Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief

SVB trekt stekker uit project Capgemini

02 september 2014 - 10:41ActueelOverheidCapgeminiSVB
Rik Sanders
Rik Sanders

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) heeft definitief de stekker uit het project met Capgemini getrokken voor de bouw van het multi-regelingen-systeem (mrs). Dit systeem – begroot op 32 miljoen euro – zou eind 2013 worden opgeleverd, maar kan niet wegens technische mankementen in productie worden genomen. Capgemini is over dit besluit vandaag in kennisgeving gesteld, bevestigt een woordvoerster van de automatiseerder. Vanmiddag stuurt de SVB een brief hierover naar de Tweede Kamer.

De zegsvrouw van Capgemini verwijst voor een inhoudelijke reactie naar de SVB, maar die was nog niet in staat te reageren op een verzoek om terug te bellen. Naar aanleiding van de problemen bij de ontwikkeling van het multi-regelingen-systeem (mrs) werd een externe commissie onder leiding van Lieneke Sneller, hoogleraar toegevoegde waarde it, ingesteld die moest onderzoeken of het huidige systeem voldoet aan de technische kwaliteitsnormen. Onduidelijk nog is of de resultaten van dit onderzoek de directe aanleiding zijn voor het definitief stopzetten van mrs of dat de SVB zelf dit besluit heeft genomen.

In 2005 ging het project voor de bouw van het mrs van start. Eind 2013 leverde Capgemini, dat in 2009 na een aanbesteding als ontwikkelaar werd geselecteerd, volgens de geplande termijn het systeem op, maar SVB meldde afgelopen mei dat het systeem door onvoldoende kwaliteit niet in productie genomen kon worden. 

Opsouperen

Volgens ingewijden zou Capgemini het systeem in drie ‘business releases’ worden opgeleverd. Na business release 1 was van het budget van 32 miljoen reeds 80 procent opgesoupeerd. Van de talloze ‘best practices’ die deze release bevatten, werd er uiteindelijk maar één door de SVB geaccepteerd. Die best practice ging om het invoeren van rekeningnummer.

De SVB meldde in mei dat het voornemens is om de implementatie en het beheer van het systeem in eigen hand te nemen. Dat voornemen lijkt nu op losse schroeven te staan, nu het project is gestopt. De dienst stelde toen ook dat de problemen geen gevolgen hebben voor de lopende systemen: de kinderbijslag en AOW kunnen gewoon worden uitgekeerd doordat het nieuwe systeem buiten de productie-ontwikkeling om wordt ontwikkeld. 

.

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Slimme toegang vs. onzichtbare cyberrisico’s in de Zorg

    In zorginstellingen is een constante stroom van personeel, patiënten en bezoekers. Maar hoe zorg je ervoor dat gevoelige gebieden beschermd blijven zonder de dagelijkse gang van zaken te verstoren? Hoe herken je eventuele zwakke plekken in het netwerk?

    Computable.nl

    In detail: succesvolle AI-implementaties

    Het implementeren van kunstmatige intelligentie (AI) biedt enorme kansen, maar roept ook vragen op. Deze paper beschrijft hoe je als (middel)grote organisatie klein kunt starten met AI en gaandeweg kunnen opschalen.

    Computable.nl

    Cybercrime Trendrapport 2024

    Een uitgebreide paper over de nieuwste bedreigingen en ruim 50 best-practices in beveiliging.

    Meer lezen

    Computable.nl
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Capgemini dreigt contract bij SVB te verliezen

    Handen schudden
    ActueelCloud & Infrastructuur

    SVB gunt SCC grote klus voor flexwerkplekken

    Computable.nl
    ActueelOverheid

    SVB gunt technisch beheer aan Atos Origin

    Computable.nl
    ActueelCloud & Infrastructuur

    SVB bouwt nieuwe infrastructuur met Capgemini

    vrouwe justitia rechter rechtszaak rechtbank
    ActueelOverheid

    Capgemini schikt ict-fiasco SVB voor 20,2 miljoen

    Boete
    ActueelInnovatie & Transformatie

    Cap stuurt aan op hoger beroep in arbitragezaak SVB

    41 reacties op “SVB trekt stekker uit project Capgemini”

    Nieuwere reacties »
    1. Nico Viergever schreef:
      2 september 2014 om 10:57

      Ik lees: “Van de talloze business cases die deze release bevatten, werd er uiteindelijk maar één door de SVB geaccepteerd”.

      Talloze business cases??? Wat betekent dit? Wie heeft dit gezegd? Ligt hier de kern van het probleem? Weer eens wat aan ICT gedaan omdat ICT dat zo’n leuk idee vond en er vervolgens geforceerd een business case bij gezocht?

      Login om te reageren
    2. Willem den Iseger schreef:
      2 september 2014 om 11:03

      CapGemini zal wel verklaren dat de regie rol volledig bij het SVB lag en dat hun wederom niets te verwijten valt.

      Login om te reageren
    3. Bas de Natris schreef:
      2 september 2014 om 11:07

      @Nico: Ik vermoed dat er “Use Cases” ipv Business Cases bedoeld werd. Als dat zo is, is het wel heel bijzonder dat er maar 1 acceptabel was.
      Overigens is een project dat een geplande termijn van 8 jaar heeft naar de eerste release van de zotte – zal wel niet niet helemaal kloppen

      Login om te reageren
    4. MartijnH schreef:
      2 september 2014 om 11:07

      Ik als onafhankelijk informatiearchitect zal dolgraag eens zo’n mislukking willen doorakkeren.
      Vrijblijvend! Wie doet er mee?

      Login om te reageren
    5. AlbertRomeo schreef:
      2 september 2014 om 11:12

      Het is jammer dat potentiële klanten vaak kiezen voor de grote ICT reuzen in plaats van de kleinere specialistische bedrijven die sneller zijn, goedkoper en innovatiever.

      Het heeft ook te maken met durf om te kiezen voor de kleinere partijen, alleen blijkt het keer op keer weer dat de raad van besturen en commissarissen van de overheid bv’s en de grote ICT reuzen regelmatig samen dineren en een balletje slaan.

      Groter is niet per definitie beter.

      Login om te reageren
    6. Pa Va Ke schreef:
      2 september 2014 om 11:14

      @AlbertRomeo

      Dit heeft, ben ik bang, niet zozeer te maken met durf, maar vooral met het hele aanbestedingsproces wat voorafgaat aan dit soort projecten.

      Kleinere bedrijven missen de juridische kennis die vandaag de dag (helaas) nodig is om een aanbesteding binnen te halen, en kunnen vaak minder scherpe prijzen bieden

      Login om te reageren
    7. Rene van der Bruggen schreef:
      2 september 2014 om 11:14

      Zeer jammer het had zo’n mooie showcase kunnen worden. De eerste overheidsorganisatie die van volledig legacy naar nieuwe technolgieën over zou stappen. Een fraaie oplossing voor multi-regelingen waarmee alle uitkeringen, toelages etc uitgevoerd kunnen worden …. goed in het kader van de compacte overheid en noodzakelijke korting op de overheidsuitgaven.
      De oorzaak zal ergens in het midden liggen.

      Login om te reageren
    8. Rene van der Bruggen schreef:
      2 september 2014 om 11:18

      @ Pa Va Ke
      helaas zitten overheden met handen en voeten vast aan aanbestedingsprocedures. Soms met ongewenste uitslagen en resultaten.

      Login om te reageren
    9. R.J. Tuijnman schreef:
      2 september 2014 om 11:20

      @AlbertRomeo: Voor een deel ben ik met je eens: té vaak zie ik ook die grote jognens zich verslikken in megaprojecten waarvan ik denk ‘dat kan toch niet zo heel moeilijk zijn?’
      Aan de andere kant betekent met een kleine partij in zee gaan wel vaak dat je een zeker risico neemt: als de (hoofd-)programmeur er de brui aan geeft, dondert het hele project in elkaar.
      Niet dat dat nu dan niet gebeurt na vele verspilde miljoenen, maar de garantie dat het wél lukt met een kleine partij heb je ook niet en het extra risico vanwege de beperkte schaalgrootte zit er wél per definitie ingebakken…
      Maar er gaan voor mijn gevoel wel heel veel megaprojecten de mist in de laatste tijd. Is de zaak niet té complex, té veelomvattend geworden dat het gewoon niet meer in code te vangen is? Moeten we niet veeleer vanuit een centrale techniek en gedachte beginnen met duidelijk omschreven deelprojecten die overzichtelijk zijn en later door die centrale techniek langzaam maar zeker, module voor module aan elkaar gevlochten worden in plaats van één allesomvattend project dat aan zijn eigen gewicht ten onder gaat?

      Login om te reageren
    10. peter alders schreef:
      2 september 2014 om 11:33

      Natuurlijk zal SVB een terechte claim indienen bij CAP GEMINI na deze wanprestatie en wordt het volledige bedrag vergoed. Natuurlijk zal dit niet worden betaald uit onze belastingcenten ……….

      Login om te reageren
    Nieuwere reacties »

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Uitgelicht

    Partnerartikel
    AdvertorialInnovatie & Transformatie

    Computable Insights

    Een ai-agent die klantvragen afhandelt. Dat is een van de nieuwste troeven van softwareproducent Salesforce, dat daarmee meesurft op de...

    Meer persberichten

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs