Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief
Cloudstrategie

‘Gevestigde ICT-orde lijft cloud in’

20 januari 2016 - 11:49OpinieCloud & Infrastructuur
Jasper Bakker
Jasper Bakker

Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over de omarming van cloud door de gevestigde orde van ict-leveranciers.

Cloud computing vertegenwoordigde van oudsher een bedreiging voor traditionele leveranciers van software en hardware. De dreiging was aanvankelijk niet gelijk groot voor alle soorten zakelijke toepassingen. Tegenwoordig is cloud wel rijp te noemen voor verschillende bedrijfsapplicaties, getuige de acceptatie door gebruikende bedrijven.

De diverse gevestigde grootmachten in de ict-markt zijn cloud (dus) ook gaan omarmen. Eerst schoorvoetend, maar geleidelijk aan met meer enthousiasme. Zie de strategische omschakeling van Microsoft, zie de uitbreiding van IBM, zie de cloudificering van Oracle (terwijl jaren terug toenmalig ceo Larry Ellison best kritisch was over de cloud-hype). Staat omarming gelijk aan verovering? Misschien niet meteen, maar de grote ict-partijen hebben wel macht en middelen. Grote kans dat zij cloud weten in te lijven. Wat vind jij?

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Slimme connectiviteit: de toekomst van bouwen

    Hoe stoom jij jouw organisatie in de bouw en installatie sector klaar voor de digitale toekomst?

    Computable.nl

    De weg van dataverzameling naar impact

    Iedere organisatie heeft data, maar niet iedereen weet hoe je het goed gebruikt. Hoe zet je waardevolle informatie om in actie?

    Computable.nl

    Well-Architected: slim bouwen en beheren in de cloud

    Een paper met concrete handvatten om cloud-architectuur naar een hoger niveau te tillen.

    Meer lezen

    Gebouw TU/e
    ActueelCloud & Infrastructuur

    TU/e vervangt vpn en voegt mfa toe na cyberaanval

    ActueelCloud & Infrastructuur

    Kort: Eigen ai-assistent Amsterdam, NIS2-manager Atos, DSA-check ACM en…

    Quantum
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Nieuwe Cisco-netwerkchip brengt quantum-internet dichterbij

    kaasschaaf
    ActueelCarrière

    VodafoneZiggo schrapt 400 banen

    cybercrime
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Rijkswaterstaat moet vaart maken met beveiligen van bruggen en sluizen

    Bord van Mediamarkt
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Mediamarkt licht ‘onbeperkte’ cloudopslag van eigen telecommerk toe

    18 reacties op “‘Gevestigde ICT-orde lijft cloud in’”

    Nieuwere reacties »
    1. Henri Koppen schreef:
      21 januari 2016 om 10:54

      De veranderingen en mogelijkheden in de markt bedreigen ICT bedrijven nog steeds, maar er alleen maar tegen verzetten is niet mogelijk, ze moeten wel mee of ze verliezen hun business. Adapt or die.

      Wat ik apart vind is het felle verzet van IT mensen binnen organisaties en het omarmen van cloud, want daar zie je in feite hetzelfde “adapt or die”. Wat ik dan met name kwalijk vind is dat mensen die tegen zijn zich niet werkelijk verdiepen in wat er mogelijk is.

      Je kunt wel roepen (en mogelijk zelfs gelijk hebben) dat overheden bij je data kunnen, dat neemt niet weg dat de veranderingen in IT gewoon doorgaan, met of zonder jou.

      Uiteraard blijft er ruimte over voor zaken die niet “de” cloud in gaan, er is altijd ruimte voor niche, maar de markt daarvoor zal domweg krapper worden.

      Login om te reageren
    2. dino schreef:
      21 januari 2016 om 14:28

      Das het verschil tussen jou en ict-ers, Henri. Die gaan alleen uit wat van ze ergens van vinden (gelijk hebben, met of zonder hun) en jij vooral of je er geld aan kunt verdienen.

      Login om te reageren
    3. Henri Koppen schreef:
      21 januari 2016 om 14:49

      Dag Dino,

      Interessante aanname, dat heb ik vaker gehoord, maar bij deze dan de vraag; weet je waar ik mijn geld mee verdien? Kleine hint : Niet aan cloud, cloud computing of het verkopen van “cloud” advies.

      Nogmaals, door mijn enthousiasme zou je mijn mening wellicht wantrouwen, ik ben in mijn ogen wel degelijk onafhankelijk ondanks dat ik een uitgesproken mening heb.

      Juist doordat ik alles onder mijn eigen naam doe ben ik heel goed te volgen en te vinden er zijn geen achterdeurtjes of andere dingen waarachter ik mij verschuil.

      Ik sta open voor kritiek en onderzoek graag met je mee of deze terecht is of niet.

      Login om te reageren
    4. Ad Stam schreef:
      21 januari 2016 om 15:13

      De kunst is niet gelijk hebben, maar gelijk krijgen en dat is ietswat de echte techies nogal eens vergeten. Betamax en/of Video 2000 was ook veel beter dan VHS…..

      Login om te reageren
    5. Leen Blom schreef:
      21 januari 2016 om 15:38

      Elke verandering van businessmodel is een “bedreiging” voor eerdere investeringen. Je wil dat deze renderen voor de periode die je had voorzien. Het is dus niet zozeer door angst gedreven. Maar als je blijft kijken naar wat de klant vraagt, moet je soms eerder switchen en mogelijk desinvesteren. Dat kan even pijn doen, maar helpt je klant wel verder.
      En als grote spelers dan eenmaal die switch maken, pakken ze vaak direct een groot marktaandeel vanwege de middelen die ze hebben om dingen voor elkaar te krijgen.
      Soms pakt een nieuwe speler die markt eerder, zoals Uber of AirBnB, en heeft de gevestigde orde het nakijken.
      Dan over het inlijven van Cloud: het is iets dat iedere leverancier kan leveren, dus zie ik dat niet zo snel gebeuren. Maar b.v. de drie groten: Amazon, Google en Microsoft zijn niet gemakkelijk te verslaan qua omvang, omzet en lage prijzen.

      Login om te reageren
    6. Louis Kossen schreef:
      21 januari 2016 om 15:55

      @Henri Jij schrijft dat je vooral weerstand van ICT’ers tegenkomt tegen overgang op ‘de cloud’. De cloud is al een heel rekbaar begrip en ik denk zelf de meeste mensen iets heel abstracts, maar ik kan me er wel iets bij voorstellen van die ICT’;ers. Aan een kant omdat ze bui zien hangen en eruit gegooid worden: want dat is wat je ook leest, cloud staat ook voor geen techneuten meer nodig heb, alles buiten de deur en de configuratie van die webservice daar heb je geen ict’ers voor nodig . Een andere redenen dat ICT techneuten misschein steigeren is om duidelijk te maken dat het helemaal niet zo eenvoudig ligt. Zou er soms iets waars in kunnen zitten?

      Login om te reageren
    7. Henri Koppen schreef:
      21 januari 2016 om 16:06

      Louis,

      Cloud bestaat niet, uiteindelijk zijn er gewoon producten / diensten en bijv. frameworks.
      Als je als it-er niet precies weet wat cloud nu inhoudt en wat deze frameworks en bepaalde diensten voor je betekenen dan vind ik het ook niet terecht als je er zo negatief over bent.

      IT is zelden eenvoudig, en weerstand tegen fietsverhalen snap ik ook best, die voel ik ook.

      Maar de weerstand die ik tegen kom is vaak gebaseerd op de verkeerde argumenten. Juist omdat de cloud computing diensten wel tastbaar zijn moet je ook met goede argumenten komen, die zijn er best! En weerstand is ook gezond, het is ook onverstandig om zomaar alles om te gooien, maar dat de wereld verandert is nu wel heel duidelijk dus probeer je weerstand om te zetten in iets constructiefs en een goede eerste stap is om er mee te werken en te leren en dan een goede mening te vormen waarom wel of waarom niet.

      Als het je baan bedreigd kun je maar beter voorbereid zijn.

      Als ik met een team werk die zich verzet tegen (noodzakelijke) verandering, dan weet je wel welke mensen overblijven NA die verandering….

      Login om te reageren
    8. Louis Kossen schreef:
      21 januari 2016 om 16:19

      @Henri Dat ben ik met je eens dat het niet terecht is om er over te oordelen als je niet precies weet wat het is. Die ict’er beslist echter niet, misschien is het nog wel erger dat de belisser ook niet precies weet waar hij over beslist. Ik ben bang dat het aan de orde van de dag is, niet alleen als het om gebruik van cloud (in al zijn verschijningsvormen) gaat: beslissingen nemen zonder het helemaal te begrijpen en zonder die goede argumenten . Het enige goede argument is waarschijnlijk portemenee plus nog wat niet terzake doende (inhoudelijke) argumenten. Dat lees ik hier vaak! Ben het daar wel mee eens, je moet als ICT’er openstaan voor ontwikkelingen en nieuwe zaken. Maar ook, het is soms ook verstandig naar je ict’ers te luisteren.

      Login om te reageren
    9. Wie Roept Mij schreef:
      21 januari 2016 om 23:40

      Zou Henri weten welke inhoudelijkheid de cloud nu eigenlijk echt heeft?

      Soms krijg ik het idee dat zijn kennis niet verder reikt dan HTML en dat zijn inzichten beperkt zijn tot de desktop, wat de ‘achter de gesloten deuren’ IT oplossing van de cloud werkelijk omvat is hem niet bekend omdat hij geen kennis heeft van de infrastructuur. Aangezien de ICT sector sterk cyclisch is en het cloud idee al oud is als we kijken naar RUSH (Remote Users Shared Hardware) dan kunnen we stellen dat er vooral te weinig naar ICT-ers geluisterd wordt.

      Login om te reageren
    10. Technicus schreef:
      22 januari 2016 om 07:00

      Cloud computing kan soms een hele goeie oplossing zijn en soms ook totaal ongepast zijn en er is natuurlijk een grijs gebied, als in, het kan wel, maar het is lastig.

      Ik speel tegenwoordig weer Elite:Dangerous. Dit is een spel met ruimteschepen diie door het sterrenstelsel kunnen vliegen. Aan de achterkant werkt dit met AWS, toen ik het in de beta versie speelde, heb ik meegemaakt dat ik een mede speler wou helpen door naar hem toe te ‘warpen’. Ik kon in die bel wel hem zien, maar niet de ruimteschepen die hem aanvielen. Kennelijk synchroniseerde de ‘islands’ niet goed. Dit is typisch een grijs voorbeeld. De rekbaarheid van cloud zorgt ervoor dat de studio altijd een virtueel serverpark kan huren dat overeen komt met het gemiddelde spelers aantal. Aan de andere kant zijn dit soort synchronisatie problemen een extra uitdaging voor de programmeurs.

      Waar ik zelf nog wel eens tegenaan gelopen is, is dat als je een shadow IT oplossing wil maken, cloud applicaties allemaal erg van elkaar gescheiden kunnen zijn.

      Maar voor een MKB die alleen wat Office toepassingen wil, kan een cloud oplossing prima zijn, maar wel braaf elke maand je OPEX rekening betalen anders draaien ze de virtuele pijp dicht. Iets dat ze bij een CAPEX “on-premise” oplossing niet kunnen doen.

      Login om te reageren
    Nieuwere reacties »

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs