Ict-dienstverlener Atos brengt de Atos Quantum Learning Machine (QLM) op de markt. Volgens de leverancier gaat het om het eerste commerciële systeem dat in staat is om taken tot veertig quantumbits (qubits) te simuleren. Voor het systeem is een universele programmeertaal ontwikkeld.
De dienstverlener brengt de compacte supercomputer in vijf verschillende configuraties op de markt. Daarvan varieert de omvang van dertig tot veertig qubits. Het computersysteem stelt onderzoekers, studenten en ingenieurs in staat om quantum-applicaties en algoritmes te ontwikkelen en testen.
Het systeem is ontwikkeld in de quantumlaboratoria van de Frans-Nederlandse ict-dienstverlener dat eind november 2016 is opgezet. De dienstverlener verwacht dat klanten de komende jaren allerlei toepassingen van quantumcomputing zullen integreren in bedrijfsprocessen en ict. Vanuit die gedachte is een speciale tak voor quantumcomputing opgezet.
Atos ontwikkelde voor de simulator een programmeertaal. Die Atos Quantum Assembly Language (aQasm) moet een soepele overgang naar quantum-computing en de onderlinge operationaliteit van quantumprojecten in de toekomst waarborgen. Door gebruik te maken van een universele configuratie moet aQasm de ontwikkeling mogelijk maken van connectors waarop programma’s van andere quantumsimulatoren draaien.
Bull Sequana
Het systeem laat het toe om qubits in memory te verwerken en zo processen te versnellen, Speciale firmware (software geïntegreerd in de hardware) moet de uitwisseling van data optimaliseren. Ook bevat de apparatuur hardwarecomponenten om specifieke quantumberekeningen te versnellen,
Atos: ‘In de komende jaren zal quantumcomputing in staat zijn het hoofd te bieden aan de explosieve hoeveelheid data die door big data en internet of things beschikbaar komt. Het ontwerp van QML is gebaseerd op supercomputer Bull Sequana en moet de weg vrij maken voor nieuwe ontwikkelingen op het terrein van deep learning, algoritmes en kunstmatige intelligentie. Het gaat bijvoorbeeld om toepassingen binnen de farmaceutische industrie en de ontwikkeling van nieuwe materialen.’
De dienstverlener sluit allerlei samenwerkingen rondom quantumcomputing met onderzoeksinstellingen en universiteiten. In 2014 nam Atos de Franse ict-dienstverlener Bull over en kreeg via die overname de beschikking over een bouwer van quantumcomputers.