Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief

Mobiliteit staat voorop bij IT-executives

02 juli 2013 - 08:265 minuten leestijdOpinieCloud & Infrastructuur

De overeenkomst tussen een Bento Box, mobility, mdm en mam. Dé prioriteit van it-executives in 2013 en 2014 is enterprise mobility, 'Mobile First'. Enterprise mobility of mobile it maakt de werkplek van morgen tot realiteit. De werkplek van morgen is grotendeels gebaseerd op de wensen van de zakelijke gebruiker. In deze blog aandacht voor deze materie en de opvallende overeenkomst tussen Enterprise Mobility en de Japanse Bento Box..

Consumerization of it (Coit) is de ontwikkeling waarbij nieuwe informatie technologie eerst op de consumentenmarkt verschijnt om vervolgens door bedrijven en overheidsinstellingen gebruikt te gaan worden. Coit is een gegeven, de business consumer bepaalt welke it gebruikt wordt. Dit heeft natuurlijk impact op de manier waarop it binnen bedrijven wordt ingezet. Werknemers zijn business consumers en verwachten een werkgever met een bring your own beleid. Dit wordt als normaal beschouwd, maar is niet voor iedereen en/of in elke situatie geschikt. Veel vrijheid voor de gebruiker vraagt om een hoge mate van zelfredzaamheid, maar ook om minder controle vanuit de it-afdeling. Hiertegenover staat een it-afdeling die alles onder controle heeft, waarbij gebruikers veel minder vrijheid hebben, maar ook veel eigen it-verantwoordelijkheid. Het mag duidelijk zijn dat in deze nieuwe situatie het managen van verwachtingen – bij de werknemers en it-management – eigenlijk het allerbelangrijkste is.

Tien vragen

Duidelijkheid geven over deze mobiele vraagstukken, en het managen van de verwachtingen, kan alleen als er goed over de basis is nagedacht. Er zou een complete mobiele it-strategie bepaald moeten worden. Met het oog op de complexiteit en de omvang van ‘Mobility’ in het algemeen is dit voor veel managers een uitdaging. Een handig hulpmiddel hierbij is het beantwoorden van onderstaande tien vragen.  

  1. Wat wil je bereiken? – Focus
  2. Is het nodig dat je iets beheert? – Eigendommen 
  3. Focus op device-, applicatie-, databeheer? – Beheer
  4. Wie is de eigenaar van het device? – Eigenaar
  5. Welke Applicatie Delivery Strategie volg je? – Apps, applicaties, data, identiteit
  6. Any x7 (device, application, OS, browser, screen, snyone, locatie)? – Impact
  7. Compliancy en wet- en regelgeving? – Regels en beleid
  8. Wie bepaalt welke strategie voor mobile it wordt gevolgd? – Verantwoordelijk
  9. Wie zitten er in het mobile it team? – Teamwork
  10. Begrijp de visie op enterprise mobility en wat leveranciers aanbieden – Oplossingen 

Tomorrow’s workspace is near

In het concept ‘de werkplek van morgen’ krijgt de eindgebruiker de beschikking over Windows, mobiele en web-/SaaS-applicaties, waarmee hij, onafhankelijk van device of locatie, data en informatiesystemen van zowel private als publieke datacenters kan benaderen. Unified communications, enterprise social media en identity management zijn onderwerpen die ook bij de werkplek van morgen horen. Bring your own, consumerization of it, mobile device mangement, mobile application management et cetera geven allemaal invulling aan deze werkplek, vanuit een strategisch of praktisch beheer standpunt. Een belangrijk en steeds terugkerend onderdeel van dit concept vormt de manier waarop applicaties en desktops aan gebruikers worden geleverd (application and desktop delivery – add). Het dynamisch leveren van applicaties is een essentiële functionaliteit en maakt deel uit van deze bredere, toekomstgerichte werkplekstrategie.

De keuze is reuze!

Om te kunnen bepalen welke add-oplossing het beste bij de gebruikers en uw organisatie past is het belangrijk om na te denken over drie vragen.

De eerste: ‘Op welk platform worden de applicaties uitgevoerd?’ De meest gebruikte platforms zijn de desktop, laptop, ultrabook, tablet, smartphone, Virtual desktop infrastructure en server based computing (of session virtualization). Kiezen voor een platform is de belangrijkste beslissing die genomen moet worden. Applicaties draaien of lokaal op een device of centraal in een datacenter. Ieder platform heeft zijn eigen karakteristieken. In de praktijk werkt iedere organisatie met een mix van toegangsscenario’s voor devices.

Een platform hebben is fantastisch maar een eindgebruiker heeft er pas iets aan als er applicaties op het platform beschikbaar zijn. Daarom is de tweede vraag ‘Hoe worden applicaties op het platform beschikbaar gesteld? zo belangrijk. Er is inmiddels keuze uit diverse oplossingen die Windows, web-architected, rich internet en mobiele webapplicaties op het platform beschikbaar maken.

De derde vraag die u zich moet stellen: ‘Hoe controleren, onderhouden en ondersteunen we de werkplek als een concept en als een endpoint device bezien vanuit een it-professional en eindgebruikersperspectief?’ Eén van de oplossingen hiervoor is enterprise mobility management.

Enterprise mobility management

Enterprise mobility management (emm) is het geheel van oplossingen waarmee devices, applicaties en data veilig beheerd kunnen worden. Mobile device management en mobile application management zijn de belangrijkste componenten binnen emm. Organisaties zullen altijd een combinatie van deze twee nodig hebben om hun emm-strategie te kunnen verwezenlijken. Er zijn veel verschillende oplossingen die deze functionaliteiten leveren en allemaal benaderen ze de ondersteuning van mobile it op een iets andere manier.   

De beste oplossing bestaat niet. Je moet de oplossing kiezen die bij je specifieke situatie past. Waarbij je altijd in het achterhoofd moet houden dat het in essentie gaat om data en niet om (het beveiligen van)  het device of de applicatie. Om je te helpen bij het begrijpen van de impact en de rol vaneEnterprise mobility management in de ‘werkplek van morgen’ hebben wij over dit onderwerp een whitepaper geschreven: EMM Smackdown. Deze whitepaper gaat dieper in op enterprise mobility en geeft een overzicht en vergelijking van de verschillende mdm- en mam-oplossingen die nu op de markt zijn.

Bento Box en enterprise mobility?

Waarschijnlijk vraag je je nog steeds af wat een Bento Box met enterprise mobility te maken heeft.  Een Bento is een eenpersoons-meeneemmaaltijd met daarin een combinatie van diverse heerlijke gerechten. Enterprise mobility of mobile it is een soort Bento Box. Het bestaat immers uit een  groot aantal oplossingen die business consumers toegang tot data en informatiesystemen geven. De keuze is reuze en de aangeboden box bevat de, voor hun specifieke situatie, meest geschikte oplossing. Met zorg geselecteerd en verpakt.

Meer over

MDMUniversal CommunicationsVirtualisatie

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Bouw de AI-organisatie niet op los zand

    Wat is de afweging tussen zelf bouwen of het benutten van cloud?

    Computable.nl

    Slimme connectiviteit: de toekomst van bouwen

    Hoe stoom jij jouw organisatie in de bouw en installatie sector klaar voor de digitale toekomst?

    Computable.nl

    De weg van dataverzameling naar impact

    Iedere organisatie heeft data, maar niet iedereen weet hoe je het goed gebruikt. Hoe zet je waardevolle informatie om in actie?

    Meer lezen

    Vrouwe Justitia
    ActueelCloud & Infrastructuur

    VMware haalt bakzeil bij Haagse rechter om Rijkswaterstaat

    ActueelInnovatie & Transformatie

    Groningse doorbraak bij 3d-printtechniek voor robotjes

    Ontslagen
    ActueelCarrière

    ASML ontslaat it-manager om dubbelrol, IFS brengt ai-agent naar fabrieksvloer (en meer)

    AchtergrondCloud & Infrastructuur

    Overname E-Storage is voor PQR strategische zet in bescherming klantdata

    ActueelSecurity & Awareness

    Kort: PQR lijft E-Storage in, Fox-IT en Xerox it-partners van de Navo-top (en meer)

    ActueelCarrière

    Kort: Wagenaar wint Microsoft Power Women Award, Deense investeerder neemt Aimms over (en meer)

    7 reacties op “Mobiliteit staat voorop bij IT-executives”

    1. Ewoud D. schreef:
      4 juli 2013 om 11:26

      Ruben,

      Er zit een verschil tussen eenpersoons-meeneem maaltijd en ‘gaarkeuken’ van een Enterprise. En je kunt wel andere pannen op het fornuis zetten of de Hollandse keukenbrigade door Chinezen vervangen maar uiteindelijk gaat het gewoon om het core business. Mobiliteit is namelijk soms ook gewoon botox, een cosmetische verandering die maar even standhoud.

      Login om te reageren
    2. Ruben schreef:
      4 juli 2013 om 19:56

      Hoi Ewout,

      Hoe kijk jij tegen Enterprise Mobility (MobileIT) en Enterprise Mobility Management aan? Zie jij ook veel meer vraag (en gebruikt) van Mobile devices en apps op zakelijk niveau?

      Login om te reageren
    3. Reza Sarshar schreef:
      4 juli 2013 om 20:48

      Ruben,
      Normaal gesproken reageer ik niet op artikelen waarvan de auteur niet terug communiceert. Binnen dit kader vind ik of het artikel niet door de auteur zelf geschreven is of de auteur geen waarde hecht aan zijn/haar lezers.

      Dit gezegd hebbende, een aantal punten:

      1) Tien vragen: leuke overzicht. Maar heb je ook iets nieuws? Deze zaken zijn al keer op keer op deze site benoemd. Bijvoorbeeld 6 maanden geleden in dit artikel “https://www.computable.nl/artikel/achtergrond/mobility/4633076/1277034/byod-heeft-veel-onzichtbare-kanten.html”

      2)Ik zal een vraag aan je 10 vragen toevoegen: 11. Hoe zit het met de ROI en TCO van dit verschijnsel?

      3) Tomorrow’s workspace is near! Mooie droom. Veel organisatie zijn met hun legacy eens niet klaar voor de toekomst. Ik zie in je verhaal geen aandacht aan dit vraagstuk : Hoe los je de huidige legacy op om de desktop van de toekomst te kunnen bouwen/aanbieden?

      Je zet in je artikel de toekomst neer maar je vergeet de brug te bouwen tussen wat er nu ligt en wat je (op papier) neergezet hebt.
      Juist bij het bouwen van deze brug kom je erachter dat veel dingen die je eerder op papier hebt gezet, lekker op papier blijven en niet gerealiseerd kunnen worden.

      Login om te reageren
    4. NumoQuest schreef:
      5 juli 2013 om 07:06

      Beste Ruben,

      Ik kan me in het lijstje helaas niet zo vinden.

      IT staat of valt met de ‘need for…’ dus die zou als eerste moeten komen. Heb je het werkelijk nodig en wat lost het op? Dat wat men later TCO en ROI is gaan noemen.

      Daarna ga je je afvragen ‘kunnen wij het maken?’ binnen het voorgaande kader. Dat heet in termen ‘feasibility investigation’. En dan ga je weer verder.

      Wat je veel in ‘de bladen’ ziet is heel veel geroep waarom je toch vooral met een bepaalde commerciele visie of stroming mee zou moeten maar elke realistische onderbouwing is dan weer ver te zoeken zo niet afwezig.

      Enterprise mobility, ik heb er wat dat betreft mede aan de voet gestaan hier in Nederland, heeft alles te maken met productiviteit en omzet op flexibele wijze verkregen. (Dit laatste vanwege de integratie en gebruik van IT) Dus je focus zul je anders in je artikel moeten leggen ben ik bang.

      Login om te reageren
    5. Ewoud D. schreef:
      5 juli 2013 om 09:25

      Ruben,

      Laat ik beginnen met het woord Enterprise, hiermee wordt meestal de gehele organisatie bedoeld en niet één divisie of een stukje ervan. Het is natuurlijk afhankelijk van de sector maar hele volksstammen blijven gebonden aan hun werkplek, iemand moet tenslotte het ERP systeem vullen. En betreffende ERP systemen, veel organisaties ondervinden uitdagingen in de integratie omdat het een verzameling oplossingen is.

      Hetzelfde zie je nu bij alle apps, veel puntoplossingen waarbij niet altijd goed nagedacht is over de integratie. Aan de bovenkant ziet het er meestal wel leuk uit maar aan de onderkant is er nog veel legacy die met plakband aan elkaar wordt geknoopt. De resources worden dan ook lang niet altijd efficient gebruikt waardoor het proces zelf er dus niet sneller, beter of slimmmer van wordt.

      Met mobiel werken zie ik dat vooral de schermpjes kleiner worden en meer dan 2 regels tekst niet meer gelezen worden. Leuk om snel een ontvangstbevestiging te geven met opmerking dat er naar gekeken zal worden als de minder mobiele apparaten weer aangaan. Maar dat doet me denken aan de tijd dat ik nog met een pager rond liep welke me waarschuwde als er iets fout ging in het productie proces.

      Dat IT-executives jaren blind waren voor de stille ‘mobile force’ die de productie aan de gang hielden, met handhelds het logistieke proces uitvoerden en nog vele andere processen mobiel ondersteunden was dus vooral een gebrek aan marketing. Door Reza en NumoQuest wordt dan ook terecht aangehaald dat de ROI nog weleens tegenvalt omdat de business case vaak omgedraaid wordt.

      Login om te reageren
    6. Ruben Spruijt schreef:
      6 juli 2013 om 08:53

      Hoi,

      “Feedback is breakfast for sporters” #NiceQuote

      Bij vraag #1 “Wat wil je bereiken? – Focus” >> Hierbij hoort (uiteraard) de TCO/ROI discussie en invulling. Ik zie zelf dat voor sommige organisaties de ROI minder eenvoudig te berekenen is, veel meer de softe waarden,en kiezen ze wel degelijk voor een ‘Mobile First’ strategie, voor andere organisaties (zeker in deze tijd) ligt dat weer anders en moet er een harde ROI en TCO inzichtelijk zijn.
      Q: Wat zien jullie bij jullie klanten?

      “Veel organisatie zijn met hun legacy eens niet klaar voor de toekomst.”
      >> Dat legacy een groot deel van de resources (tijd/geld) van organisaties kost dat zie ik bijna elke dag, dat betekend volgens mij niet dat je een Enterprise Mobility strategie kan ontwikkelen en uitvoeren. ‘k zie bij organisaties dat back-end legacy systemen blijven staan, nuttige zijn, maar dat de voorkant – business consumer focused – aansluit bij de Enterprise Mobility strategie en invulling van de organisatie. Q: Is Legacy een uitdaging die een ‘Mobile First’ strategie in de weg staat?

      “Enterprise Mobility heeft alles te maken met productiviteit..” >> Yes!
      Direct en indirect.

      Groet,
      Ruben

      Login om te reageren
    7. NumoQuest schreef:
      8 juli 2013 om 04:43

      Ik ben bang, als ik de laatste reactie hier belees, dat het een tikkeltje ingewikkeld aan het worden is. TCO/ROI is niet meer dan gewoon berekenen wat de aanschafwaarde is van een item vs afschrijving en nut. Daar kun je IT heel mooi voor gebruiken omdat het volkomen voorspelbaar (lee: berekenbaar) is.

      Ik weet niet of je stelling,”Veel organisatie zijn met hun legacy eens niet klaar voor de toekomst.” juis is. Reden dit te stellen dat ik geen inzicht heb in wat er links en rechts staat. Kijk ik met een bescheiden ook naar het MKB dan weet ik dat die stelling best wel mee valt.

      Kijk ik naar de grotere organisaties dan weet ik uit eigen ervaring dat er soms tot 15% legacy aanwezig is maar vaak is dat geen werkelijk strategische of cruciale legacy.

      Mobile First is dan niet eens een echte discussie maar meer een overweging vaak. Ik hoor in ieder geval veel PM’s en IT beslissingnemers niet zoveel spreken over ‘Mobile First’ maar meer bezi zijn met andere prio’s van alle dag.

      Het kan aan mij liggen natuurlijk.

      Login om te reageren

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Uitgelicht

    Partnerartikel
    AdvertorialInnovatie & Transformatie

    Computable Insights

    Een ai-agent die klantvragen afhandelt. Dat is een van de nieuwste troeven van softwareproducent Salesforce, dat daarmee meesurft op de...

    Meer persberichten

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs