Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief
Cloudservice

Weinig greep op cloud-kosten in Nederland

09 juli 2024 - 16:46ActueelCloud & InfrastructuurInfo Support
Alfred Monterie
Alfred Monterie

Een op de drie Nederlandse organisaties (30 procent) lukt het maar niet om grip te krijgen op de kosten die de cloud met zich meebrengt. Ze worden geconfronteerd met onverwachte uitgavenposten gerelateerd aan het cloudgebruik. Dit blijkt uit het onderzoek ‘De cloud in kaart’. It-dienstverlener Info Support voerde dit uit onder vierhonderd it-professionals in Nederland.

Voor 44 procent van de respondenten ontbreekt een effectieve oplossing om deze kosten te monitoren en te beheren, wat kan leiden tot budgetoverschrijdingen en inefficiënt gebruik van cloud-hulpmiddelen. Kostenbeheersing en budgetoverschrijdingen vormen bij 23 procent van de onderzochte bedrijven een uitdaging.

Volgens Erwin Kersten, it-architect bij Info Support, kunnen onverwachte kosten een grote impact hebben op een organisatie. ‘Als het budget wordt overschreden, kan dit leiden tot bezuinigingen op essentiële it-projecten, wat de innovatie en groei van het bedrijf remt. Het is dan ook van groot belang dat organisaties investeren in betere monitoring van cloudkosten om onverwachte kosten te voorkomen en hun cloudinvesteringen onder controle te houden.’

Afhankelijkheid

Het cloudonderzoek van Info Support bevestigt de groeiende afhankelijkheid van Nederlandse organisaties van de cloud voor fundamentele toepassingen, zoals de implementatie van artificiële intelligentie (ai). 65 procent van de bedrijven heeft momenteel ai-applicaties in de cloud heeft draaien of is van plan deze binnen nu en 12 maanden te implementeren.

Verder blijkt uit het rapport dat 22 procent klaagt over de complexiteit van migratieprocessen. De grootste zorg betreft echter de privacy. Het waarborgen van gegevensbeveiliging vormt voor 29 procent een uitdaging. Andere veel voorkomende problemen zijn een gebrek aan interne expertise en vaardigheden (26 procent) en integratieproblemen met bestaande systemen en applicaties (25 procent).

Beveiliging

Security is en blijft een cruciale uitdaging. Meer dan een derde van de bedrijven (35 procent) heeft meerdere keren per jaar te maken met een cyberaanval. Opvallend is dat 36 procent van de bedrijven echter niet monitort op cyberaanvallen. Dit betekent dat veel organisaties (mogelijk) niet eens weten wanneer ze worden aangevallen.

Nog opmerkelijker is dat 45 procent aangeeft zich weinig tot geen zorgen te maken over security. Door het onderschatten van de cyberdreiging en gebrek aan investering in essentiële beveiligingsmaatregelen, neemt de kans op succesvolle aanvallen toe.

.

Meer over

AI

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Slimme connectiviteit: de toekomst van bouwen

    Hoe stoom jij jouw organisatie in de bouw en installatie sector klaar voor de digitale toekomst?

    Computable.nl

    De weg van dataverzameling naar impact

    Iedere organisatie heeft data, maar niet iedereen weet hoe je het goed gebruikt. Hoe zet je waardevolle informatie om in actie?

    Computable.nl

    Well-Architected: slim bouwen en beheren in de cloud

    Een paper met concrete handvatten om cloud-architectuur naar een hoger niveau te tillen.

    Meer lezen

    ActueelCloud & Infrastructuur

    Kort: Eigen ai-assistent Amsterdam, NIS2-manager Atos, DSA-check ACM en…

    Quantum
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Nieuwe Cisco-netwerkchip brengt quantum-internet dichterbij

    kaasschaaf
    ActueelCarrière

    VodafoneZiggo schrapt 400 banen

    cybercrime
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Rijkswaterstaat moet vaart maken met beveiligen van bruggen en sluizen

    Bord van Mediamarkt
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Mediamarkt licht ‘onbeperkte’ cloudopslag van eigen telecommerk toe

    AchtergrondCarrière

    Ict-overnamemarkt trapt 2025 goed af, maar onzekerheid troef

    3 reacties op “Weinig greep op cloud-kosten in Nederland”

    1. Een oudlid schreef:
      9 juli 2024 om 22:45

      Geen reactie van het ‘Sukkelbeest’ die altijd vragend reageert als het om de cloud gaat. Zeker als het om de kosten gaat want boekhoudkundige fraude van de cloud gaat om een kostencalculatie achteraf. Pay-per-use van Creditcard IT ziet rekening pas achteraf waardoor de beheersbaarheid van kosten een andere dimensie krijgt als we kijken naar een beheerbaarheid van het budget over een vastgelegde periode. En nee, legacy is niet per definitie goedkoper maar de meeste oplossingen van gisteren zijn beter overdacht als we kijken naar de problemen met de oplossingen van morgen.

      Opvallend dat een gebrek aan interne expertise zorgt voor integratieproblemen want dat klinkt meer als een uitbesteding van kennis. Kostenbeheersing en budgetoverschrijdingen gaan tenslotte om de ervaring met soortgelijke projecten. Moest hierdoor erg lachen bij een vorige werkgever omdat het budget een factor 10 te klein was door Excel management met een foutieve omrekening. Kon met pay-per-use nog een financiële ombuiging doen als architect want het leuke van alle data is de wettelijke bewaarplicht. 7 jaar in de cloud of gewoon on-premise op tape gaat tegenwoordig om duurzaamheid.

      Leuke daarin is de privacy want compliant archiveren kent wat regelgeving die weinig met de techniek van opslag te maken heeft. AI is prachtig maar het grondwettelijke recht om onbespied te mogen leven wordt door rechters in Nederland hoger geacht dan commerciële belang van profilering.

      Login om te reageren
    2. dino schreef:
      9 juli 2024 om 23:36

      Leuk dat cloudlid uit zichzelf met gelijke conclusie komt : vroeger alles beter, zoals bijv mbt het overdenken. Ergens eerst over nadenken is altijd handig bij architectuur en beslissingen nemen enzo.
      Aan het eind van het liedje blijkt legacy niet per definitie goedkoper maar in de praktijk wel, als ik zijn reactie goed begrijp 😉
      Waarom dan toch cloud .. nou, door onbreken van eigen expertise, ervaring en door spreadsheet management en dan maar hopen dat je niet je oude tapes nog niet hebt weggegooid. Cloud is als drank. Wel gezellig, maar pas op dat het niet meer kapot maakt dan je lief is en het gaat erom wie het laatst lacht.
      Oudlid en cloud is net Wilders in z’n spagaat met een nogal politiek gestuurde meer of minder.

      Login om te reageren
    3. Een oudlid schreef:
      12 juli 2024 om 00:19

      Legacy kent een ander kostenmodel met veel verborgen kosten waarbij het in rekening brengen van het gebruik niet gebruikelijk is. Gebruikelijker is een omslagmodel waardoor de kosten relatief toenemen als het aantal deelnemers afneemt. Replatforming kan hierin voor lagere kosten zorgen zoals ook het afschalen van resources maar per definitie is legacy in de cloud duurder als je de vierkante blokje van een architectuur door de ronde gaatjes van een andere architectuur probeert te duwen. Mede ook door de toenemende compliance kosten als gevolg van wet- en regelgeving welke achter de ontwikkelingen aanloopt.

      Eigen expertise, eigen resources en eigendunk zorgt voor een ‘serverless’ breiwerk van API’s waarin het overdenken inderdaad nog weleens achterwege blijft vanwege een focus op de korte termijn. Van SOA naar datagedreven ging eerdere financiële ombuiging om oude truc van storage tiering want data in ruste op tape gebruikt geen stroom en staat buiten bereik van ransomware terwijl mechanische latency van de robot niet onoverkomelijk is. De spagaat van een duaal stelsel gaat niet alleen om een digitale preservering van de bonnetjes door moderne datasynthese met AI. Het gratis bier van de cloud gaat namelijk om een service delivery model waarin je de gebruiker naar de data kunt brengen via het loketdenken van API’s in een SOA architectuur.

      Vroeger was naar de bibliotheek fietsen om een boek met code te halen, vandaag vraag je ChatGPT om de code. Vroeger haalde je de sandwich in de videotheek vandaag stream je dit. Vroeger was alles anders maar niet per definitie beter want het Internet geeft een geheel andere kijk op de wereld dan de kijkkast van het polygoon journaal. En van vragend naar verwijtend kijk ik terug op zo’n 40 publicaties die om het voorspellen van de landing van de bal gingen. Niemand weet dat ik Repelsteeltje heet schreef ik hier 12 jaar geleden al een opinie over beheersbaarheid van de kosten en beheerbaarheid van de cloud. Het ‘sukkelbeest’ van herkenning gaat om reproductieve vaardigheden, de herhaling van zetten als we kijken naar het cyclische karakter van ons vakgebied.

      De politiek gestuurde vraag is als een commerciële want we willen meer service voor minder geld waardoor de kwaliteit te wensen overlaat zoals ik ondervonden heb met wisseling van de wacht in een IoT omgeving van veel geknutsel. Eigen expertise, eigen resources en eigendunk blijken vaak valkuilen te zijn als criticaster van kinderen niet om de spiegel van Neregeb gaat. In de duale spagaat van politiek en bestuur is lidmaatschap een onmogelijkheid waardoor het minder gezellig wordt maar wel duidelijker als we kijken naar een belangenverstrengeling. Iedere gek z’n gebrek mis ik nog het verwijt van WC-eend….

      Login om te reageren

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs