Er is een tekort aan software ontwikkelaars en er heerst een hoge werkeloosheid onder hoogopgeleiden. De start-up Ontwikkelaars in Ontwikkeling uit Eindhoven wil hier op inspelen door deze mensen om te scholen tot it’er. Dat gebeurt op basis van de zogenaamde createment-methodiek waarbij talent op maat wordt ontwikkeld.
Ontwikkelaars in Ontwikkeling is in oktober 2014 opgericht door Patrick Biesheuvel en Jeroen van der Made. Biesheuvel is een softwareontwikkelaar met een achtergrond in de elektrotechniek. Daarnaast geeft hij software development-trainingen. Van der Made is een marketeer met een achtergrond in de it-opleidingswereld en it-recruitment. Samen beschikken zij over ruim 25 jaar ervaring in het trainen en begeleiden van mensen binnen de it.
Medewerker op maat

De heren menen dat iedereen zijn of haar eigen ontwikkeling zelf dient te kunnen sturen. ‘Met de juiste persoonlijkheid en een goed stel hersens kun je je carrière op elk moment een nieuwe kant op sturen’, vertelt Van der Made. ‘Het is onze passie om een brug te slaan tussen de vele onvervulbare it-vacatures (zo’n tachtigduizend) en het groot aantal hoger opgeleiden zonder baan of de baan die ze ambiëren. Dat is de reden van ons bestaan.’ Het ondernemersduo initieert daarom opleidingstrajecten waarin de studenten in veertien maanden worden opgeleid tot junior softwareontwikkelaar.
‘Wij brengen bedrijven in contact met hoog opgeleide talenten. Hierbij vissen wij in een andere vijver’ vervolgt Van der Made. ‘Wij kijken niet naar iemands achtergrond, maar juist naar het verborgen it-talent. Op deze manier zijn wij in staat andere type kandidaten voor te stellen. Voordat wij starten met het traineeship inventariseren wij waar de ideale werknemer van onze opdrachtgever aan moet voldoen, op zowel karaktereigenschappen als competenties. Hierdoor weten we precies naar welke kandidaten we moeten zoeken. Dat helpt ons om werknemers op maat af te leveren. Dit noemen wij createment. Het voordeel hiervan is dat trainees sneller inzetbaar zijn en 100 procent aansluiten bij de vraag van de opdrachtgever.’
Coaching door (ex)-topsporters
Tijdens het traineeship wordt aandacht besteed aan zowel technische als persoonlijke vaardigheden. Om dit proces in goede banen te leiden worden de trainees begeleid door zowel de opdrachtgever als Ontwikkelaars in Ontwikkeling. Voor deze coaching worden topsporters ingezet. ‘Zij begrijpen namelijk als geen ander hoe het is om doelen te stellen en er alles voor te doen om deze ook te behalen’, vertelt de ceo. Momenteel coachen Stefan Wessels (Basketbal), Jos Frederiks (Basketbal) en Vera Vorstenbosch (Hockey) de verschillende groepen.
Alternatief voor recruitment
De ondernemers zien veel potentie in hun createment-methodiek: ‘Onze methodiek kan ingezet worden in verschillende markten, ook buiten de it. Wij zien een mismatch tussen vraag en aanbod op veel verschillende gebieden. Wat wij nu met software-ontwikkelaars doen, kunnen we bijvoorbeeld ook doen voor ambachtelijke beroepen. Ook in deze markten is de vraag naar goed personeel groter dan het aanbod.’
De start-up heeft dan ook de ambitie om van createment een begrip te maken op de Nederlandse markt. ‘Onze doelstelling is om createment het alternatief te laten worden van recruitment. We willen dat Nederlandse bedrijven over tien jaar over een createment-afdeling beschikken, eventueel nog naast de standaard recruitment afdeling’, vertelt Van der Made.
Dat is wellicht een ambitieuze doelstelling, aangezien de start-up hiervoor afhankelijk is van de adoptiesnelheid van de markt. ‘Het vergt lef en visie van bedrijven om voor deze oplossing te kiezen. Maar de createment-oplossing zorgt er voor dat louter goede mensen je organisatie binnenstromen. Sterker nog, als opdrachtgevers niet tevreden zijn dan leiden wij een nieuwe collega voor ze op.’
54 trainees, 20 vrouwen
In augustus 2015 ging het eerste opleidingstraject van start voor een grote overheidsinstelling. Toen werden er in totaal 36 trainees opgeleid: twee groepen werden opgeleid tot Java-programmeur. Daarnaast zijn er twee groepen die worden opgeleid tot solution engineer. In september dit jaar rondt de eerste groep het traineeship af en gaan de eerste tien kandidaten in dienst bij de opdrachtgever. Daarnaast loopt er nog één traject bij SSC-ICT en een gecombineerd Java-traject voor de SNS bank en Alliander.
Opvallend is dat ongeveer 40 procent van de deelnemers bestaat uit vrouwen. ‘Van de 54 trainees hebben wij twintig vrouwen in dienst. Die vrouwen komen er gedurende hun werkzaamheden achter dat ze it heel erg leuk vinden. Omdat ze vanuit hun beroep en opleiding geen doorstroming hebben naar it-functies komen ze bij ons terecht. Zij kiezen dan bewust voor de switch van een vaste baan naar een nieuwe uitdaging middels ons traineeship. ‘Dat zijn mooie ontwikkelingen’, besluit Van der Made.
Je kunt beter bij ProgramIT cursus volgen.
Die leidt in 2,5 maand op tot junior developer. Tot medior duurt een jaar bij hun las ik hier vorige week. Bij createment ben je pas junior na 14 maanden.
Maar in de multi speed IT kent ieder zijn plekkie. Ontwikkelaars in ontwikkeling. Net nu overal op wordt bezuinigd en ontwikkelingshulp steeds meer als kostenpost wordt gezien. Bij createment kijkt men “niet naar iemands achtergrond” maar wel naar “karaktereigenschappen en competenties”
Zo vinden ze verborgen IT talent.
Ik zie niet zoveel verschil met gewoon CV en motivatie lezen, echter ik ben ook geen expert zoals die basketbal en hockey coaches.
“Het vergt lef en visie van bedrijven om voor deze oplossing te kiezen. Maar de createment-oplossing zorgt er voor dat louter goede mensen je organisatie binnenstromen.”
Zoals gebruikelijk tegenwoordig, laten we de klant testen. “Als opdrachtgevers niet tevreden zijn dan leiden wij een nieuwe collega voor ze op.”
‘Dat zijn mooie ontwikkelingen’, besluit Van der Made.
Nog meer van dat “persoonlijke vaardigheden” gelul.
@HJK
Voor zo’n oplediing moet men technische opleiders vinden en aangezien die overal terecht kunnen in de it zijn ze over algemeen duurder dan die vage persoonlijke vaardigheden coaches waar duizenden van rondlopen.
Dus een goedkope manier om een programma op te vullen en antrekkelijk te laten uitzien