Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief

Vier misvattingen over het mainframe

13 juni 2014 - 09:574 minuten leestijdOpinieCloud & Infrastructuur
Paul de Vin
Paul de Vin

Het mainframe bestaat vijftig jaar en wordt nog steeds volop gebruikt door bedrijven wereldwijd waaronder banken en retailers. De kans is groot dat veel mensen dagelijks, ongemerkt, gebruikmaken van het mainframe door bijvoorbeeld geld op te nemen of de creditcard te gebruiken. De vijftigjarige kampt echter met enkele hardnekkige misvattingen als hoge kosten en problemen met achterhaalde applicaties. Hoog tijd om deze misvattingen uit de weg te ruimen en de kracht van het mainframe te laten zien.

Misvatting 1:Het mainframe is ouderwets

Snelle technologische ontwikkelingen verplichten organisaties te innoveren om competitief te blijven. Daarin is het mainframe volgens sommige organisaties een obstakel voor innovatie, omdat het te oubollig zou zijn. En dat terwijl net als bij auto’s, die een goede honderd jaar bestaan, zijn de exemplaren van vijftig jaar geleden niet te vergelijken met die van nu.

Inmiddels bestaan er twintig generaties mainframes, waarbij elke generatie betrouwbaarder is dan de voorgaande. Zo zijn verschillende eigenschappen ontwikkeld die bij vele andere systemen missen. Eigenschappen zoals fouttolerantie en zelfherstellende mogelijkheden. Maar ook het snel en eenvoudig uitvoeren van onderhoud door de mogelijkheid om partities te maken, zijn gevolgen van de vijftig jaar lange ontwikkeling. Het mainframe is daardoor bij uitstek geschikt om een rol te spelen in de initiatieven die nu sterk in de schijnwerpers staan, zoals Linux, cloud, big data en analytics, mobile en security.

Misvatting 2:Het mainframe draait met achterhaalde applicaties

Applicaties en gegevens staan tegenwoordig steeds vaker in de cloud. Mainframes zijn op dit gebied enorm vooruitstrevend en kunnen beschouwd worden als private clouds. Concepten als infrastructure as a service, platform as a service of software as a service zijn geen onbekende en stabiliteit en betrouwbaarheid van het mainframe is hierbij de enorme kracht. Maar stabiliteit en betrouwbaarheid betekent niet dat het mainframe niet innoveert en slechts achterhaalde en oude applicaties bevat.

Een andere misvatting is dat elke mainframe alleen een command line interface (CLI) gebruikt. Toch is de grafische gebruikersomgeving, in plaats van een CLI, al jaren een mogelijke werkomgeving. Ook de zogenaamde achterhaalde applicaties zijn juist op maat gemaakt, efficiënt en zeer uitgebreid uitgewerkt. Dit zorgt er juist voor dat applicaties langer blijven doen wat ze moeten doen, waardoor juist meer en meer organisaties ervoor kiezen om te investeren in nieuwe applicaties voor het mainframe.

Misvatting 3: Het mainframe is duur

Uit onderzoek blijkt dat de onderhoudskosten, personeelskosten en overige kosten in vergelijking met een servergroep lager zijn. Meer servers betekent immers meer licenties, systeembeheerders en een grotere kans op een fout of een kapot onderdeel. Daarnaast bestaat er een standaard onderhoudsprocedure voor elke server: denk aan patches, updates, en applicaties die ook meer mankracht eisen voor het onderhoud.

In dit opzicht blijft het mainframe langer up to date en op verschillende kostenposten goedkoper. Ook is het energieverbruik lager en de ruimte die een mainframe inneemt minder in vergelijking met een servergroep. Energievretende koelsystemen zijn niet langer nodig, de omvang van een mainframe is vaak niet groter dan een standaard serverrek. Op energieverbruik en ruimteverbruik kan dus juist flink worden bezuinigd.

Misvatting 4: Het mainframe vereist bijzondere vaardigheden

Sinds 2000 draaien verschillende mainframes op Linux. Dit betekent dat Linux-gebruikers nauwelijks omgeschoold hoeven te worden om met het platform te werken. Linux op een mainframe verschilt weinig van Linux op andere platformen. Verder wordt er geïnvesteerd in het verspreiden van bestaande kennis en skills door scholing, communities en conferenties. Uiteindelijk blijkt dat het aantal benodigde mensen, dat ingezet moet worden voor het managen van een mainframe, lager ligt in vergelijking met de benodigde capaciteit voor een servergroep.

Van harte gefeliciteerd mainframe

Dat het mainframe ouderwets, duur en ingewikkeld is, zijn misvattingen die door de jaren heen zijn ontstaan. Dankzij constante ontwikkelingen is het nog steeds een van de meest efficiënte, betrouwbare en veilige platformen. Dit maakt het ook nog eens tot een van de goedkoopste alternatieven voor servergroepen. Laten wij daarom het mainframe op zijn vijftigste verjaardag de eer geven die het toekomt en het nog vele succesvolle jaren toewensen.

Paul de Vin, directeur Systems & Technology Group Benelux bij IBM

Meer over

MainframesNetwerkbeheer

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Beveiliging begint bij de Server

    Waarom lifecycle-denken cruciaal is voor IT-security

    Computable.nl

    Bouw de AI-organisatie niet op los zand

    Wat is de afweging tussen zelf bouwen of het benutten van cloud?

    Computable.nl

    Slimme connectiviteit: de toekomst van bouwen

    Hoe stoom jij jouw organisatie in de bouw en installatie sector klaar voor de digitale toekomst?

    Meer lezen

    knop op toetsenbord met rolstoelsymbool
    ActueelOverheid

    Einde aan wildgroei van overheidswebsites

    big tech
    ActueelOverheid

    Na ingreep Microsoft bij ICC: kabinet waarschuwt voor afhankelijkheid Amerikaanse tech

    Europese Unie
    AchtergrondData & AI

    Wake-up call voor inkopers ai

    Vrouwe Justitia
    ActueelCloud & Infrastructuur

    VMware haalt bakzeil bij Haagse rechter om Rijkswaterstaat

    ActueelInnovatie & Transformatie

    Groningse doorbraak bij 3d-printtechniek voor robotjes

    Ontslagen
    ActueelCarrière

    ASML ontslaat it-manager om dubbelrol, IFS brengt ai-agent naar fabrieksvloer (en meer)

    33 reacties op “Vier misvattingen over het mainframe”

    « Oudere reacties
    Nieuwere reacties »
    1. Jan van Leeuwen schreef:
      14 juni 2014 om 08:17

      @Louis
      ‘Geef het volk brood en spelen.’
      Hoe je Linux ziet hangt van je perspectief af.

      Login om te reageren
    2. kj schreef:
      14 juni 2014 om 11:01

      @Ewout
      Goede reactie, vooral de eerste zin van je tweede alinea.
      Wat ik de laatste tien jaar heb gezien zijn vooral migraties van AIX naar Linux, maar dat mag geen verassing zijn als je naar de licentiekosten kijkt van een SAP/AIX/Oracle systeem.

      Wat de beheerkosten betreft zou je een goede vergelijking moeten maken tussen ESX en zVM bijvoorbeeld, waarbij wordt gekeken naar: vergelijkbare capaciteit, kosten van host hardware, de pro en con’s van beide hyporvisors en uiteindelijke de performance van de guests onder verschillende workloads.

      Login om te reageren
    3. Thomas schreef:
      14 juni 2014 om 16:10

      De beste stuurlui ….
      Als ik op internet ga struinen, kom ik artikelen en columns tegen uit 1996. Daarin dacht ook een IT-journalist dat het mainframe zijn langste tijd had gehad. We zijn nu 18 jaar verder! Als we het dan ook nog over virtualisatie hebben dan moet je bij een mainframe zijn (zVM). Zoveel virtuele systemen draaien er echt niet op een servertje.

      Login om te reageren
    4. Pascal schreef:
      14 juni 2014 om 18:29

      Ik zie hier voor de zoveelste keer dat er een substantieel tekort is aan gekwalificeerde automatiseerders, zie Misvatting 4 van het artikel van Paul van Vin.

      Aan die kapstok wordt wel zo’n beetje de hele wereld problematiek gehangen.
      Wordt het niet eens tijd dat er eens wat ICTmensen behoorlijk worden opgeleid.
      Dus niet alleen maar een paar apen truukjes uit het MicroSoft en Cisco kamp, maar gewoon eens wat basis kennis zodat de nieuw opgeleide kindjes in ieder geval eens weten wat een bit is, wat litle endian betekend en verdomd… welicht ook wat een mainframe is.

      Maar ja.. dit zal niet gebeuren.. lobbybelangen houden dat wel tegen.
      Wat zeg ik… kijk eens naar de gemiddelde reactie op dit forum… pffff

      Login om te reageren
    5. Felix The Cat schreef:
      15 juni 2014 om 08:25

      ‘Sinds 2000 draaien verschillende mainframes op Linux.’
      typo, Linux draait (als virtuele box) op mainframe (System Z). Niet andersom.

      Login om te reageren
    6. deejaa schreef:
      15 juni 2014 om 18:52

      Het is best een aardig artikel, grappig is dat het uit de koker van een IBM mannetje komt. IBM is niet één bedrijf, het is een conglomeraat aan bedrijven en bedrijfjes die elkaar net zo hard beconcurreren als echte concurrenten.

      Volgens een behoorlijk sterk gerucht heeft op dit moment de mainframe divisie bij de hoge bazen de rol overgenomen van de pure applications IPAS platform divisie als belangrijkste hardware speeltje. Waar tot voor kort dus adviezen uitkwamen op basis van IPAS is het nu opeens weer Mainframe wat de klok slaat. Dit artikel onderschrijft dit gerucht wel wat mij betreft.

      Bottomline ben je bij dit soort grote organisaties aan de grillen van het moment overgeleverd. Het speeltje van gisteren is vandaag vergeten, het speeltje van vandaag wordt morgen van een nieuwe naam of nieuwe wrapper met bijbehorende voorwaarden voorzien.

      Login om te reageren
    7. Louis Kossen schreef:
      16 juni 2014 om 06:38

      @Jan Dat is duidelijk, brood en spelen, ik vind het mooi. Maar over Linux, ik denk ook het zo is als @Felix schrijft. Het mainframe draait niet op Linux.

      Login om te reageren
    8. Jan van Leeuwen schreef:
      16 juni 2014 om 06:56

      @Louis
      Zover ik weet doet IBM goed zaken met virtuele appliances die op Linux draaien dat als vm’s in de Z-series lopen. Daarvoor hebben ze, net als Google, hun aangepaste Linux. Van die aanpassingen is veel open source, sinds IBM ‘meedoet’ is veel aangepast in de Linux-kernel.

      Login om te reageren
    9. Pa Va Ke schreef:
      16 juni 2014 om 09:08

      Ik sluit me graag aan bij @Pascal. Ook ik verbaas met telkens weer dat het op ‘gebrek aan gekwalificeerd personeel’ gegooid wordt.

      Mensen zijn op te leiden, en als je ze een aantrekkelijke baan + dito arbeidsvoorwaarden biedt, dan blijven ze echt wel hoor.

      Men wil, in mijn ogen, alles veel te veel naar eenheidsworst toe schrijven. Als je 10.000 dozen van A naar B wil transporteren, kun je dat met 1000 autoritjes doen (de eenheidsworst, waar iedereen in kan en mag rijden) of met 1 rit met een vrachtauto (een zware jongen waarvoor je een specialistische opleiding nodig hebt om er mee te mogen rijden).

      Inderdaad, mainframe leer je niet op school. Dat wil echter niet zeggen dat je er niets mee kunt ofdat het moeilijk is!

      Login om te reageren
    10. Wim de Raadt schreef:
      16 juni 2014 om 10:54

      Minframes hoeven niet weg kunnen gewoon weer ingezet worden voor cloudtoepassingen bijvoorbeeld

      Login om te reageren
    « Oudere reacties
    Nieuwere reacties »

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Uitgelicht

    Partnerartikel
    AdvertorialInnovatie & Transformatie

    Ontdek de toekomst van IT-support en m...

    Op 16 september 2025 vindt in de Jaarbeurs in Utrecht een gloednieuw event plaats dat volledig is gericht op IT-professionals:...

    Meer persberichten

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs