Actievoerders kondigen nieuwe acties tegen de plannen voor de bouw van nog eens vijf nieuwe datacentra op het bedrijventerrein bij Agriport in de gemeente Hollands Kroon. Zij bepleiten een bouwstop, net als eerder in Amsterdam en de Haarlemmermeer. Dit meldt NH Nieuws.
Er staan twee datacenters op Agriport: een van Google en een van Microsoft. Het laatste concern kreeg recent groen licht voor de bouw van een tweede dataschuur. Daarnaast buigt de Noord-Hollandse gemeente zich over plannen voor de komst van nog eens vier datacentra. Volgens NH Nieuws is daarmee is een oppervlakte van 340 voetbalvelden gemoeid.
De werkgroep Red de Wieringermeer kondigt daarom nieuwe acties aan. Volgens de actievoerders zijn de datacentra ‘energie-slurpende en lelijke gebouwen’ en dreigt het landelijke open polderlandschap in de Wieringermeer verloren te gaan. Bovendien staat de bouw van nieuwe datacenters ingetekend aan de westkant van de snelweg A7, terwijl de gemeente eerder had beloofd hier niet te gaan bouwen. De werkgroep wijst er op dat het hier om landbouwgrond gaat, terwijl er nog voldoende bedrijfsterrein is als eventuele bouwlocatie.
Zichtbaar protest
De actiegroep brengt de Red de Wieringermeerbode uit, een krantje om inwoners te informeren over de ontwikkelingen rond de datacenters. Daarnaast komt er waarschijnlijk een groot protestspandoek langs de A7 en overwegen de actievoerders huis-aan-huis een actieposter te verspreiden. Verder loopt er nog de petitie van een andere actiegroep: Data non Grata. Die is inmiddels bijna drieduizend keer ondertekend en wordt nog aan de gemeente overhandigd. De gemeenteraad neemt in het voorjaar een beslissing over de bouw.
De actievoerders pleiten voor een bouwstop voor datacenters, net als vorig jaar in Amsterdam en de Haarlemmermeer werd afgekondigd. Zoals een lid van Data non Grata tegen NH Nieuws zegt: ‘Waar stopt het?… We hebben niks tegen de datacenters, want die hebben we nodig. Net als dat je garages nodig hebt om je auto naar toe te brengen, maar hier staan ook geen acht garages.’
Niet transparant
De gemeente Hollands Kroon schermt met het argument dat de datacenters zorgen voor meer economische bedrijvigheid bij lokale ondernemers en meer werkgelegenheid. Harde cijfers om dit te onderbouwen, ontbreken echter. Sterker nog, bij de bouw van hun datacenters schakelen Google en Microsoft voornamelijk hun eigen aannemers en technici uit het buitenland in. En om een datacenter draaiende te houden is maar een handjevol mensen nodig.
De actievoerders vinden dat Hollands Kroon schimmig doet over de gehele gang van zaken (Red de Wieringermeer spreekt zelfs van ‘misleiding’) en deze zogenaamde voordelen. Tegen NH Nieuws laat de gemeente weten dat zij ‘in gesprek is met de bedrijven om het maatschappelijk rendement, zoals werkgelegenheid, opleidingen, investeringen in duurzame energie en besparing beter over het voetlicht te brengen.’
Vind ik ook: Moderne en relatief schone hi-tech industrie moet worden geweerd. Weg met die banen en andere voordelen: Koeien in een weiland, dat is wat een moderne economie nodig heeft… Prutsers….
Jos, die moderne hi-tech datacenter leveren bij ons doorgaans heel weinig IT- banen op. De meeste beheerders van deze bedrijven zitten in het buitenland. Deze schone ontwikkelingen souperen veel subsidie op die eigenlijk bedoeld is voor het milieuvriendelijker maken van onze eigen energieverslindende processen. Nederland subsidieert zo het buitenland in plaats van lokale milieuvriendelijke ontwikkelingen. Dat snappen de meeste IT-ers wel, maar de lokale lintjesknippers niet. De extra winsten van bedrijven zoals Google, worden weggesluisd door belastingdeals en –constructies. Soms zijn de datacenter bij ons erg geliefd omdat de lokale (semi)overheid veel langdurig braakliggende grote bedrijfsterreinen heeft.
Subsidiepotten voor klimaatdoelen moeten altijd zo snel mogelijk opgemaakt worden. Als betrokken ambtenaren dat geld niet snel genoeg kwijtraken, dan hebben ze gefaald en worden ze aan de kant geschoven. Signalen van fraude en corruptie, worden genegeerd. Er zijn geen algoritmes die zich richten op misbruik. Bij toelages, subsidies en uitkeringen aan zwakkeren, is dit juist omgekeerd.
De effectiviteit van energiesubsidies aan grote bedrijven wordt zelden gecheckt, niet vooraf en nog minder achteraf. De subsidieplannen lijken veel op de 5-jaren plannen van de Sovjet-Unie. Tegelijkertijd moeten tuinders die energiebewust zijn gaan produceren, juist heffingen betalen op hun schone opgewekte energie! Koeien in de wei of tomaten in de kas, kunnen daarom een keuze zijn die beter is voor het milieu, dan datacenter die innig samen werken met click farms.