Over één ding zijn ICT-analisten het zeker eens: de komende jaren gaat het gebruik van het open source besturingssysteem Linux bij bedrijven en overheden toenemen. In deze periode van economische krapte blijkt het investeren in Linux kostenbeparend te werken en organisaties de nodige flexibiliteit te geven om slagvaardiger te opereren. Daarnaast voeren Europa en Nederland een stimulerend ICT-beleid gericht op het gebruik van open standaarden en open source software. Kortom, de komende jaren stijgt de vraag naar ICT-ers met een solide kennis van Linux en open source software. Met de oprichting van het Linux Professional Institute Nederland wordt een antwoord op die vraag gegeven.
Het Linux Professional Institute(LPI) is tien jaar geleden opgericht en is hét toonaangevende instituut voor certificering van Linux-vaardigheden. De LPI certificaten vormen een waarborg voor werkgevers en HRM-medewerkers dat de drager over reële vaardigheden beschikt rond het inrichten en beheren van Linux-servers en werkplekken. In Nederland bieden verschillende organisaties al geruime tijd traininingen aan, gericht op het behalen van de LPI certificaten. Zij hebben de handen ineengeslagen voor de oprichting van LPI Nederland.
StarTel is een van training partners van LPI en actief betrokken bij de oprichting van de Stichting LPI Nederland. Volgens Wim Verkaik, directeur van StarTel, is dit een logische stap: "Linux en open source software zijn een gigantische groeimarkt, de vraag naar gecertificeerde kennis over Linux stijgt dan ook de laatste jaren. Wij zien daarnaast dat bedrijven behoefte hebben aan ICT-ers die deskundig zijn op het gebied van Linux en vervolgens ook flexibel ingezet kunnen worden. LPI-certificering is leveranciersonafhankelijk, evenals de bijbehorende trainingen. Organisaties die LPI-gecertificeerde medewerkers in dienst nemen hebben daardoor alle vrijheid te kiezen welke Linux-distributie zij willen gebruiken".
Bij de oprichting van LPI Nederland zijn niet alleen commerciële aanbieders van Linux-trainingen betrokken (StarTel, AT Computing en Ictivity). Naast de Hogeschool Zuyd is ook de Nederlandse Linux gemeenschap, via de NLLGG, een actieve ondersteuner van het initiatief. Marcel Nijenhof, voorzitter van de NLLGG, ziet de oprichting van een Nederlands certificeringsinstituut als een belangrijke mijlpaal: "Als NLLGG bieden wij al jaren trainingen aan onze leden aan die voorbereiden op het behalen van LPI-certificaten. Met LPI Nederland zijn we veel beter in staat die kennis en deskundigheid onder de aandacht te brengen van bedrijven en organisaties. Wij willen ons in het bijzonder richten op het onderwijs. Aankomende ICT-ers moeten niet slechts leren werken met de software van specifieke leveranciers. Het is van belang dat zij gaan beschikken over gedegen en breed inzetbare Linux vaardigheden".
De officiële oprichtingsvergadering van LPI Nederland zal op 25 november plaatsvinden.