Schoolverlaters maken meer kans op een baan in de ict dan personen met een WW- of bijstandsuitkering. Ze zijn vaak gemotiveerder en ondanks het gemis van de juiste opleiding zijn ze eenvoudiger om te scholen dan de vaak laagopgeleide WW'ers en bijstandsgerechtigden.
Dat komt naar voren uit onderzoek onder ict-werkgevers en werkzoekenden in de regio Veenendaal. Het onderzoek ‘Van uitkering naar ICT-baan?’ is uitgevoerd door belangenorganisatie ICT Valley en de Christelijke Hogeschool Ede. Zij namen interviews af met werkzoekenden en ict-ondernemers om te kijken of de krapte op de ict-arbeidsmarkt is op te lossen door personen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een ict-baan te helpen.
In Veenendaal en omstreken is 48 procent van de ict-vacatures moeilijk te vervullen. Bijna tachtig procent van de ict-ondernemers verwacht dat het aantal voltijdmedewerkers van hun bedrijf de komende jaren toeneemt.
De onderzoekers: ‘Het maken van een match is complex. Vanuit de ict-branche wordt er gevraagd naar personen met een hbo-denkniveau of hoger. Ook wordt er gevraagd om een goede mind-set, wat inhoudt dat kandidaten leergierig zijn en passie hebben voor de ict . Daarnaast wordt er steeds meer de nadruk gelegd op communicatieve vaardigheden.’
Uitdagingen
Ict-ondernemers geven aan dat ze medewerkers zoeken die snel productief en facturabel zijn.
De onderzoekers: ‘Het grootste gedeelte van de mensen met een WW- of bijstandsuitkering is echter niet hooggeschoold. Maar 45 procent van de WW’ers en tien procent van bijstandsgerechtigden hebben een hbo- of wo-opleiding. Deze groep mensen heeft niet allemaal affiniteit met ict. Daarnaast zijn zij een tijd niet werkzaam geweest en kampen ze met een kennisachterstand.’
Door die situatie is maar een kleine groep geschikt voor een ict-baan in de FoodValley, de term die Veendaal gebruikt voor de regio vanwege de ambitie om een leidende regio te zijn in de Europese markt voor agricultuur en voedsel.
Schoolverlaters
De onderzoekers: ‘Voortijdige schoolverlaters zonder starterskwalificatie maken meer kans. Zij zijn nog jong en hebben in veel gevallen wel een hoger IQ, maar niet de scholing of ontwikkeling gehad. Om deze mensen geschikt te maken voor een baan in de ict-branche zullen zij ervaring moeten opdoen en in veel gevallen bijgeschoold moeten worden.’
Daar liggen uitdagingen. De onderzoekers: ‘Drie van de negen ondervraagde bedrijven geven aan dat ze te klein zijn om werklozen aan te nemen. Er is onvoldoende personeel om de nieuwe mensen op te leiden. Eén jaar intern opleiden is voor veel bedrijven bovendien te duur en ze nemen daarmee een risico.’
De onderzoekers adviseren ict-bedrijven om schoolverlaters kennis te laten maken met ict-bedrijven.
Conclusies en adviezen
Op basis van de bevindingen formuleren de onderzoekers de volgende conclusies en adviezen:
-
Conclusie: mensen met een WW- of bijstandsuitkering zijn moeilijk tot niet te plaatsen in een ict-functie, tenzij ze hbo- of wo-niveau hebben, communicatief vaardig zijn en de juiste mind-set hebben. Relatief gezien zijn er minder drop-outs (schoolverlaters) in vergelijking met mensen met een uitkering. Toch ligt in drop-outs de meeste kans, omdat er vraag is naar jongeren vanuit ict-bedrijven.
Advies: drop-outs kennis laten maken met de ict-branche.
-
Conclusie: mind-set, hbo-niveau of hoger, communicatieve vaardigheid en ict-kennis zijn belangrijke eigenschappen die een persoon moet hebben om in aanmerking te komen voor een baan in de ict-sector.
Advies: voor de mensen die hieraan voldoen, adviseren we: leerwerkplekken van twee maanden bij ict-werkgevers.
-
Conclusie: in de regio zijn veel mkb-bedrijven, die minder vermogend zijn en niet het risico durven te nemen om iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt aan te nemen.
Advies: creëren van een samenwerkingsverband tussen ict-bedrijven in de regio FoodValley.