COLUMN – De Autoriteit Persoonsgegevens heeft moeite. Nu heeft ze dat wel vaker. Sterker, je hoort haar zelden zeggen: ‘Het gaat goed, ga zo door!’ Dit keer heeft ze moeite met ai-systemen die emoties kunnen herkennen. Volgens de autoriteit zijn ze namelijk niet betrouwbaar.
Ik kan me daar iets bij voorstellen. Ik vind het ook moeilijk om de juiste emotie te herkennen. Voor ai lijkt me dat nog lastiger. Zet Frank de Boer voor een camera en je denkt dat hij aan het poepen is. Een blije Maarten van Rossem gaan we dit leven ook niet meer mee maken.
Ik ken meer mensen met dan zonder ADHD
Zou ai het wel kunnen herkennen? Een jaar geleden dacht ai nog dat een hand zes vingers had. Maar de techniek gaat snel. Nu kan ai al op afstand herkennen of je een postnatale depressie hebt, zelfs als je een man bent.
Sip
Grote vraag: is het wenselijk? Als iemand zegt dat je sip kijkt, dan ga je je ook sip voelen. Je wilt niet je computer opstarten en nog voordat je je wachtwoord hebt ingevoerd de vraag van dat apparaat krijgen of er iets mis is. We hebben al sociale media die ons constant vertellen dat we te veel asielzoekers in Nederland hebben. Nu gaan ze me ook nog vertellen dat ik niet goed in mijn vel zit.
Half Nederland loopt al bij de ggz, de andere helft staat op de wachtlijst. Ik ken meer mensen met dan zonder ADHD. Er komen straks pillen voor wie geen ADHD heeft zodat ook die persoon toch een beetje het tempo kan bijbenen.
Daarom vind ik dat we de emoties niet bij een algoritme moeten leggen maar bij de mens. Misschien moet de computer elke morgen opstarten met een geruststellende stem die zegt: ‘Goedemorgen, het gaat een mooie dag worden. Doe je best, dan komt het goed.’
Informatie
Jacob Spoelstra is columnist/stand-upcomedian. Kijk hier voor meer informatie.