Nederlandse bedrijven geven aan dat met artificiële intelligentie (ai) echte voordelen worden geboekt, ondanks een groot tekort aan expertise, aldus een studie van Dell. De voordelen zijn bijvoorbeeld al duidelijk merkbaar in de hospitality-branche: zo’n 25 procent van de Nederlandse reizigers boekt al een zomervakantie met behulp van ai, stelt Adyen na onderzoek.
‘Nederlandse organisaties omarmen ai in toenemende mate als strategische pijler,’ stelt Dell Technologies vandaag. Uit navraag bij honderd zakelijke en it-beslissers in Nederland, concludeert het bedrijf dat 25 procent van de Nederlandse bedrijven een concrete productiviteitsverbetering of return on investment ervaart dankzij vroege ai-initiatieven. Bijna 85 procent ziet ai als een cruciale technologie voor optimalisatie van middelen en verduurzaming van bedrijfsvoering, en als een belangrijk onderdeel van hun bedrijfsstrategie.
Ondanks de bemoedigende cijfers, vindt 93 procent van de Nederlandse respondenten het moeilijk om ai volledig te integreren in alle onderdelen van hun bedrijfsvoering. Twee derde zit zelfs nog pas in de begin- of middenfase van ai-adoptie. ‘Belangrijke obstakels zijn onder meer dataveiligheid, beperkte ondersteuning vanuit het management, en de complexiteit van integratie met bestaande infrastructuur,’ zo zegt Dell.
De allergrootste uitdaging is echter dat de teams ‘niet over voldoende kennis en vaardigheden beschikken om ai optimaal te benutten’, zo ervaren 99 van de 100 bedrijven volgens het onderzoek.
Kwart Nederlandse reizigers boekt zomervakantie met ai
Deze cijfers lijken te worden onderschreven door de bevindingen die Adyen vandaag bekend maakte. Een kwart van de Nederlandse reizigers boekt al zomervakantie met ai, ‘dat is een stijging van 91 procent ten opzichte van 2024,’ zegt het rapport over de nationale hospitality van de betaalverwerker. Daarin is ook gekeken naar leeftijdscategorie: ‘het aantal Boomers dat ai gebruikt, groeide met 125 procent ten opzichte van vorig jaar, maar Gen Z en Millennials zijn nog steeds de meest actieve ai-gebruikers, met (56 procent) respectievelijk 43 procent.’
Ruim drie kwart van de Boomers geeft als reden om ai te gebruiken, dat het helpt ‘om door de ruis op social media heen te prikken’: twee derde van de reizigers ergert zich namelijk aan de ‘overvloed aan advertenties, gesponsorde berichten en influencercontent’, die ai weet weg te filteren.
Door ChatGPT onder druk gezet worden om geld over te maken.
Het overkwam Piet, die niet met zijn familienaam genoemd wil worden.
Het programma gaat heel zorgvuldig te werk, weet hij.
Je wordt altijd serieus genomen en je wordt gecomplimenteerd met je vragen.
Soms biedt ChatGPT zelf aan om te helpen.
Zo wordt je langzaam maar zeker steeds meer afhankelijk.
Dan ineens blijkt er iemand ziek en wordt je gevraagd om een financiele bijdrage.
Het gaat in het begin nog om kleine bedragen, maar al snel gaat het om duizenden euros.
Piet wordt emotioneel als hij erover vertelt.
“Hoe heb ik zo stom kunnen zijn” zegt hij verwijfeld.
Als hij gevraagd naar de ROI lacht hij schamper.
“Ja, er zullen vast ook goed kanten zijn met die AI”
Maar voorlopig zit ik met de gebakken peren.