HP wil in 2025 het gebruik van plastic verpakkingen voor eenmalig gebruik met 75 procent verminderen. Plastic schuimverpakkingen worden ingewisseld tegen 100 procent herwinbare verpakkingen van vormkarton, ook wel gevormde pulp genaamd. ‘Virgin plastic’ wordt zoveel mogelijk vervangen door gerecycled plastic. Verder gaat HP nog meer investeren in programma’s voor de terugname en het terugwinnen van plastic. Consumenten worden bovendien aangemoedigd meer aan recycling te doen.
Dit kondigde Rob Idink, algemeen directeur HP Nederland, aan tijdens een webinar over duurzaamheid. Aanleiding was de publicatie van het ‘HP Sustainable Impact-rapport’. HP wil de leidende hardwarefabrikant worden op gebied van duurzaamheid. HP claimt al het meest duurzame pc-portfolio te hebben.
Overigens legt deze duurzame koers HP bepaald geen windeieren. Milieuvriendelijkheid wordt steeds meer een verkoopargument, vooral bij printers. Vorig jaar steeg de nieuwe omzet waarbij duurzaamheid een rol speelt, wereldwijd met 69 procent naar ruim 1,6 miljard dollar. De overheid loopt voorop bij het duurzaam inkopen, stelde Idink. De weging hiervan bij publieke aanbestedingen wordt belangrijker. Ook bij computerapparatuur gaat dit meespelen. HP introduceerde met het oog hierop onlangs ‘s werelds eerste Chromebook waarin al het plastic van recycling komt.
Motor
Idink noemde de ict een belangrijke motor voor de duurzaamheid van sectoren. Een voorbeeld is 3D-printing. Ziekenhuizen vragen steeds vaker om medische apparatuur of onderdelen daarvan die uit een 3D-printer komen. Dit bespaart niet alleen op materieel maar ook op logistiek. Dit scheelt voorraden. De fabrikant hoeft alleen nog maar een bestand naar de 3D-printer te sturen.
Idink: ‘Een ander voorbeeld is virtual reality (vr). Het ministerie van Defensie houdt al oefeningen waarbij vr-brillen een levensechte ervaring geven. Hierdoor kan in virtuele omgeving worden getraind zonder dat de militairen daar aanwezig hoeven te zijn.’
HP gaat steeds meer over op modulair en energie-efficiënt ontwerpen. Beproefd worden nieuwe, milieuvriendelijke materialen. Ook de verkoopcycli veranderen. Het transactioneel model waarbij de omzet wordt bepaald door prijs keer volume, maakt plaats voor een contractueel model. Het as-a-service concept werkt duurzamer. De productlevenscycli worden erdoor opgerekt. Idink ziet device-as-a-service (daas) evolueren naar workplace-as-a-service (waas). ‘De interesse hiervoor neemt toe.’
Wake-up call
HP-directeur Idink ging ook in op Covid-19 en de periode daarna. Hij ziet blijvend meer mensen thuis werken. Het kantoor wordt meer een plaats voor wat hij noemt ‘purpose driven’ werken. Ook wordt het meer een ontmoetingsplaats. HP wil ook minder business partners fysiek bezoeken. In plaats daarvan worden de online contacten gestimuleerd. Covid-19 is wat dat betreft een wake-up call.
Idink staat dan ook positief tegenover pleidooi van het CIO Platform Nederland om het werken op afstand blijvend te stimuleren. Het voorstel om de reiskostenvergoeding al dan niet gedeeltelijk te vervangen door een vergoeding voor thuiswerken werd door hem als ‘heel interessant’ betiteld. HP zal hier zeker over nadenken. Een besluit hierover is nog niet genomen. ‘Maar dit zou een mooie prikkel zijn,’ zo besloot Idink.
Fijnmaziger
Jeroen van der Tang, manager sustainability bij NLdigital, zei dat belangrijke stappen worden gemaakt naar een circulaire economie. Via de Stichting ICT Milieu waar Van der Tang ook manager is, voldoen thans ruim driehonderd producenten en importeurs collectief aan hun wettelijke verantwoordelijkheid voor de inzameling en verwerking van afgedankte ICT-apparaten.
ICT Milieu is een van de zes opdrachtgevers van Wecycle. Vorig jaar werd tien miljoen kilo aan afgedankte ict ingezameld voor deze stichting. De inzameldoelstellingen zijn vorig jaar verhoogd van 45 procent naar 65 procent. Het inzamelnetwerk wordt nog fijnmaziger. Daarnaast wordt nog verder doorgesorteerd om extra waarde uit deze spullen te halen. In 2018 bedroeg het inzamelingspercentage voor it- en telecommunicatieapparatuur 59 procent. Volgens Van der Tang ziet het er voor 2019 ook goed uit.