Twente maakt furore met een aantal virtual (vr) en augmented reality (ar) bedrijven die zich richten op de maakindustrie. Computable bezocht op de Hannover Messe 2019 de stand van het Industrial Reality Hub, een conglomeraat van in totaal 11 bedrijven, investeerders en onderwijsinstellingen die de vr en ar uit Twente internationaal op de kaart moet zetten. Staatssecretaris Mona Keijzer kwam ook even kijken.
Het is dringen op het Holland High Tech, IT & Smart Industry Paviljoen in hal 8 van de Hannover Messe. Bij de stand van Industrial Reality Hub, een samenwerkingsverband van elf bedrijven, onderwijsinstellingen en investeerders rondom augmented- en virtual reality, torent de boomlange Albert Hoekstra hoog boven de mensenmassa uit. De medeoprichter van Twinsense360 is tevreden over de aandacht voor zijn bedrijf. Beurspubliek dat heen en weer loopt tussen de stands van tech-reus Microsoft en autobouwer Nissan laat regelmatig hun blik vangen door de vr- en ar-toepassingen van bedrijven uit Twente. Bijvoorbeeld door de demo van de inschenkkit van het Duitse biermerk Warsteiner. Daarin legt een virtuele barman in één minuut uit hoe je in vijf stappen een perfect biertje inschenkt.
Hoekstra heeft ook materiaal meegenomen dat specifiek gericht is op het publiek van de Hannover Messe, één van de grootste industriebeurzen van de wereld. Op een tablet toont hij een app waarin op het tapijt van de beursvloer een driedimensionale weergave van een machine verschijnt. Het gaat om de Despray-machine van de Almelose machinefabriek Boessenkool. Daarmee kan de maker van het apparaat precies laten zien hoe het apparaat werkt, inzoomen op onderdelen en door het apparaat lopen. De machine die staal, aluminium, vloeistoffen en gas uit gebruikte spuitbussen kan terugwinnen wordt binnenkort door een beursgenoteerde afvalverwerker uit Canada ingezet. De virtuele demo van de machine is een belangrijk stap geweest in dat traject, legt Hoekstra uit.
Marjo Nieuwenhuijse, directeur van Serious VR, dat zich op virtuele trainingen richt voor machine operators: ‘Als je kijkt naar de ontwikkeling van vr-bedrijven in Nederland dan is Amsterdam vooral gericht op entertainment. Twente richt zich vooral op toepassingen in de industrie met ook partijen in Duitsland als belangrijke potentiële afnemer.’
Ze verwacht een flinke opkomst van virtuele trainingen in de industrie. Door vr kan er namelijk getraind worden buiten de reële productieomgeving en hoeven machines niet te worden stopgezet voor trainingsdoeleinden, toont het bedrijf in verschillende demo’s op de beurs.
Mona Keijzer
Aan het einde van de tweede beursdag van de Hannover Messe stapt staatssecretaris van Economische Zaken, Mona Keijzer op hoge hakken het paviljoen op. Ze krijgt een vr-bril aangereikt en doet meteen mee aan een virtuele vergadering: ‘Dit is echt fantastisch’, roept Keijzer als ze na de demo breedlachend de vr-bril afzet.
Hoe komt het dat Twente zulke vruchtbare grond heeft voor het ontstaan van vr- en ar-partijen? Volgens Hoekstra zijn de opleidingen Creative Technology aan de Universiteit Twente en de CMGT-opleiding van de Hogeschool Saxion belangrijk voor de aanwas van jong talent en zijn afgestudeerden van die opleidingen vaak de oprichters van vr- en ar-bedrijven uit de regio. Met de recent verkregen Field Lab-status, waarmee het Twentse Industrial Reality Hub scherper onder de aandacht van investeerders en potentiele afnemers komt, staat Twente inmiddels op de kaart.
Ondernemen in Duitsland is volgens mede-oprichter van Twinsense360 Maurice Kruse wel duidelijk een zaak van geduld hebben. ‘Met een lange adem kun je markt creëren; we hebben bijvoorbeeld vorig jaar op deze beurs de eerste contacten gelegd met een Duitse partij uit de automotive. Deze editie van Hannover Messe hebben ze toegezegd met ons te willen samenwerken.’
Hij legt uit dat Duitsers er vaak een andere benadering op nahouden dan Nederlanders en verklaart ook daaruit het succes van de Twentse bedrijven over de grens. ‘Duitsers pluizen zaken vaak helemaal tot het einde uit en gaan dan pas opschalen. Maar binnen vr en ar gaan de ontwikkelingen zo snel dat je juist moet durven te experimenteren. Nederlanders staan er in vergelijking met Duitsers veel meer ‘open minded’ in. Daarom willen Duitsers graag met ons werken.’
Industrial Reality Hub
De Industrial Reality Hub is een consortium dat op dit moment bestaat uit elf partijen. Het gaat om investeerder Oost NL, Universiteit Twente, OV Software, Controllab, Nymus3D, Serious VR, Twinsense 360, Recreate, Benchmark, The Virtual Dutchmen en Xsense.
De partijen in het consortium willen elkaar versterken op zakelijk gebied, zijn een kenniscentrum en treden gezamenlijk op naar overheden en investeerders.
De missie van de Industrial Reality Hub is om de samenwerking tussen mens en machine te optimaliseren door de integratie van data- en vr/ar-technologie. Volgens het Twentse conglomeraat blijven mensen de leidende factor in de digitale samenleving.