Big Tech-bedrijven roepen voortdurend om regulering die het vertrouwen in artificial intelligence (ai) kan vergroten, maar nemen nauwelijks zelf verantwoordelijkheid. Ze zijn al heel druk bezig geavanceerde ai-systemen uit te rollen zonder eerst over de implicaties na te denken.
Met deze kritiek deelde staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) harde klappen uit aan de vertegenwoordigers van Big Tech tijdens de opening van de beurs Asia Tech in Singapore. De in een fluorescerend gele jurk gestoken politica die tijdens de Royal Tour Caribbean Koningin Maxima overschaduwde, zorgde er ook in de stad- en eilandstaat voor dat ze niet over het hoofd werd gezien.
Tijdens een paneldiscussie dreef ze Microsoft Azië-topman Ahmed Mazhari en Nvidia vice president Keith Strier aardig in de hoek, zo bericht de Britse ict-site The Register. Mazhari probeerde het eerst nog met de stelling dat Microsoft al een jaar of zes geleden de principes van ai heeft gedefinieerd. Hij voegde eraan toe dat zijn bedrijf samen met regeringen en instituties ‘ervoor wil bereiken dat zijn bedrijf ‘het vertrouwen biedt dat ai-technologie verdient.’
Van Huffelen nam geen genoegen met dit soort vage praat. ‘Interessant om dat te horen,’ begon ze nog beleefd. ‘Maar voordat u hiermee verder gaat, we zien momenteel al dat uw bedrijf deze technologie op de markt brengt. U bent aandeelhouder van OpenAI, dat zich eigenlijk nog niet aan deze principes houdt, toch?’ merkte Van Huffelen op.
De Microsoft-baas had daar niet van terug. Hij moest toegeven dat de staatssecretaris een punt had. Vervolgens merkte Mazhari op dat er geen internationaal orgaan bestaat die over ai gaat zoals bijvoorbeeld het Internationale Atoom Energie Agentschap over kernenergie. Internationale regelgeving zou veel oplossen.
Spanning
Van Huffelen wees hem vervolgens op de ai-verordening die de EU voorbereidt, en wetgeving in de VS en Canada alsmede andere landen. Ook bestaat er spanning tussen nieuwe ai-platforms en de privacywetgeving (AVG).
Gaan jullie je aan deze regels houden?, vroeg ze. Mazhari zei dat zijn bedrijf zich houdt aan de regels van de jurisdictie waar Microsoft opereert. Hij ging niet in op de vraag of Microsoft specifiek op ai gerichte wetten en regels gaat omarmen. Ook zei hij niets over de oproep van prominente wetenschappers om een ai-pauze in te lassen.
Voor Van Huffelen was dit het moment om een Big Tech-bedrijf als Microsoft voor te houden dat zakelijke belangen vaak ver prevaleren boven de privacy van gebruikers. Je wordt vaak gedwongen om toestemming te geven voor het online delen van je persoonlijke informatie. Privacyvriendelijke opties ontbreken. Van Huffelen: ‘Als je mensen echt wilt beschermen, zorg er dan voor dat alleen de gegevens worden gebruikt die ze willen gebruiken.’
Beetje jammer dat er minder flink gedaan wordt in eigen land als we kijken naar het doordrukken van de e-identiteit, dr. Jykell en mr. Hyde zet namelijk iemand zelf de deur open voor Big Tech. Nu hebben ze bij D66 wel vaker moeite met de realiteit als het gaat om een jurisdictie want de AI-verordening die de EU voorbereid is nog geen wet. Kanariegele hork heeft zichzelf misschien dan een dienst bewezen maar de rol van staatsseecretaris koninkrijksrelaties gaat uiteindelijk om de diplomatie. Ik zeg kamervragen…..