Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag wordt hard geraakt door de Amerikaanse sancties van afgelopen februari. Zo heeft hoofdaanklager Karim Khan geen toegang meer tot zijn Microsoft-e-mail-account. Dit stellen diverse internationale media, waaronder persbureau AP.
De Amerikaanse president Donald Trump stelde begin februari sancties in tegen het ICC, nadat het Strafhof arrestatiebevelen had uitgevaardigd tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en zijn voormalig minister van Defensie Yoav Gallan vanwege de oorlog in Gaza. Zij worden verdacht van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.
Volgens persbureau AP liggen de werkzaamheden van het Strafhof door de Amerikaanse sancties zo goed als stil. Die bestaan onder meer uit bancaire blokkades en visumrestricties voor mensen die het ICC helpen bij het onderzoek naar Amerikaanse burgers en bondgenoten van de VS. In de praktijk heeft daardoor onder anderen hoofdaanklager Karim Khan geen toegang meer tot zijn e-mail van Microsoft. Khan zou daardoor gedwongen zijn over te stappen naar Proton Mail, een Zwitserse e-mailprovider.
Datasoevereiniteit
Het Internationaal Strafhof wil niet reageren op vragen over het blokkeren danwel opheffen van het Microsoft-account van Khan. De persdesk van Microsoft was niet bereikbaar voor commentaar. Saillant is dat het Amerikaanse concern eind april zijn zogenaamde Europese cloudprincipes openbaarde die Europese overheden, bedrijven, organisaties en burgers datasoevereiniteit moeten garanderen. Topman Brad Smith, vicevoorzitter van Microsoft, was speciaal overgevlogen om in Brussel te pleiten voor een data-akkoord tussen Europa en de VS en riep daarbij dat Microsoft zich hard zal opstellen tegenover het Witte Huis in de handelsoorlog en gerechtelijke stappen niet zal schuwen om de Europese cloudoperaties te beschermen.
Overigens beëindigde de Amerikaanse tech-gigant recent ook al abrupt een aantal e-mail- en cloud-diensten voor Chinese klanten, waaronder de in Guangzhou gevestigde Sun Yat-sen University en de BGI Group, een genomics-bedrijf. Microsoft maakt sowieso terugtrekkende bewegingen uit China, aldus Chinese media.
Goed, heb ik gelijk het antwoord op mijn vraag bij het eerdere artikel over soevereiniteit (https://www.computable.nl/2025/05/14/soevereine-cloudoplossingen-bieden-veel-kansen/)