Waarover schreef Computable afgelopen werkweek (week 15)? Bekijk het overzicht met de meest bekeken en besproken nieuwsartikelen, opinies, achtergronden en tips van de redactie. Direct een opvallende bevinding, want het best gelezen artikel in het vorige weekoverzicht is ook het best gelezen artikel van deze week!
Nieuws top-5
1. Prins Constantijn wijst blockchain-bouwers op risico’s
De opkomst van blockchain-toepassingen heeft een enorme potentie, maar het is belangrijk om van begin af aan bewust te zijn van de risico’s. Daarvoor waarschuwde prins Constantijn tijdens de slotceremonie van Blockchaingers 2018, een vierdaagse blockchainhackathon die van 6 tot 8 april 2018 is gehouden in Groningen.
2. Europol waarschuwt voor gevaren openbaar wifi
Europol wil meer bewustwording creëren rondom de gevaren van het gebruik van een openbaar wifi-netwerk. Het heeft daarom een infographic opgesteld met de risico’s die een wifi-hotspot met zich mee brengt en geeft tips en adviezen om veilig te internetten via deze openbare netwerken.
3. Eset: paniek om niks over wachtwoorden
Nederlanders hoeven zich geen grote zorgen te maken over de database met naar schatting 3,3 miljoen Nederlandse wachtwoorden, die sinds afgelopen vrijdag door iedereen te doorzoeken is. Dat stelt Eset Nederland. Volgens de ict-beveiliger bestaat de database nagenoeg volledig uit reeds bekende datalekken, waaronder die van LinkedIn uit 2012.
4. Blockchain-startup Effect.ai haalt 11 miljoen op
Effect.ai heeft tijdens een vierdaagse crowdfundings-campagne ruim elf miljoen euro opgehaald. Die Amsterdamse startup werkt aan een manier om de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (ai) te decentraliseren met behulp van blockchain-technologie.
5. UWV gaf afgelopen jaar 384,8 miljoen uit aan ict
Uitkeringsinstantie UWV gaf het afgelopen jaar 384,8 miljoen euro uit aan ict. Ook de komende jaren blijft het investeren in vernieuwing en vervanging van de bestaande ict. De uitkeringsclub benadrukt dat stabiliteit en continuïteit voorop staat en dat het daarom langer kan duren voor bepaalde wet- en regelgeving qua ict geïmplementeerd wordt.
Magazine top-3
1. Pareltjes: ASML – Het wonder uit Veldhoven
Het Nederlandse bedrijf ASML is uitgegroeid tot de toonaangevende producent van wafersteppers. Dit zijn machines voor de fabricage van halfgeleiders, oftewel chips. Een wonder, gezien de turbulente geschiedenis van dit bedrijf uit Veldhoven.
2. Stop de moderne slavernij!
Hans van Bommel las laatst dat zo’n 40 procent van de ziekmeldingen in onze organisaties en bedrijven stress-gerelateerd zijn. Gezien mijn ervaringen niet een cijfer waar ik van opkijk, maar wel een waar we ons als samenleving de ogen uit onze kop voor mogen schamen.
3. ‘Je leest niet over coderen, je gáát coderen’
De hbo-studie Software Development kun je sinds 1 februari 2018 volgen bij YoungCapital in Hoofddorp. Huh? Dat is toch een detacheringsbureau? Ja en nee. YoungCapital Academy verwacht binnen vijf jaar tweeduizend leerlingen te hebben. Directeur Maurice Peeters vertelt hoe dat zit.
Achtergrond top-2
1. KPN en T-Mobile stappen in push-to-talk-netten
De strijd voor push-to-talk over cellular (poc) barst los met het instappen van telecomgiganten T-Mobile, samen met start-up Priocom, en KPN in de wereld van missiekritische communicatie. Tegelijkertijd pakken radiocommunicatiebedrijven zoals C4IT de kans om als landelijke aanbieder van poc te wedijveren.
2. Cybercrime-diner verschaft aanwezigen alibi
Tijdens een ontspannen diner bijgepraat worden over recente ontwikkelingen rond ict-beveiliging. Met daarbij tips en trucs. Dat stond de organisatoren Ultimum, Denit, Guardian 360 en Vest voor ogen. Zij nodigden klanten en relaties uit, de debatteerders Chris van ’t Hof en Mary-Jo de Leeuw plus discussieleider én tegenwoordig cybercrimebestrijder Peter R. de Vries.
Opinie top-3
Het was ongekend spannend in deze categorie, met een gedeeld eerste plaats!
1. Populariteit functionele talen stijgt
Als je vanuit het niets binnenkomt op de tweede plek in het lijstje van favoriete programmeertalen, dan doe je iets goed. Het gebeurde Kotlin onlangs. De nummer één is, net als vorig jaar, Rust.
én
1. Cio’s zetten niet-it’ers in voor it-rollen
Het vervagen van de grenzen tussen it en business is geen nieuw fenomeen. Johan den Haan kan zich zelfs herinneren dat Brook Colangelo, toenmalig executive vice president (evp) en chief technology executive (cto) bij Houghton Mifflin Harcourt, tijdens het MIT Sloan cio-symposium in 2005 verklaarde dat ‘iedereen een techneut is en iedereen in de technologie in de business zit’.
3. Serverless maar niet mindless
Het moderniseren van applicaties en daarmee klanten beter kunnen bedienen is de belangrijkste reden om aan cloud-transitie te doen. De goedkoopste vorm is applicaties uitzetten en de cruciale modules migreren naar SaaS.
Overig

Wie gunt wat? – Capgemini en Sogeti helpen Eneco met innovatie
Eneco Groep sluit een 4,5-jarig contract, ter waarde van dertig miljoen euro, met de Nederlandse vestigingen van Capgemini en Sogeti. De twee it-dienstverleners leveren aan het energiebedrijf diensten op het gebied van cloudmanagement, applicaties, eindgebruikersondersteuning en service-integratie. Innovatie moet daarin voorop staan.
Column – Spoelstra spreekt: Niet je vriend
Jacob Spoelstra hoorde van de week iemand zeggen: ‘Ik ga van Facebook af. Ik ben het zat dat ze mijn privacy schenden. Vanaf nu zit ik alleen nog maar op Instagram’. Oftewel: ‘Ik stop met sigaretten. Ze zijn super ongezond’, en vervolgens steek je een sigaar op.
Discussie – Bye Bye Facebook: goede actie?
We hebben het er de afgelopen tijd vaker over gehad: wat te doen met sociale media? Onlangs nog over het gemak van inloggen via derde partijen als Facebook. Inmiddels is iedereen die dat gebruikte natuurlijk naarstig aan het uitzoeken welke zaken nog een login nodig hebben en welke niet. Dat leidt onvermijdelijk tot: dag dag, Facebook, of niet?
Techwire – Softwareleverancier Umbrella neemt Qvision over
Qvision en Umbrella bundelen hun krachten: zij gaan vanaf nu samen verder als één bedrijf. De woonruimteverdelingssoftware van Qvision wordt gekoppeld aan de dienstverleningssoftware van Umbrella.