Prima kwartaalcijfers die zelfs de verwachtingen overtroffen, en een behoorlijke orderstroom. Maar wel onzekere vooruitzichten. Alleen al het feit dat de AMSL-top voorzichtig is met de prognoses voor 2026, kwam de chipmachine-fabrikant uit Veldhoven op een flinke afstraffing op de beurs te staan: een koersdaling van 10 procent betekent een waardeverlies van 28 miljard euro.
ASML was woensdag de eerste uit de Nederlandse chipsector die met de tweede kwartaalcijfers kwam en daarmee trendsettend kan zijn. Volgende week dinsdag is chipmaker NXP aan de beurt. En dat bedrijf is eveneens gevoelig voor het sentiment op de wereldwijde chipmarkt, hoewel over het voorbije kwartaal sterke resultaten worden verwacht en de vooruitzichten goed zijn. Maar de chipmarkt kenmerkt zich altijd al door grote fluctuaties.
Lastig prognosticeren
Daar komt nu ook (geo)politieke onrust bij. Invoerheffingen en handelsbeperkingen hebben meteen directe effecten. Wanneer systemen waarin chips zitten naar klanten in de VS gaan, kunnen daar tarieven op worden geheven. Ook ‘losse’ chips worden duurder. Als andere landen tarieven zouden heffen op onderdelen of modules die vanuit de Verenigde Staten naar bijvoorbeeld de EU gaan, heeft dat ook impact.
En dan hebben invoerrechten ook nog invloed op de algehele macro-economische situatie. Bij een recessie krijgt de hele chipsector een klap. In zo’n klimaat is het lastig om prognoses te doen. NXP-topman Kurt Sievers, die komend najaar met pensioen gaat, staat voor hetzelfde probleem. Eigenlijk valt er geen zinnig woord te zeggen over Trumps handelsbeleid en de reacties van andere landen daarop. Maar beleggers en andere stakeholders willen wel horen hoe bedrijven uit de chipsector de (nabije) toekomst zien.
NXP
Veel analisten van (zaken)banken en effectenhuizen zijn optimistisch over NXP. Investeringsbank Goldman Sachs noemde de Nederlandse chipmaker deze week een van de veelbelovendste artificiële intelligence (ai)-aandelen. En ai is de kurk waarop de chipsector drijft. Bovendien is NXP ‘s werelds grootste leverancier van chips voor auto’s. Goldman zegt dat het nu wat moeilijk is voor de auto- en industriesector, maar juist omdat het zo stroef gaat, kunnen er straks weer kansen ontstaan als de economie aantrekt. De scherpe terugval in microcontroller-units (mcu’s) en andere segmenten biedt juist kansen.
Een andere reden waarom Goldman Sachs, Deutsche Bank, Citigroup, UBS, KeyBanc en TD Cowen positief zijn over NXP, is dat er nog veel winstpotentieel in NXP zit. Door efficiënter te gaan werken kunnen de winstmarges structureel omhoog. Efficiency valt te behalen met moderne productievestigingen. De grote vraag is wat NXP aanstaande dinsdag meldt over de fabriek in Nijmegen, die nog stamt uit de Philips-tijd. Dagblad De Gelderlander meldde onlangs dat sluiting van deze fabriek nog geen uitgemaakte zaak is.
Nieuwe eigenaar?
In plaats van opheffing op termijn zou zelfs een complete doorstart tot de scenario’s behoren, al dan niet onder een nieuwe eigenaar. Een en ander hangt ook af van de ontwikkelingen op de chipmarkt. Maar wel staat vast dat de nieuwe fabrieken in Dresden en Singapore meer mogelijkheden bieden tot productiviteitsstijging.
Ook de overname van Kinara Inc. uit Santa Clara (Californië) die inmiddels definitief is, biedt NXP veel perspectief. Kinara maakt slimme chips die weinig stroom verbruiken. Deze programmeerbare losse neurale verwerkingschips (npu’s) zijn speciaal ontworpen voor kunstmatige intelligentie (ai), vooral voor toepassingen aan de rand van het netwerk, zoals in auto’s en machines. Met deze chips zijn geavanceerde ai-toepassingen mogelijk, zoals systemen die tekst, beeld en geluid combineren.
Door deze overname kan NXP nog betere ai-oplossingen aanbieden, stelt Goldman Sachs. NXP combineert Kinara’s chips en software met hun eigen technologie, zoals processoren uit de i.MX 8M en i.MX 9 serie, beveiliging en verbindingen. Zo kunnen ze klanten helpen met zowel kleine als heel krachtige ai-toepassingen.