Een leegloop treft de ondernemingsraad (OR) van Centric. Het inspraak- en medezeggenschapsorgaan van de it-dienstverlener is door het vertrek van een aantal ervaren leden zo uitgedund dat het momenteel nagenoeg vleugellam is. De helft van de leden heeft inmiddels zijn heil buiten Centric gezocht.
Grace Lapré, OR-lid en account manager digital business solutions, bevestigt de onderbezetting. Bovendien zijn de voorzitter en secretaris, samen het dagelijks bestuur van de OR vormend, op vakantie. Om deze redenen is het negatieve advies afgeketst dat de OR wilde uitbrengen over de benoeming van Peter Mous tot ceo, aldus bronnen in het bedrijf. Centric vindt dat de OR in deze situatie geen advies kan uitbrengen. De vervanging van de opgestapte OR-leden stagneert echter omdat maar weinigen zin hebben in ruzies met Centric-eigenaar Gerard Sanderink die harde pressiemiddelen niet schuwt.
De laatste bestuurscrisis waarbij Sanderink het vertrek van de complete bestuurlijke top forceerde, heeft sterk bijgedragen tot de huidige angstcultuur. De nieuwe ceo, sinds 1 juli aan het roer, geniet weinig vertrouwen binnen de onderneming omdat hij wordt gezien als een zetbaas van Sanderink. Ook zijn optreden tijdens vergaderingen en sessies die bedoeld waren om onrust onder het personeel weg te nemen, bracht de handen niet op elkaar. De ex-IBM’er liet veel vragen onbeantwoord. Zijn presentatie maakte weinig indruk, aldus toehoorders.
Biezen pakken
Voor zijn benoeming was Mous niet-uitvoerend bestuurslid. Vrijwel onmiddellijk nadat de vorige ceo Johan Taams in conflict raakte met Sanderink en zijn biezen moest pakken, had het niet-uitvoerend bestuur Mous naar voren geschoven. Ook cfo Patrick Rosengarten en coo Bart Fehmers hielden het voor gezien, waardoor een gat ontstond. Het nog overgebleven deel van de bestuur dat hondstrouw is aan de eigenzinnige Sanderink, koos daarop voor iemand uit hun eigen gelederen. Mous’ benoeming lijkt definitief nu de OR vleugellam is. Ook als de OR weer op volle oorlogssterkte is en aan het negatieve advies blijft vasthouden, valt niet te verwachten dat Centric op zijn besluit terugkomt.
Overigens lijkt het verzoek van Centric-medewerkers aan de OR om tegen Sanderink aangifte te doen wegens fraude een stille dood te sterven. Werknemers meenden dat van fraude sprake was toen Sanderink ‘buiten de executive board om rechtshandelingen namens Centric startte’. Maar juristen zien weinig mogelijkheden tot een procedure omdat Sanderink formeel geen enkele functie binnen Centric bekleedt en alleen maar honderd procent aandeelhouder is.
Ook de beantwoording van de schriftelijke vragen waarmee Kamerlid Pieter Omtzigt aanstuurt op een enquête door de ondernemingskamer naar eventuele misstanden bij Centric, laat op zich wachten. Het ministerie van Justitie en Veiligheid zegt nog niet alle benodigde informatie te hebben ontvangen.
Hoe is het toch mogelijk dat onze overheid zo nadrukkelijk met dat Centric koketteert? Dat is toch verdacht: die Sanderink heeft zijn hele vermogen zo ongeveer uit de schatkist geplukt!
R.J. Tuiman,
De overheid is behoudend en daar heeft Sanderink slim gebruik van gemaakt, zijn vermogen is dan wel uit de schatkist geplukt maar beheerder daarvan liet het gebeuren. Het hoe & wat van Rijnlandse model gaat tenslotte vooral om twee rechtssystemen want Burgelijk Wetboek deel 2 gaat om de rechtspersonen die helaas misbruikt kunnen worden in een strijd tegen natuurlijke personen. Wat betreft de ’tassendragers’ van belangenverstrengeling maak ik me dan ook al jaren geen illussies meer want er kan er maar één de baas zijn. Medewerkers die hier een probleem mee hebben kunnen beter voor een andere werkgever kiezen, als Centric niet aan haar verplichtingen kan voldoen dan heeft de overheid pas een mogelijkheid om wat te doen want nu is het vooral een interne aangelegenheid.